Защо високите и ниските честоти на звука се отразяват върху поведението, емоциите, речта и езика

Защо високите и ниските честоти на звука се отразяват върху поведението, емоциите, речта и езика

Във всяка съблекалня по света, без значение от спорта, музиката винаги се чува преди голям мач. Това надъхва спортистите да излязат и да дадат всичко от себе си. Това не е просто психологически трик, има физическа част от тялото, която отговаря за този процес. Същата тази част от тялото се задейства, когато се чувстваме изтощени, но когато отидем да тренираме във фитнеса, се зареждаме с енергия. Каква е тази част от тялото? Ухото.

Енергията, която идва през ушите ни

Малко известна функция на ухото е да трансформира стимулите от нашата среда в енергия. Ухото е генератор за нервната система и мозъка. Вестибуларният апарат е част от ухото, която допринася за слуха, не само да чува сигналите и да ги изпраща до мозъка, но и да трансформира движенията на тялото в енергия. Всеки път, когато танцуваме, ходим или тренираме, тялото ни изпраща вибрации към вестибуларния апарат. Той изпраща съобщения до мозъка, където те се преработват в енергия. 50% от енергията, необходима на мозъка, за да функционира оптимално, идва от онези телесни усещания, които се канализират през вестибуларния апарат.
Един от въпросите, които може да ви зададе лекар, ако се чувствате депресиран, е: „Колко често спортувате?“ Може да си мислите, че нямате енергия да правите упражнения, но колкото повече се движите, толкова повече вестибуларният апарат може да трансформира движенията ви в енергия, захранвайки мозъка. Ако не се движите достатъчно, 50% от вашата енергия е напълно загубена. Вестибуларният апарат не само използва движението, за да изпрати енергия до мозъка, но също така работи с кохлеата, за да преобразува звука в енергия.

Високочестотни звуци

Високите честоти са храна за мозъка. Те го зареждат с енергия, стимулират го, държат го нащрек и му позволяват да се съсредоточи и запомни. Кохлеата е огромна помощ, когато става въпрос за енергия. Тя е изпълнена с малки космести клетки, които помагат да превърнете честотите в звуци. Косместите клетки са слабо разположени в зоната с ниска честота, ставайки по-многобройни в зоната с висока честота. Броят клетки, получаващи високочестотни звуци, вече обяснява защо те зареждат мозъка повече от нискочестотни звуци. В допълнение, високите честоти вече носят повече енергия от ниските честоти.

Честотите може да не изглеждат важни, но това е един от начините да помогнем на детето да се справи с емоциите си, ако има сетивни проблеми, бавна преработка на информацията и често се разсейва от околния шум, който го кара да губят фокус и внимание. Използването на смес от високи и ниски честоти с музикална терапия може да бъде мощен ресурс за реорганизиране на мозъка и може да подготви развитието на говора и езика, слуховата преработка и по-доброто обучение.

Звуци с ниска честота

Сакулата, разположена в ухото, реагира на звуци в нискочестотен диапазон. Всеки звук с ниска база, като рок музика или рап, ни кара да искаме да се движим. Звукът предизвиква движение и по този начин допринася за енергийното ни ниво. Поради естеството на нискочестотния звук твърде много от него може да ни изтощи. При рокът течността вътре в полуокръжни канали на вестибуларния апарат започва да се върти и ние се поддаваме на ритъма. Ако продължава да се върти, докато музиката продължава, скоро можем да се окажем в състояние на транс.

Нискочестотните звуци всъщност се използват от лидери, които искат да манипулират или промиват мозъка на хората. Всички основни изказвания на Адолф Хитлер са след много барабани, които да вкарат слушателите в хипнотичен транс! Поради тези опасности трябва да внимаваме за видовете честоти, които слушаме, и да ги балансираме, за да получим нужното количество енергия, точно както, ако наблюдаваме калориите си. Пример за добър баланс е военен поход. Те смесват нискочестотни звуци (барабаните), които карат войниците да искат да се движат, но също така могат да бъдат уморителни и високочестотни звуци (тръбите), които стимулират мозъка и му дават енергия, така че войниците да могат да маршируват по-дълго.

Когато комбинираме същите тези ниски и високи честоти заедно чрез музикална терапия, проблемното поведение често става по-спокойно, вниманието и фокусът се подобряват, информацията се запазва, а балансът и координацията на детето се засилват.

Уши, енергия и учене

Като цяло ще се справим по-добре, когато има балансиран микс от ниски и високи честоти. Поради важността на комбинация от високи и ниски честоти, различните видове звук са добри в класната стая. Трябва да има смесица от спокойно време, работно време с партньори и работно време с музика. Тази практика е доста нормална в класната стая в началното училище, но може да бъде трудна в горните класове поради липсата на време.

Учениците също трябва да могат да се движат около веднъж на час. Ако не го направят, това е 50% загуба на енергия и следователно те ще бъдат уморени и няма да имат желание за учене и няма да могат да внимават. Потърсете учител, който разрешава да се сяда по-гъвкаво, така че да могат учениците да се движат и да се занимават. Уверете се, че началният учител дава приоритет на времето за физическо възпитание. В по-горните класове учениците често имат часове по цял ден. Потърсете учители, които полагат усилия да накарат децата да се движат докато говорят или работят в групи.

И накрая, много е важно ученикът ви да говори. Говоренето стимулира ушите ни, а по този начин и мозъка ни. Когато говорим, ние чуваме гласа си така, както бихме чули другите, когато говорят с нас. Говоренето стимулира нашия вестибуларен апарат и кохлеа, като дава енергия на мозъка ни. Тази самостоятелно произведена енергия след като сме пяли или изнасяли реч е доказателството. Известно е, че оперните певци не могат да спят веднага след представление, защото са толкова заредени от собствените си гласове, че се чувстват развълнувани и изпълнени с живот.

Водете разговори на масата за вечеря. Уверете се, че вашият ученик разговаря с други ученици по време на почивка или между часовете. Ако сте учител, наблегнете на груповата работа и презентации, особено в трудни моменти от деня (след обяд, в края на деня), за да можете да помогнете на учениците да произвеждат енергия. С комбинираната мощност на вестибуларния апарат и кохлеата те произвеждат 80 до 90 процента от енергията на тялото си. Трябва да храним мозъка на детето си, използвайки движения и звуци.

Източник: https://ilslearningcorner.com/
Превод: Татяна Митова, логопед към Център за детско развитие “Малки чудеса”