Момичетата с аутизъм биват диагностицирани много по-късно от момчетата

Момичетата с аутизъм биват диагностицирани много по-късно от момчетата

Когато докторите изучават аутизма, това се случва основно при момчетата. Това затруднява диагностицирането на момичета, защото изследванията се базират основно на функционирането на мъжкия мозък. Което е кофти. Момичетата показват различни характеристики от момчетата. По тази причина може да отнеме години, докато едно момиче бъде диагностицирано. Аз бях диагностицирана на 15, а това се смята за ранно диагностициране за момиче. Имам познат, който е с аутизъм и е диагностициран на 2. Основната причина момичетата да се диагностицират толкова късно е, че сме много по-добри от момчетата в едно нещо, когато става въпрос за аутизъм и това е т. нар замаскиране. Това всъщност е да бъдеш много добър актьор. Това е да възприемеш характерните черти на другите и да ги използваш като свои. Голямо копиране пада. В съзнанието си ти не копираш другите, а смяташ, че това е нормално и всички се чувстват като теб. Като цяло се чувстваш като извънземно и си много добър в това да го криеш. Затова аз не изглеждам като аутист.

Това се отнася за аутизма като цяло. Но това е моето мнение, защото съм момиче. Махнете „нискофункциониращи“ и „високофункциониращи“ от речниците си. Не помагат на никого. Може да си мислите, че е комплимент да кажете:

„О, ти си високофункционален аутист!“

Е, не е! Това е припомняне, че просто се преструвам и е ужасно трудно. Да се преструваш е най-изтощителното нещо на този свят. Новогодишното ми обещание всъщност е да спра да се преструвам. Това означава да показвам аутистичните си черти и да не се правя на някого, когото не съм. Да бъда себе си. „Високофункционален“ е етикет, който вие използвате, за да кажете

„Аутизмът ти не ми влияе толкова.“

Но ще ви кажа, че всички „високофункционалните аутисти“ са всъщност страшно повлияни от аутизма си. Да си с аутизъм е тежко, да го масикраш е още по-тежко. Това е като микро агресия, което е гадно! Няма такова нещо като високо функционални и ниско функционални. Ние всички сме аутисти.

Често срещани черти на момичетата, които са с аутизъм.

Много от следващите неща се отнасят до мен, много – не. ОК? И това е много обширна тема. Защото всичко сме различни. ОК? Запомнете това. Когато повечето хора мислят за аутизма, смятат, че не сме особено социални, не сме добри в социалните ситуации. При много момичета е точно обратното и затова се диагностицират толкова трудно. Аз съм прекалено социална, прекалявам с очния контакт, много съм добра в социалните ситуации. Характерно е за момичетата с аутизъм да имат други психични нарушения и затруднения. Аз имам 7. Едно от основните е обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Много от тези психични нарушения произтичат от това, че съм с аутизъм, но ОКР, тревожността и депресията са много, много често срещани. Особено при момичетата. Имаш чувството, че светът трябва да има правила, за да го разбереш. Затова често срещани специални интереси на аутистите са анатомията на човешкото тяло, психология, за да разбереш как светът работи. Това е нашият начин да разберем как да живеем в него.

Източник: @paigelaylepaigelayle