11 начина да научите малките деца на стойността на разчистването – и да ги накарате да го правят с желание

11 начина да научите малките деца на стойността на разчистването – и да ги накарате да го правят с желание

от Никол Спектор, 1 март 2020

Децата, които започват да се занимават с домакинска работа по-отрано, е по-вероятно да имат успех във връзките, образованието и кариерата. Ето как да ги накарате да помагат, без да предизвиквате съпротива.

Децата обичат да разхвърлят, но обичат ли да подреждат? Обикновено не толкова много и твърде често, затова подреждането пада върху мама или татко. Както установява едно проучване на ClosetMaid средностатистическият родител трябва да прибира след детето си 28 пъти седмично – а половината от всички родители вършат изцяло домакинските задължения на децата си, за да се уверят, че са свършени правилно.

Да оправяте след вашето дете, когато то е напълно способно да го направи само, би било проблем на няколко нива. Първо – създава повече работа за вас. Второ – изпраща му съобщение на изключително буквално ниво, че то не може да почисти собствената си бъркотия и/или че не е нужно да се безпокои за това, тъй като някой друг ще го направи вместо него.

Д-р Тамар Чански, психолог и автор на няколко книги, включително „Как да освободите детето си от тревожността“, посочва изследване, публикувано от Университета на Минесота, което установява, че даването на дребни домакински задължения на децата в ранна възраст „помага за изграждането у тях на трайно усещане, че имат умения, отговорност и че могат да разчитат на себе си.“ Изследването, което проследява развитието на над 80 деца през целия им живот, установява, че децата, които са започнали да вършат дребни домакински задължения по-рано (на около 3 или 4 годишна възраст), е по-вероятно да имат добри отношения с приятели и семейство, както и успехи в образованието, и съответно успехи в кариерата си, в сравнение с тези деца, на които не е давана дребна домакинска работа в ранна възраст.

Точно както малките деца трябва да научат стойността на парите, те трябва да научат стойността на почистването. Ето 11 начина да ги научите защо почистването е важно и не само да ги накарате да го правят с желание и редовно (все пак това е категоричен плюс), но и през целия си живот:

Макар малките деца да не могат да почистват, те все пак могат да помагат
Гореспоменатото изследване отбелязва, че децата, които започват да почистват още на тригодишна възраст, се справят отлично на по-късен етап от живота си. Може да ви звучи рано, но кое тригодишно дете може достатъчно дълго време да внимава и притежава такава познавателната способност, че наистина да може да почиства? Броят се на пръсти, ако изобщо има такива – но децата все пак могат да помагат, и както посочва Соня Мийхан, професионален организатор, собственик на Simply Thriving Organisation и майка на две момчета, малките деца обикновено наистина искат да участват във всяка дейност, включително и в подреждането.

„Възползвайте се от това и им помогнете да си създадат добри навици, докато все още са толкова ентусиазирани”,казва Мийхан. „Намерете начини, по които те могат да участват в дребна домакинска работа – сортиране на чорапи, почистване на прах от ниски повърхности, да натиснат копчетата на пералнята, събирането на играчките и т.н.“

Прогонете концепцията за почистването като наказание
Колко пъти като дете са ме изпращали да изчистя двора или да изтъркам пода на кухнята като форма на наказание? Твърде много пъти, за да бъдат преброени. Майка ми може да е имала добри намерения (и със сигурност това е свършило работа по това време), но този метод не обещава нищо добро, ако искате детето ви всъщност да почиства с желание.

По-доброто послание към децата е, че почистването „не е наказание или неприятно задължение, а възможност да опитат нови неща“, казва Чански.

„Ако сте настроени негативно и говорите за това, което децата трябва да направят, нацупено, децата ще ви отвръщат със същото.“

Обяснявайте защо почистването е важно точно на хигиенно ниво
Брита Гидикан, специалист по корпоративна комуникация в Сиатъл, установява, че обяснявайки на детето си за как един разхвърлян дом може да доведе до по-големи проблеми, го кара да се заинтересува от почистването.

