"Денят на розовата фланелка"

"Денят на розовата фланелка"

Днес 26.02 февруари се отбелязва Денят на розовата фланелка, който е посветен на осъзнаването и превенцията на тормоза в училище. Тази година девизът на глобалното отбелязване е “Lift each other up” или „Заедно нагоре“, а глобалното му лого е излитаща ракета.

Инициативата стартира през 2007 г., когато двама деветокласници от провинция Нова Скотия в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розова блуза. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички момчета в тяхното училище.

„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

Инициативата бързо става популярна и хиляди училища в цял свят отбелязват деня на Розовата фланелка, която става израз на нетолерирането на агресията и грубостта в отношенията в училищата.

Много хора смятат, че подмятането на шеги, обидата, повишаването на тон, сплашването, сдърпването, са нормална част от училищния живот. Но дали е така? И какво можем да направим, за да се противопоставим на тормоза ВСЕКИ ДЕН?

Ето една съвсем реална ситуация през три различни погледа:

Бащата на дете, което е обидило вербално свой съученик:“Хей, какво толкова се е случило, детето ми се е пошегувало с очилата на Иван. И аз едно време казвах на един съученик “очилатко””.

Майката на обиденото дете:“Не може след всеки час по физкултура очилата да изчезват. Поне веднъж някой ще ги намери и ще ги върне на детето ми. Това е седми чифт очила, който купуваме само за 2 месеца.”

Обиденoто дете:“Мамо, забравих си очилата в салона след часа по физкултура и после не си ги намерих”. Не искам повече да нося тези очила. Всички ми се подиграват, че съм “очилатко”. Няма да ходя повече на училище”.

Често различията във външния вид или уменията на децата са предпоставки за вербална или физическа агресия у децата, както и за социална изолация. Но всички сме различни в крайна сметка и е важно като родители, учителите и обществото като цяло, да създадем безопасна училищна среда за нашите деца.

Смисълът на този ден е казвайки “НЕ” на тормозът и насилето, да поощрим подкрепящото поведение, позитивната нагласа и малките мили жестове един към друг.