5 храни, които влияят негативно върху настроението на детето

5 храни, които влияят негативно върху настроението на детето

Като родители, интуитивно знаем, че приемът на определи храни би могъл да се отрази върху настроението на децата ни. Да вземем за пример сладкото, което може да доведе до прилив на енергия и хиперактивност.

Промяната на настроението в следствие на прием на определени храни обаче, не се свежда само до съдържащата захар. Има още много добавки, които се съдържат например в чипсове, снакс и други. Следните храни са основните „виновници“ за промяната на настроението при децата:

pexels photo 821365

1. Млечни. В случай, че Вашето дете проявява алергия към белтъка на кравето мляко, определено бихте могли да забележите промени в настроението му. В следствие на прием на млечни храни много деца стават раздразнителни или дори агресивни. При деца с подобна алергия или непоносимост можем да наблюдаваме и склонност към по-чести боледувания, в частност ушни възпаления. При бебета такава проява са коликите, a при прохождащи деца – неутешимост или раздразнение.

pexels photo 19064352. Изкуствени оцветители. В много страни изкуствените оцветители в храните вече са напълно забранени заради съдържащите се в тях химикали и влиянието им върху децата. Честият им прием се свързва най-вече със синдром на хиперактивност и дефицит на внимание, тревожност, главоболие и други промени в детското поведение. Тъй като изкуствените оцветители обикновено се съдържат в захарни изделия, родителите обикновено отдават причината за тези състояния и прояви на захарта. Не рядко се случва изкуствени оцветители да се съдържат дори в киселото мляко или хляба. В случай, че имате притеснение, че детето ви има нарушено поведение, добър съвет е да се избягват доколкото е възможо пакетираните храни с оцветители.

pexels photo 1418153. Захар. Захарта може да причини хиперактивно поведение при децата. Захарта се съдържа в почти всички продукти, които нормално едно дете консумира, освен ако детето не е на специална диета. Доказано е, че в дългосрочен план, захарта може да доведе до сериозни здравословни проблеми, каквито например са депресия, забавяне в когнитивното развитие, проблеми със съня.

pexels photo 14359014. Консерванти. Няколко са консервантите, които могат да причинят поведенчески проблеми при децата. Те определено не се свеждат само и единствено до нитрати, нитрити и натриев бензонат. Натриевият глутамат е овкусител, който може да доведе до главоболие и хиперактивност. Подобни консерванти се съдържат и в най-обикновени продукти, като например плодов сок.

pexels photo 12955725. Алергени. За алергени се считат млечните продукти, ядки, яйца, соя и царевица. Когато едно дете има непоносимост към определен алерген, то това може да доведе до сериозни здравословни и поведенчески проблеми, но за съжаление обикновено е трудно е да се определи от кой точно алерген детето проявява тези симптоми. Диагностика може да направи единствено лекар алерголог, който е провел съответните изследвания. Често бихме могли да объркаме непоносимостта към определен алерген със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

В случай, че забележите промени в поведението или настроението на вашето дете, помислете за водене на записки относно неговото хранене. Записвайте си с какво точно се е хранило през последните дни и следете поведението му. Опитайте се да елиминирате някои храни от менюто му, в случай че имате съмнение за тях и това как те му се отразяват.

Важно е да знаем с какво храним децата си, за да сме сигурни, че именно храната няма да е повод за увредено здраве и нарушено поведение.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Стефанова Богданова
Редактор: Теодор Дуралиев
Източник: https://childdevelopmentinfo.com