Как да помогнем на децата да се научат да се обличат самостоятелно

Как да помогнем на децата да се научат да се обличат самостоятелно

Автор: Рола Амър


„Никога не прави вместо детето това, което то може да направи самo “ – Мария Монтесори

Вероятно не за първи път чувате този цитат и се смеете сами на себе си, докато упорито се мъчите да облечете блузата на хлапето. На теория звучи страхотно, но не и на практика, особено, когато се налага бързичко да облечем децата.

Познато, нали? На всички ни се е случвало! Едно просто и бързо на вид нещо, като обличането, може да се превърне в истинска битка между нас и нашите хлапета, и да развали един дори много хубав ден.

Да се научи да се облича самичко е част от израстването на всяко дете, а нашата задача като родители е да помагаме, това да се случва успешно.

Усъвършенстването на умението сами да се обличат, изгражда усещане за самостоятелност, увереност и собствена мотивация у нашите деца. Ако всичко това звучи като някаква мечта, в сравнение с реалността във вашия дом, предлагам ви няколко насоки как да помогнете на вашите хлапета да се научат да се обличат самостоятелно:

Настройте децата за успех

Ако през повечето делнични дни, сутрин се чудите как да успеете да отидете навреме за сутрешната работна среща, пропускате кафето или пък често се случва да обуете обувките си наопъки в бързината, то очевидно тези дни не са най-подходящи, за да стартирате с опитите да научите децата да се обличат самостоятелно.

Вместо това, изберете дни с по-малко натоварен график. Стартирайте през уикенда, например преди семейна разходка или в спокоен следобед, когато времето сякаш е спряло.

Най-добре ще е да започнете с нещо по-лесно за обличане като тениска или спортно долнище. Мъниците може да имат затруднения с копчета или ципове, и изобщо дрехи, които изискват допълнителна помощ, така че оставете тези дрехи за по-нататък. Нужни са повече възможности детето да се упражнява? Когато дойде време за лягане, оставете го да си облича пижамата само.

Самостоятелното обличане е чудесен начин децата да работят върху развитието на фината и обща моторика, но не бъдете с твърде високи очаквания. Нека бъдем реалисти! С времето ще се научат!

“Помогни ми да си помогна сам“

Това е ключов елемент от философията на метода Монтесори, приложим и тук.

Някои деца могат да се заинатят и да не искат да се обличат самички, защото не знаят как да го правят. Като възрастни, може и да не осъзнаваме какво предизвикателство е тази задача за едно малко дете и колко много изисква всъщност. Покажете на детето как шевовете остават от вътрешната страна на дадена дреха , а етикетът отзад. Демонстрирайте как се прави и после оставете детето да опита самичко.

За най-малките или за онези, които много се инатят, опитайте със следната техника: помогнете на детето с най-трудната част от обличането и оставете да довърши само.

Например за едно дете в предучилищна възраст може да се окаже много трудно да напъха главата си през отвора на пуловера, но да не е никакъв проблем само да се справи с ръкавите и всичко останало. За панталоните, помогнете на хлапето да намушка краката си в крачолите, а после нека то само ги вдигне и нагласи.

Говорете на глас! Обяснявайте с търпение!

Обяснявайте всяка стъпка, така че детето да опознае и научи думичките, с които наричаме различните части на дрехите. Ръкави, подгъв, колан, яка и т.н. са чудесни попълнения за речника на малкото дете. Именно така то ще става все по-сръчно и умението да се облича самичко ще се подобрява, а вие можете да помогнете като обяснявате на детето как да се справя и с по-сложните моменти около обличането на дадена дреха, вместо стремглаво да се хвърляте да правите това вместо него.

Освен за самостоятелното обличане, научените думички, обозначаващи отделните части на една дреха, в даден момент ще започнат да помагат на малчугана да описва с какво е облечен, както и кое харесва и кое не в облеклото си. Може би един ден дори ще ви каже защо отказва да носи онзи очарователен според вас пуловер, който сте му взели преди време.

Ограничете избора на дрехи

Щом веднъж усвои уменията да се облича самичко, можете да оставите детето да се впусне и в самостоятелен избор какво да облече.

Може би преди сте предоставяли на детето опцията да избира какво да облече, но самостоятелният избор на подходящо облекло е стъпка за малко по-нататък.

Ако вашите мъници обичат да се мотаят дълго, опростете нещата, като предложите едва няколко възможности за избор. Гардероб, зареден с достатъчно подходящи за сезона дрехи само за седмица, дава на децата възможности за избор, без да ги претоварва. Приберете останалите дрехи за някой друг ден. Може дори да откриете, че изобщо не са необходими толкова много дрехи за едно малко дете (по-кротко с пазаруването, мамо!).

Измислих системата BLAST, за да помогна на децата си по-лесно да се научат да се обличат самостоятелно. Това е атрактивен акроним, който прави всяка стъпка от обличането лесна за запомняне:

B – долнища (bottoms)
L – за онези дрехи, които позволяват наслагването им една върху друга (layers)
A – аксесоари (accessories)
S – чорапи и обувки (shoes and socks)
T – за горнища (tops)

Каква е задачата на децата? Да изберат по едно нещо от всяка категория. Един забавен списък или място с дрехи от всяка категория, може да допълнително да подсили у малчовците, идеята нищо да не се забравя.

Пусни ги да се оправят сами…

Както казва принцеса Елза от любимия на всички филм на Дисни „Замръзналото кралство“.

Да оставиш децата да се обличат сами със сигурност ще изисква търпение. Може да се наложи да се бориш с импулса да го направиш вместо тях или да отвърнеш поглед, когато детето се е облякло доста странно.

Може да се наложи да поемеш дълбоко въздух, когато се лигавят (панталони на главата, например) и нежно да ги насочиш в правилната посока. Децата придобиват ценни умения, дори и когато това не си личи. Нужно е постоянство и търпение, за да се научи да се облича, особено ако детето има някакви проблеми.

Самостоятелното обличане учи децата да планират (Дали днес трябва да си облека дъждобран или тениска?) и ги учи да се грижат за себе си ( Времето е студено? Няма проблем – мога да си сложа якето, дори и да няма кой да ми помогне). Също така, разбира се, е и начин за себеизразяване и креативност. И всичко това само от усвоеното умение да се обличат самички!
Убедих ли те да опиташ? Преобличането се случва всеки ден, което означава, че имате много възможности да работите върху усвояването на тези умения. Твоите хлапета може и да те изненадат с това, на което са способни!


Източник: https://selfsufficientkids.com
Превод за Център за детскко развитие „Малки чудеса“:Дияна Илиева
Редактор: Милена Божинова