Как реагира детето ви, когато кажете, че времето пред екрана е приключило?

Как реагира детето ви, когато кажете, че времето пред екрана е приключило?

Времето пред екран е част от ежедневието на много деца – особено, когато прекарват повече време вкъщи. Напълно естествено за децата е да се вглъбят в игра или телевизионно предаване или филмче и да срещат трудност да го изключат.

Сигурно сте забелязали, че е дори по-трудно от всякога да убедите детето да изключи монитори или телевизора и да пристъпи към друго занимание – домашно, вечеря, лягане.

 

Какво се случва?

 

Първото нещо, което трябва да обмислите е как семейство ви подхожда към изключването на екраните. Има няколко прости начина, по които да направите превключването по-лесно за детето:

  • Преди времето пред екрана да започне, уточнете ясно колко време ще продължи – дали са 20 минути или 2 часа. Когато времето е почти изтекло, напомнете на детето.
  • Или пък може да се ориентирате към естествено спиране – като например определен рунд или ниво на игра или края на телевизионно предаване/филм. Уговорете се за времето, в което детето трябва да изключи съответния екран.
  • Убедете се, че детето обръща внимание, когато му казвате да го изключи. Гледайте към детето и го помолете да повтори това, което сте казали.
  • Ако нищо не се случи, когато времето е приключило, отидете до детето и сложете ръка на рамото му. Опитайте се да не викате или пък да се провиквате от друга стая или пък да вършите други неща.
  • Кажете на детето какво да прави след като е изключило устройството. По-лесно е да се „превключат скорости“, ако има към каква друга дейност да бъде насочено детето.

Може също така да създадете график, който да напишете или пък да го направите като интересна рисунка, илюстрираща кога е време за компютър/компютърна игра или телевизия и кога не е. Вместо да натяквате, закачете графика и просто напомняйте на детето.

Ако не сте пробвали някоя от тези стратегии досега, вижте дали има разлика и ефект.

А какво ако все пак сте опитали и въпреки това детето продължава да не ви обръща внимание или да става раздразнително? Може да изглежда, че то просто е упорито и това е абсолютно нормално. Но има и други причини, които създават на децата трудност да се откъснат от екрана.

Един такъв съществен проблем е фокусът. Ако децата се затрудняват да обърнат внимание. Когато казвате, че е време да се изключи, тази информация просто не стига до тях.

Деца, които имат затруднения с фокусирането, понякога могат да „хипер-фокусирани“. Те стават толкова вглъбени в нещо, че не могат да се откъснат от него. Детето Ви дори може да не чуе, когато казвате, че е време да изключи.

Могат до такава степен да бъдат увлечени, че да не могат да престанат да мислят или говорят за това, което гледат или играят. Ако менталното и психическо изключване е трудно, то да се изключи физически е в пъти по-трудно е.

Ето и няколко индикации, че проблемите с фокуса затрудняват детето да се откъсне от екрана:

  • Когато казвате, че е време да изключи, детето не обръща глава или изобщо не реагира.
  • Детето Ви чува и отговаря, но се връща пак да играе, когато си тръгнете.
  • След няколко предупреждения му казвате спокойно да го изключи, при което детето започва да се ядосва и избухва.

Поглеждайки отблизо, може да видите как детето се затруднява да превключи от времето пред екрана към друго занимание. Дори може да изглежда объркано.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Лора Адамска
Източник:https://www.understood.org/articles/en/screen-time-over-can-child-stop