„Обяснявам на шестгодишния си син как микробите пътуват, буболечките поставят мрежи/гнезда в бъркотията и т.н.“Гидикан казва, отбелязвайки, че е започнала да прави това, когато той е бил на около три години: „Изглежда, че това е свършило работа илюстрирайки защо е необходимо да почистваме, така че сега той разбира и дори се опитва да го обясни на другите. Ако види някой да оставя мръсни дрехи на пода или да не си измива чиниите, той ще им изнесе лекция за това че е разхвърляно и че трябва да бъде подредено.“

Дайте им варианти
Част от това, което може да прави домакинските задължения да се усещат като наказание, е когато човек не може да избира какви да са те или как да ги свърши. Затова дайте на вашите малки деца някакъв избор в процеса.

„Можете да оставите детето си да избира домакински задължения в рамките на зададени от вас параметри: можеш да подредиш нещо или да сгънеш прането – кое предпочиташ?“,

казва Чански. „Вашето дете може също да избере нещото, което обича да прави:да накъса излишната хартиена поща на парченца, да полее цветята, да подреди масата – то ще получи едно усещане за собственост върху свое „владение“.

Гледайте да бъде малко и реалистично (това е полезно и за възрастни!)
„Защо възрастните изобщо искат да избягат с писъци от домакинските задачи?“ – пита Чански. „Прекалено е ангажиращо. Противодействайте на „всичко е бъркотия и всичко трябва да бъде почистено“ с реалистични очаквания: определете няколко малки задачи (или, когато става въпрос за деца – дори само една задача) и ги свършете. Тогава вие и децата ви ще имате чувство за изпълнен дълг, а не страхопочитание, когато дойде време за почистване.“

Направете почистването семейна дейност
„Вместо да изпращате детето си в самотния свят на почистването, почистете заедно“, казва Чански. „Насрочете времеви прозорци за „вълшебно почистване“, при които член на семейството засича 10 минути по часовник и всеки извършва своята магия, а после всички извличат ползите от това заедно.“

Може да засилите това чувство за общност и целенасоченост, като кажете на малките, че ако помагат за почистването, те създават „повече време, в което родителите са свободни да играят с тях“, добавя Чански.

Използвайте таймер, за да накарате децата да се „състезават“ докато почистват
Гидикан установява, че засичането на време, когато синът й почиства, действително захранва неговия състезателен дух.

„Идеята да използваме таймер ни дойде, когато синът ми започна да се състезава с баща си за всяко малко нещо, да се храни по-бързо, да оцветява по-бързо, да се облича по-бързо и т.н.“ казва Гидикан.

„Оттогава започнахме да засичаме време за други неща като подреждане, за да го накараме да го направи и да се забавлява с него. Той е супер конкурентно дете, така че се получи добре. Това помогна на нашето семейство да избегнем избухванията и тръшкането когато стане дума за почистване.“

Накарайте детето си да има предвид времето за почистване преди среща за игра с приятели
Детето ви има ли компания този уикенд? Уверете се, че знае, че краят на времето за игра ще бъде посветен на разчистването на играчки и всякакви други сътворени бъркотии. Това може да звучи малко наказателно, но всъщност е просто начин да научим децата, че бъркотията, която правят, трябва да бъде разтребена от тях, ако могат да правят това, и че подреждането заедно с приятел може да помогне работата да бъде свършена по-бързо и по-приятно.

