Как да разберем коя е доминиращата ръка на детето

Как да разберем коя е доминиращата ръка на детето

Повечето деца развиват предпочитание към едната или другата ръка още в процеса на израстването. И не след дълго те ще бъдат определяни като левичари или десничари. А някои от тях дори ще могат да използват и двете ръце за определени задачи или която и да е ръка. Хората с тази способност биват наричани амбидекстри или със смесена доминация.

Какво представлява доминиращата ръка?

Доминираща е тази ръка, с която предпочитаме да извършваме фини и груби моторни задачи. Например писане, рязане, хващане и хвърляне на топка. Доминиращата ръка всъщност не е наш собствен избор, който сме направили като деца. Решаваща роля за нея имат и генетиката и мозъка на всеки човек.

Не се препоръчва родителите да правят опити да отучат детето си да ползва своята доминираща ръка, за да свикне да работи с другата, която не е с толкова развити умения. Също така не се притеснявайте, ако вашето дете не развие предпочитания към някоя ръка до определена възраст. Оставете природата да си свърши работата, а в случай че наистина се тревожите, говорите с учителите или лекаря на детето.

Детската доминираща ръка

При някои малчугани се разбира още в много рано коя ще е доминиращата ръка. Бебетата понякога дават знак дори в 7-и до 9-и месец за това коя ръка предпочитат, но това предпочитание се утвърждава едва на 10 – 11-месечна възраст.

В повечето случаи, доминиращата ръка се налага в периода от 18 месеца до 2-годишна възраст. Но при някои деца може да се наложи да се изчака дори докато станат на 4.

Когато децата започнат да се учат да пишат в училище, учителите забелязват случаи, при които още няма избрана доминираща ръка. Някои от тях така и не избират, а стават амбидекстри или съм смесена доминация – т.е. могат да пишат и с двете ръце. Интересен факт е също така, че при 20% от еднояйчните близнаци, единият ще бъде десничар, а другият – левичар.

Видове доминация

  • Десничари – хората, които предпочитат да използват дясната си ръка за повечето дейности, се наричат десничари. По-голямата част от населението по света са десничари. Много от обикновените предмети и инструменти като ножици, отварачки и тетрадки са проектирани за десничари.
  • Левичари – тези, които ползват лявата ръка. За левичарите може да е трудно да работят с инструменти, създадени за десничари, но за щастие вече се предлагат и различни опции за хора, свикнали да работят предимно с лявата си ръка.
  • Смесени или кръстосана доминантност – някои хора предпочитат да използват или лявата, или дясната ръка за дадена задача, и противоположната ръка за друга определена задача. Например едно дете може да пише и с лявата и с дясната ръка, но хвърля топка само с лявата.
  • Амбидекстри – само 1% от населението може да използва и лявата и дясната си ръка за почти всяка една дейност.

Две ръце, едно действие

Въпреки, че доминираща ръка означава да се ползва предимно едната ръка за всички важни действия, недоминиращата ръка също играе голяма роля при извършването на ежедневните задачи. Този процес е познат като двустранна координация и е от изключително значение. Например, когато пишете на компютъра, двете ви ръце работят заедно.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елина Чаушева
Photo credit: Freepik