Забавената билатерална координация води до трудности в училище

Забавената билатерална координация води до трудности в училище

Замисляли ли сте се наскоро за начина, по който двете половини на тялото Ви работят съвместно? Помните ли първия път, когато се опитахте едновременно да потъркате корема и да се потупате по главата? Помните ли как детето Ви се научи да се претъркулва, да пълзи, да ходи, да тича или да скача? Това са неща, които повечето възрастни приемат за даденост, преди да имат дете, което тепърва се учи да овладее тези умения. Ценно е да можем да използваме двете половини на тялото си едновременно, и да съчетаваме изпълнението на различни задачи. Трябва да балансираме на един крак, за да ритнем топка, или да бутнем встрани обувките на децата, когато се приберем вкъщи, натоварени с покупки.

Децата също трябва да овладеят ценни умения за билатерална координация. Дори да Ви изглежда странно, те ги прилагат всеки ден в класната стая. Докато си водят записки или пишат есе, те трябва да стабилизират листа, на който пишат, или да държат хартията неподвижна, когато я режат на различни форми. Ако детето Ви вече може да извършва тези дейности, това е добър индикатор за това, че двете страни на мозъка работят добре и си взаимодействат, за да се улесни ученето.

Забавено формиране на билатералната координация

На децата със затруднения в билатералната координация им е трудно да си връзват обувките, да рисуват, да пълзят, да ходят, да карат колело, и често изглеждат тромави и некоординирани. Може също да имат недоразвита визуална моторика, фина моторика, координация между ръката и окото, и проблеми с вестибуларния апарат. Извършването на упражнения, при което тялото мислено се разделя на две половини, също е ключово за билатералната координация. Ако детето Ви не може да извършва такива упражнения, това означава, че трудно се формират връзките между невроните в мозъка, необходими за изпълнение на по-комплексни задачи. Затова е възможно детето да се опитва да чете отдясно наляво.

Ако детето Ви се затруднява да извършва задачи с мислено разделяне на тялото на две половини, или ако не е развило умения за билатерална координация, има редица упражнения, които можете да правите вкъщи, за да му помогнете да ги развие.

Когато детето се учи да използва двете половини на тялото си, заедно и поотделно, то се учи да следва модел, да следи думите върху страницата, да подобри краснописа си и да следва указания.

Игри с ръце за билатерална координация

Нека започнем с игри с ръце – ето няколко предложения.

Хващай!

Подхвърляйте топка с детето. Наскоро проходилите деца обикновено хвърлят с долната част на дланта. Ако детето прави това, насърчете го да хвърля нагоре, вместо надолу. Помогнете му да следи топката с поглед, за да подобри уменията си за визуално проследяване и координацията между ръката и окото, което също спомага за билатералната координация.

Да поиграем с мехури

Издухвайте сапунените мехури и нека детето се опитва да ги спука. Сменете посоката, за да му се наложи да се премести, за да ги спука. Насърчете го да ги пукне със срещуположната ръка и да се движи напред-назад , за да се подобри билатералната му координация.

Балони

Подхвърляйте си балон – това винаги е забавно, независимо от възрастта, но е особено полезно за малките деца до 3 години, понеже балоните се движат по-бавно от топките, и така детето няма да се обезкуражи. Също упражнението е добро за деца, които нямат необходимите реакции, за да играят с топки и други по-големи предмети. Тази дейност подпомага координацията между ръката и окото и ни учи да определяме разстоянието между нас и балона (пропорционално възприятие). Балонът пада по-бавно от топката и не се пука лесно като мехурите.

Рисуване с пръсти

Вместо с бои и четка, нека детето рисува например с нишесте и с пръсти. Чудесен начин за подобряване на билатералната координация е да използва два пръста едновременно, за да нарисува определен предмет. Например два кръга – един с лявата и един с дясната ръка. Може да е трудно, но ще помогне на детето да използва двете ръце едновременно. Рисуването с пръсти подобрява фината моторика и засилва пръстчетата, китките и ръчичките, които после ще държат молив и ще се учат да пишат. Играта с нишесте е забавна – става за ядене, измива се лесно и е чудесно тактилно упражнение за сетивност. Накратко, една от прекрасна игра с храна.

