Девет любими игри у дома

Девет любими игри у дома

Да стои затворено вкъщи, може да доведе всяко дете до усещане за клаустрофобия. Но, ако децата страдат от хиперактивност или по-силна импулсивност, положението може да излезе извън контрол. Тук ви представяме девет занимания на закрито, които могат да забавляват всяко дете.

Лов на съкровища

На лист хартия направете списък на скрити или трудни за намиране предмети и го дайте на детето. Търсенето ще поддържа тялото и мозъка в движение. Единствено, трябва да съобразите играта с възрастта и възможностите на детето. Ето няколко идеи спрямо различните възрастови групи:

  • Деца в предучилищна възраст – използвайте картинки, за да покажете на децата какво да търсят;
  • Деца в начална училищна възраст – направете списък с предмети, но добавете и загадки като “нещо, с което рисуваш“;
  • За тийнейджъри – използвайте гатанки като улики. Например „Колкото повече суши, толкова по-мокро става“ (Хавлията).

Забавление с аерофолио

С аерофолиото може да се измислят различни занимания.Постелете го на килима и оставете детето да се разхожда „по пистата“. Очертайте го за игра на „дама“.Използвайте перманентни маркери, за да напишете букви върху изрязани от фолиото квадрати и вижте колко бързо детето ще ги открива.Може да оставите детето да ги оцветява и след това да ги „отпечатва“ върху хартия.

Волейбол с балон

Една от най-лесните игри. Надуйте един балон и отбележете с нещо централна линия на пода. Това е чудесна игра за две или повече деца, но може да се играе и от един. Ако детето е само, покажете му как да играе от двете страни, преминавайки линията, като целта е да удари балона преди той да е паднал на земята.Варинант за по-големи деца – ако децата са няколко, може да им дадете повече балони и да направите играта по-интересна.

Игра на дама

Всичко, от което се нуждаете е свободно пространство на пода, монета за хвърляне и цветно тиксо, с което да начертаете играта. Може да включите детето, като го накарате да „нарисува“ цифрите с тиксо. А ако желаете, може да разнообразите играта, като вместо стандартните квадрати, нарисувате кръгове, триъгълници или ромбове. Това е, остана само да подскачате!

Домашен боулинг

С 5 до 10 празни бутилки от минерална вода и малка топка, можете да създадете истински домашен боулинг. С тиксо маркирайте мястото, зад което бутилките трябва да паднат. А ако имате възможност, сипете по малко пясък, сол, захар или неизползвана котешка тоалетна в самите бутилки, за да не се преобръщат лесно.Вариант за по-големите деца – те могат да се наслаждават на светещ в тъмното боулинг. Трябва само да добавите по една светеща пръчка в бутилките и да загасите лампите.

Туистер

Тази класическа игра е чудесен начин да накарате децата да се движат, да работят върху грубата си моторика и да упражняват посоките ляво и дясно. Дори и да не разполагате с туистър, може да използвате цветни листи, за да създадете основата на играта.

Бой със снежни топки у дома

Когато навън е твърде студено за истинска игра със снежни топки, може да си направите такава вкъщи. И не се притеснявайте, че ще трябва да почиствате разтопен сняг или счупени лампи – може да използвате дунапренени топки, чорапи, свити на топка или дори смачкана хартия. Намерете безопасно място и преценете зад кои мебели може да се криете. Може да използвате кашони, за да си направите укрепления. И една забележка – може би е добре предварително да планирате времето за игра, за да не се превъзбуди твърде много детето.

Парти с танци
Не пренебрегвайте силата на музиката като възможност детето ви да изразходи повече енергия. Изберете плейлиста, която да забавлява цялото семейство. И след това предизвикайте всеки един да танцува, да танцува и отново да танцува! По-малките деца могат да ползвати реквизит за танците – например шалове. А вариант за по-големите е да играят на Фрийз Денс. Когато музиката спре, всеки трябва да замръзне на мястото си. Ако мръднеш, излизаш от играта.

Източник: https://www.understood.org/
Превод: Татяна Христова