Алергиите могат да се окажат причина за смущаващо поведение, сензорни проблеми и затруднено задържане на вниманието

Алергиите могат да се окажат причина за смущаващо поведение, сензорни проблеми и затруднено задържане на вниманието

Тази статия съдържа информация относно алергиите и как може да се отразят на ученето и поведението.


Броят на децата, диагностицирани с обучителни и поведенчески разстройства, е поразителен. Според Хелтлайн (Healthline) 6.4 милиона деца в Америка са диагностицирани със ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). През последните осем години случаите са нараснали с 42 процента. Лесно е да се забележи. Ако се огледате, вероятно ще откриете един, ако не и повече родители, които едва се справят с деца, склонни да избухват или просто неспособни да стоят мирно, дори с риск за живота им.

Доктор Мери Ан Блок, автор на “Стига повече Риталин”, забелязва как алергиите може да са един от най-големите виновници за затрудненията в учебната дейност на днешните деца. Понякога недоволството може да доведе до положителни последствия. Хората недоволни от това, че Риталинът е единствена им опция, започват да търсят по-обстойно и откриват доста интересни неща. Едно от тези неща са алергиите. Да, проучванията показват, че алергиите могат да повлияят на ученето и поведението.

Как се отразяват алергиите на ученето и поведението

Един от страничните ефекти на алергиите е хроничната хрема. Когато ушите, носът и гърлото са запушени, резултатът често е възпаление на ушите. Хроничните възпаления на ушите водят до отрицателен ефект върху слуха, който, както знаем, е изключително важен както за ученето, така и за цялостното поведение. Почти невъзможно е за едно дете да следва инструкции за конкретно задание, когато не може да чува добре. Децата с нарушен слух са склонни също да се затварят в свой собствен свят, защото им е трудно да внимават, когато всичко около тях се превръща в страничен шум.

Свръхреакцията на тялото към хранителните вещества води до нарушения в много от телесните системи. Може да причини стомашен дискомфорт. Това може да доведе до чести посещения на тоалетната, което изисква от децата да излизат от час. Може да повлияе и на дихателната система и да доведе до затруднено дишане. А както знаем, дишането е важно за всички системи на тялото. Но един от най-големите проблеми е възпалението, предизвикано в мозъка.

Възпалението е естествена реакция към чужди тела, но при алергия и чувствителност този отговор атакува тела, които са на правилното място, и прекалено силната борба с тях води до увреждания. Тази реакция причинява нарушено обработване на информация, възпрепятства четенето и ориентацията; нарушава и вниманието, поради което много деца с алергии биват диагностицирани погрешно със ADHD или симптомите на деца, които страдат от ADHD биват изострени; това влияе негативно и на невротрансмитерите, отговорни за емоционалните и поведенчески реакции, което води до неспособността на децата да стоят мирно или води до емоционални изблици.

За какво да внимавате

Добре е да започнете с ADHD. Ако детето ви е диагностицирано с ADHD или смятате, че има симптомите, проверете за скрити алергии. В училище обръщайте внимание дали детето изглежда мързеливо или без желание да върши задълженията и домашните си, дали има лоша памет и дори дали писането му е нечетливо. Някои хора със скрити алергии описват ментална мъгла, която ги оставя с отворена уста и празен поглед. Те също така се стряскат лесно, защото са отнесени.

От физическите симптоми следете за хронична хрема, хронични възпаления на ушите, тъмни кръгове под очите, умора, стомашен дискомфорт, диария или запек. От поведенческите следете за хиперактивност, раздразнителност, избухливост, психически сривове или проблеми със сетивата. Често за тези деца погрешно се смята, че умишлено нарушават реда, но в действителност те се опитват да осъществят контакт и да схванат даден ситуация. Те обикновено не могат да разберат защо имат неприятности, въпреки че за вас може да изглежда, че отговорът е пред тях.

Какво да предприемете

Недиагностицираните хранителни алергии са най-вероятните виновници. Храни, съдържащи лактоза, глутен, яйца, захар, оцветители, консерванти и ядки често са причина за алергии. Понякога те може дори да са в комбинация. Най-добрият начин да проверите за такива алергии е да премахнете всички изброени съставки и да изчакате симптомите да изчезнат. След като тялото е имало възможност да се детоксикира за няколко седмици, може да започнете да връщате съставките една по една към менюто и да наблюдавате дали симптомите ще се върнат. Това също може да е причината детето ви да проявява чувствителност към храни с определени текстури или да се смята за “злоядо.” Много деца, страдащи от Разстройство на сензорната интеграция, имат проблем с консумирането на определени храни. Децата със сензорни проблеми могат да имат комбинация от чувствителност към определени храни и алергии, които да водят до неуместно поведение в класната стая.

Винаги помнете, че когато става дума за диети, хранителни вещества и потенциално медицинско състояние, е важно да се консултирате с педиатъра на вашето дете. И помнете, че децата ви вероятно са също толкова натоварени от всичко това, колкото и вие.


Източник: https://ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Габриела Георгиева
Редакция: Боян Бързаков