Игри с крака за билатерална координация

За да развиете допълнително билатералната координация на детето, помогнете му да използва и крачетата. Когато вестибуларната система се развива чрез движение, се подобрява концентрацията и вниманието в час.

Плуване

Плуването е чудесен начин за родителите да помогнат на детето да развива билатералната координация. В басейна или в морето, детето използва едновременно ръце и крака. Помогнете му да рита едновременно с крачета и да изтласква водата с ръце. Ако детето е достатъчно голямо, нека пробва стил бътерфлай, при който ще използва ръцете и краката заедно и ще подобри билатералната си координация. Плуването дава мускулна сила и ще подобри стойката на детето в училище. За бебетата плуването по корем е чудесен начин да укрепнат мускулите на вратлето, мускулите, отговарящи за стойката и двигателните реакции, както и мозъчната дейност.

Футбол

Нека детето рита футболна топка напред-назад, като редува краката. Дриблирането също е добър начин за подобряване на билатералната координация, в допълнение към други футболни умения, които помагат на детето да работи паралелно с двете половини на тялото, да развива усещане за посока и за своето тяло в пространството, като се учи да определя силата, необходима, за да ритне топката и тя да стигне до съотборника му. Футболът е спорт, фокусиран изцяло върху краката, и е полезен за по-тромавите и некоординирани деца.

Скачане на един крак

Изрежете няколко камъни от хартия и ги сложете на пода. Нека детето скача на един крак, от единия камък до другия. Когато изпълни упражнението с един крак, нека скача по обратния път с другия крак.

Игри с ръце и крака за билатерална координация

Дейностите, които изискват работа с ръце и крака, заедно и поотделно, не само подобряв3ат билатералната координация на детето, но и влияят благоприятно на мускулите, стойката и мускулния тонус. Умението на детето на препише думите от дъската, да седи изправено на стола, да вдигне глава, за да види учителя, както и засилването на моториката са важни за по-доброто справяне в училище.

Дама

При играта на дама детето първо използва ръцете си, за да хвърли камъчето, после краката, за да балансира при скачането и приземяването. Нека редува ръцете, когато хвърля камъчето. В началото, когато детето Ви започне да играе на дама, може да скача на два крака, вместо на един. После можете да опитате скокове на един крак, с раздалечени крака, или по друг начин.

Бягане с препятствия

Бягането с препятствия развива много умения при детето. Това упражнения включва ръцете и краката за билатерална координация. Бъдете колкото се може по-креативни. В създаденото от Вас трасе можете да включите пълзене, скачане, бягане, прескачане, всякакви играчки и предмети, които ще направят играта забавна за детето.

Как да подпомогнем развиването на билатералната координация?

Докато наблюдавате развитието на детето си, може да забележите, че то има проблеми с билатералната координация, сетивността, слуха, зрението или вестибуларния апарат, които затрудняват развитието му. Такива деца може да се нуждаят от допълнителна помощ, за да се подобрят образователните им способности, концентрацията и вниманието в класната стая , и поведението в училище. Може да забележите и забавяне в усвояването на знания или странични ефекти като ходене на пръсти, седене под формата на буква W, нощно напикаване, липса на баланс и координация, недоразвита вестибуларна система или пространствено мислене, и трудно планиране на движенията. Ако детето ви страда от няколко от изброените, може би това е индикация за недостатъчно развита нервна система.

Ако искате да насърчите сръчността и координацията на Вашето дете и се питате как, можете да се обърнете за консултация и подкрепа към нашия ерготерапевт – Милица Соколов. Свържете се с нас на телефон 0887545446 или запишете своя час тук.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Гергана Милачкова
Източник: https://ilslearningcorner.com