Как да се прегръщаме по време на пандемия?

Как да се прегръщаме по време на пандемия?

През последните месеци не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично, повлияна от присъствието на коронавируса. Множество нови регулации, предписания и инструкции, които достигат до най-интимни сфери от съществуването ни. А каква по-интимна област от тази, засягаща близостта между хората? Да попаднем на препоръки, свързани с това как и колко да прегръщаме най-близките си, е сред тъжните, макар и полезни, материали от последните дни.

Сред множеството неща, които ни липсват от времето преди пандемията, прегръдката би могла да оглави списъка. Допитахме се до учени, които изследват вируси, предаващи се по въздушно-капков път, кои са най-безопасните начини за прегръдка.

Жена от Канада чувствала толкова силна необходимост да прегърне майка си, че изобретила “ръкавици за прегръдка”, използвайки чист найлон с ръкави, в които жената поставя ръце, прегръщайки майка си, която се намира от другата страна на найлоновото покритие. Видео от Кентъки на братовчеди, които се прегръщат за пръв път след седмици раздяла, бива споделено хиляди пъти в интернет.

„Не очаквахме да реагират по начина, по който го направиха“, казва Амбър Колинс, която записва събирането на 8-годишния си син Хъкстън с неговата братовчедка Розалинд Арнет, на 10 години.

„Те бяха толкова развълнувани, че не успяваха да изразят себе си по друг начин, освен плачейки от радост. Тази прегръдка показва каква невероятна сила носи човешкия допир.

Прегръдките не просто ни липсват, те са ни необходими. Физическата привързаност намалява стреса, като успокоява симпатиковата ни нервна система, която по време на тревога освобождава вредните хормони на стреса в телата ни. Серия от проучвания сочи, че нещо просто, като държането за ръце с любим човек, намалява страданието, което човек преживява след токов удар.

“Структури в човешкия мозък имат специалното свойство да отчитат именно докосвания, изразяващи привързаност”, отбелязва Йоханес Айхщед, социален изследовател и професор по психология в Станфордския университет.

“Чрез докосването, изразяващо привързаност, биологичните ни системи общуват една с друга, предавайки си, че сме в безопасност, че сме обичани и не сме сами.”

За да разберем кой е най-безопасният начин за прегръдка по време на вирусна епидемия, попитахме Линзи Мар, учен от Virginia Tech и един от водещите световни експерти в областта на болестите, предавани по въздушно-капков път, относно риска от излагане на вируси по време на прегръдка. Въз основа на математически модели от хонконгско проучване, което показва как респираторните вируси се движат по време на близък контакт, д-р Мар изчислява, че рискът от излагане на вирусно въздействие, по време на кратка прегръдка, може да бъде изненадващо нисък – дори ако прегърнете човек, който не знае, че е инфектиран и има кашлица.

Ето защо. Не знаем точната доза, необходима на новия коронавирус, за да ви разболее, но оценките варират от 200 до 1000 копия на вируса. Средната стойност на вирусите в кашлицата на заразно болен е от 5000 до 10 000 вируса, но повечето от пръските попадат на земята или върху близките повърхности. Когато хората са в близък контакт, обикновено само около 2% от течността в кашлицата – или около 100 до 200 вируса – биха се вдишали или попаднали върху близък човек. Но само 1% от тези частици – едва един или два вируса – всъщност ще бъдат заразни.

„Не знаем колко инфекциозни вируса са необходими, за да ви разболеят – вероятно повече от един“, каза д-р Мар.

„Ако не говорите или кашляте, докато прегръщате, рискът би следвало да бъде много нисък.“

Има огромни вариации в това колко вируса отделя заразен човек, така че най-безопасното е да избягвате прегръдките. Но ако имате нужда от прегръдка, вземете предпазни мерки. Носете маска. Прегърнете се на открито. Опитайте се да не докосвате тялото или дрехите на другия с лицето и маската си. Не прегръщайте някой, който кашля или има други симптоми.

И не забравяйте, че някои прегръдки са по-рискови от други. Насочете лицата си в противоположни посоки – позицията на лицето ви е най-важна. Не говорете и не кашляйте, докато се прегръщате. И го направете бързо. Приближете се един към друг и се прегърнете за кратко. Когато приключите, се отдръпнете бързо, за да не дишате в лицата си. След това измийте ръцете си.