„Преди да започне и свърши времето за игра с приятели, създайте очакване за чистота“, казва Кърли. „Уверете се, че стандартът е спазен, преди приятелят да бъде поканен или да пристигне. Около 20 минути преди края на времето за игра, кажете на децата да започнат да разчистват. Те биха могли да изберат или да го направят заедно, или детето ви да го направи само след това. Те вероятно ще се радват на оказването на помощ, тъй като да почистиш с приятел е по-бързо и по-забавно.“

Приложете „Правилото на баба“
Вероятно сте чували за една тактика от старата училищна дисциплина, наречена „Правилото на баба“, по-официално известна като Принцип на Премак. Припомням го, с любезното съдействие на Чански:

„Баба казва, че няма да имате десерт, докато не приключите с вечерята си.“

“Правилото на баба” е удобно, когато обучавате децата да си създадат навик за почистване, а Чански препоръчва да се насрочват времеви прозорци за „вълшебно почистване“ преди времето за игра или друга дейност, която децата очакват с нетърпение. Например: „Отиваме на кино в 3; Нека видим колко време ще ни отнеме да разтребим тук преди това“, казва тя.

Забележка: Можете да прилагате “Правилото на баба” и към нещо толкова рутинно като времето, прекарано пред екрана, предлага Кърли, като казвате „Можеш да използваш Айпада си веднага щом почистим тази кухня“.

Обвържете даването на джобни с извършената домакинска работа – добавете бонуси и глоби

Парите не идват наготово в света на възрастните и има сериозни аргументи, че те не трябва да идват наготово и в света на децата. След като детето разбере как да почиства и защо това има значение, родителите може да поискат да пробват да обвързват джобните на детето с това дали е изпълнило домашните си задължения. Не е необходимо да е толкова просто като „ако си свършиш домашните задължения, ще получиш седмичните си 10 лв.“ или каквато и да е сумата. Помислете за метода на Лета Селецки, писателка и майка в Уолнът Крийк, Калифорния, която се отнася към домашните задължения на двамата си най-големи синове (на девет и на дванайсет години), повече като шеф, който се отнася към истинска работа – наситена с данъци, глоби и бонуси.

„Започнах да им давам малки по размер джобни [през 2017 г.] в замяна на изпълнението на някои техни основни задължения, като поддържането на стаята им разумно чиста и задължителното поставяне на мръсните им дрехи в коша за пране“, казва Селецки. „Когато стигнах до поведението, което исках да обезсърча, като оставянето на празни опаковки за храна върху плотовете, използвах, както шеговито го нарекох, „налагане на данъци, санкции и глоби“ – и приспадах малка сума от джобните им за всяко нарушение. Също така давах бонуси за свършени допълнителни задачи, като например да ми помогнат да почистя верандата.“

Селецки открила, че превръщането на домакинската работа в бизнес работа не само е помогнало децата да свикнат с редовното почистване, но им е помогнало да управляват по-добре своите пари и време и „да представят модел на добри навици за двегодишно дете; той вижда останалите членове на семейството да почистват и също иска да помага.“

Вдъхновете децата си да даряват ненужни вещи, като им позволите да изберат сами благотворителна организация
Проучването на ClosetMaid, което споменахме по-рано, установява, че децата имат средно по 59 играчки и за да се намали количеството, около 75% от родителите признават, че тайно се отървават от някои играчки. Може би го правят с добри намерения, но е един вид предателство към децата. По-добрият начин да освободите стаята на децата си от излишните вещи е да ги поканите да участват в процеса и да им помогнете да се запалят по него, като им дадете възможност да изберат благотворителна организация, за която да ги дарят.

„Преди моите деца и аз да отделим излишните играчки и книги, ние избираме благотворителна организация, в която ще отидат нашите дарения. Когато знаете кой ще получи вашата вещ, това прави нещата истински“, казва Али Венцке, автор на „Изкуството на щастливото преместване: Как да изхвърляме, опаковаме и да започнем отначало, като запазим здравия си разум и намерим щастие“.

„Например местна благотворителна организация събираше парти принадлежности за деца в приемна грижа, които никога преди не са имали тържество за рожден ден. Когато знаете, че даряването на вашите банери Елмо или Трансформър ще създаде незабравимо парти за рожден ден на друго дете, е лесно да се сбогувате с тях.“

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Цветкова,
Редакция: Свилена Ралчева
Източник: https://www.nbcnews.com