Прозрачни маски за помощник-възпитателите, биха позволили малките деца да продължат да се учат от лицата на възрастните

Прозрачни маски за помощник-възпитателите, биха позволили малките деца да продължат да се учат от лицата на възрастните

С отварянето на детски градини и ясли, центровете за контрол и превенция на заболяванията, препоръчват носенето на маски от учители, социални работници и деца над две години.Колкото и да са важни маските за намаляването на разпространението на коронавируса, носенето им около малки деца има потенциален отрицателен ефект. Десетилетия на проучвания показват, че лицата са важен елемент при обучение. Ако лицата на възпитателите са покрити, бебетата и малките деца ще изпускат някои от визуалните подсказки, които обичайно получават от лицата им.

Лицата са ключови за малките учещи се деца
Когато бебета и дечица идват в моята лаборатория за проучвания (със семействата си, естествено), ние им показваме картинки на лица на компютърен екран, понякога комбинирани със звуци или думи. Използвайки устройства като технология, проследяваща очите и електроенцефалограма, която измерва електрическата активност на мозъка, за нас е възможно да наблюдаваме на какво те обръщат внимание и да научим повече, относно това как се развиват мозъците им. Тези методи ни позволяват да проследяваме обучението им, дори преди те да могат да говорят.

Нашите проучвания също показват, че подрастващите обръщат голямо внимание на очите и устата. Те също научават, че обикновено има две очи над нос, който пък е над устата и се научават да комбинират тези елементи в едно цяло. Бебетата използват лицата като средство за учене от познати хора, като мама, татко или други хора.
Бебешките мозъци отговарят различно, когато лицата са променени, обърнати на обратно или представени с объркваща информация, например щастливо лице комбинирано с плачещ звук. Тези промени в начина, по който мозъка реагира, предполагат, че малките деца могат да познаят, когато има нещо различно в едно лице.

Въпреки че все още не могат да говорят, шестмесечни бебета разбират и научават имена за нови лица. Когато подобно изглеждащи лица са представени в книга и в комплект със съответни имена, бебетата могат да ги различават. Да се научат да свързват името с лице може да е по-трудно, когато лицата са с маска.


Лицата насърчават развитието на езика

Проучвания показват, че подрастващи и деца обръщат специално внимание на устата, по време на важни периоди за научаването на език.Малките бебета, между 4 и 8 месеца, изместват визуалния си фокус, от гледане основно в очите към гледане към устата. Невръстните деца започват да разбират значението на думи, между 6-я и 9-я месец. С развитието на говорните им способности, гледането към устата се увеличава. Въпреки че фокусът върху устата намалява между 9-я и 12-я месец, той отново се увеличава през 14-я месец от развитието им, когато започва ученето на думи. Дори 5-годишни деца показват повишен интерес към устите на говорещи лица, сравнени с възрастни индивиди.

Въпреки че не е ясно доколко покриването на устата директно ще повлияе на развитието на всяка възраст, тези проучвания предполагат, че бебета и малки деца използват устата на лицето като инструмент за научаване на това как да произвеждат звуци от речта и за учене на нови думи.

Какво би трябвало да направят възпитателите?
Носенето на маски около малки деца през първите пет години на живота им, може да намали тяхната способност да се учат от слухови и визуални загатвания – и това може да повлияе негативно на речта и научаването на езика. Покриването на лицата би могло също да ограничи детската способност да разпознават познати лица и да определят кога някой е щастлив, тъжен или ядосан.Разбира се, много е важно деца и работници да са защитени от разпространяването на коронавируса! Но има начини всички да са в безопасност и същевременно малките да могат да виждат лицата на възрастните.

Ако е възможно, социални работници и възпитатели, прекарващи по много часове с малки деца, трябва да помислят за носенето на прозрачни маски или прозрачни шлемове, за да намалят потенциалното негативно въздействие върху ранното учене. И, със сигурност, родителите трябва да продължат да си играят, да пеят, да четат и да си говорят лице в лице с техните дечица.За щастие, малките деца прекарват много време вкъщи, където здравите родители няма нужда да носят маски. Подрастващите деца са много уязвими, затова, ако прозрачните маски не са опция, е важно да се носят обикновени такива, докато здравните власти не дадат други препоръки.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Виктория Ценова
Източник: https://theconversation.com