И се опитайте да не плачете. Сълзите и носния секрет увеличават риска от контакт с повече течности, които съдържат вируса.

“Въпреки че някои от предпазните мерки може да звучат като прекомерни усилия за обикновена прегръдка, хората се нуждаят от опции, като се има предвид, че пандемията ще бъде с нас известно време”,

заяви Джулия Маркъс, епидемиолог и асистент в Медицинския колеж в Харвард.

„В момента възрастните хора са изправени пред истинско предизвикателство, тъй като мнозина от тях се притесняват, че няма да могат да прегърнат семейството си до края на живота си“,

каза д-р Маркъс. „Важно е обаче прегръдките да бъдат кратки, защото рискът от предаване се увеличава при по-продължителен контакт.“

Ето какво да прави и какво да избягваме по време на прегръдка, изхождайки от препоръките на д-р Мар и други експерти.

Не се прегръщайте лице в лице

hug face to face

„Тази позиция е с по-висок риск, тъй като лицата са твърде близо едно до друго“, казва д-р Мар.

„Когато по-ниският човек вдигне поглед, издишната му струя, поради своята топлина и плавност, преминава в зоната на дишане на по-високия човек. Ако по-високият човек гледа надолу, има възможност двете издишни струи да се смесят.”

Не се прегръщайте, допирайки бузите си и с лица в една посока

hug chicks

Позицията, при която двамата души гледат в една и съща посока, също е с по-висок риск, тъй като издишната струя на всеки човек е в зоната на дишане на другия човек.


Прегръщайте се с лица в противоположни посоки

hug aside

За безопасна прегръдка с цяло тяло, завъртете лицата си в противоположни посоки, тъй като това не позволява директно да вдишате частиците, издишани от другия човек. Носете маска.


Позволете на децата да ви прегръщат през коленете или талията

hug knee

Прегръдките на нивото на колената или талията намаляват риска от пряко излагане на капчици и аерозоли, защото лицата са далеч едно от друго. Има възможност лицето и маската на детето да замърсят дрехите на възрастния, така че може да помислите за преобличане и да измиете ръцете си след посещение, което включва прегръдки. Възрастният също трябва да погледне настрани по време на прегръдката, за да не издиша върху детето.


Целувайте внуците си по задната част на главата

hug grand

В този сценарий бабата и дядото са минимално изложени на издишната струя на детето. То обаче може да бъде изложено на техния дъх, тъй като са по-високи, така че е важно възрастните да носят маска.

Джулиан Танг, вирусолог и доцент в университета в Лестър, Англия, който изучава как респираторните вируси се движат във въздуха, добавя още една предпазна мярка към пандемичната прегръдка: задръжте дъха си.

“Повечето прегръдки продължават по-малко от 10 секунди, така че хората трябва да могат да управляват това“,

казва д-р Танг. Задържането на дъха предотвратява издишването на какъвто и да е вирус в тяхната зона на дишане в случай, че сте заразени, но не знаете, както и спира вдишването вируси от вас, ако те са заразени, но не знаят за това.“

Югуо Ли, професор по инженерни науки в Хонконг и старши автор на документа, който д-р Мар цитира, за да направи изчисленията си, посочва, че прегръдките, вероятно, представляват по-малък риск от по-дългия разговор лице в лице.

„Времето на излагане е кратко, за разлика от разговора, който може да бъде много по-продължителен“, каза той. “Но се въздържайте от целуване по бузите.”

Д-р Ли посочва, че рискът от вирусно излагане може да е най-висок в началото на прегръдката, когато двама души се приближават един към друг, дишайки, както и в края, когато се отдалечават вдишвайки или издишвайки. Носенето на маска е важно, както и измиването на ръцете, тъй като намалява риска от пренасяне на вируса от ръцете, кожата или дрехите на друг човек.

Д-р Мар отбеляза, че, тъй като рискът от заразяване в следствие на бърза прегръдка с предпазни мерки, е много нисък, но не нулев, хората трябва да избират разумно своите прегръдки.

„Бих прегърнала близки приятели, но бих пропуснала по-небрежните прегръдки“, казва д-р Мар. „Бих възприела подхода на Мари Кондо –

„Прегръдката трябва да разпалва радост.“

Източник: The New York Times | Илюстрации:Eleni Kalorkoti