11 неща, които ми се ще да знаех преди да стана майка

11 неща, които ми се ще да знаех преди да стана майка

Докато все още се наслаждавам на топлото усещане от деня на майката и придружаващите го топли прегръдки, ръчно рисувани картички и букетчета оскубани цветенца, пълни с буболечки, реших да ви споделя няколко неща, за които ми се щеше самата аз да знаех преди да стана майка. Това е много подходящо за бъдещи майки.

1. Ако не можете да обясните нещо по начин, по-който да ви разбере едно 6-годишно дете, значи не го разбирате достатъчно добре.
С други думи – има още много да учите! Мислете за това като един от най-образователните периоди от живота ви.

2. Тихото бебе е подозрително бебе
Да не би най-накрая да сте успели да се насладите на така желаните няколко минутки тишина в банята? Честито – вече можете да излезеш и да извадите кредитната си карта от буркана с мед. Освен това, най-добре би било и да проверите бялото пране за използван памперс тип “Троянско аки”. Пак заповядайте.

3. Проверете “юздичките” под езика и горната устна на бебето си
Разбира се, никога няма да ни омръзне да се смеем на историите за това как майка ви ви е открила с бебето, потънали в дълбок сладък сън, докато колата, където сте си полегнали, се движи надолу по алеята. Или за онзи път, когато сте отишли по пантофи до магазина без дори да забележите, или когато изпрахте новите дрехите директно с етикетите и закачалките.
Но знаете ли кое е по-хубаво от забавни истории за недоспали хора? Сънят. Прекрасен, освежаващ сън. Нека ви разкрия една тайна – гладните бебета не спят добре. А бебетата, които имат къса подезична връзка, се хранят бавно и трудно, а често и остават гладни.

4. Новородените нямат коленни капачки
Всъщност, не е необходимо да знаете това, но е доста интересно, не мислите ли? Технически, бебетата имат хрущял, който с времето ще премине през процес на вкостяване и ще се превърне в колянно капаче. И все пак – колената няма да са напълно оформени докато детето не навърши 3-5 годишна възраст.

5. Няма лошо да бъдеш заслепенI11 нещаMG 6131
Не, не от две годишното ви дете, въпреки че и това се случва, а от камера. Алисън Тейт споделя следното:
“Напоследък избягвам снимкови доказателства за съществуването си. Честно казано, избягвам дори и огледалата. Когато се видя на снимка, направо потръпвам. Наясно съм, че не съм само аз – много от приятелите ми също странят от камерата.
Донякъде звучи логично – не сме така млади, както преди, а и бременността неизбежно променя тялото. Не винаги имаме време да си топираме косата, да сложим грим и понякога дори да си вземем вана. Децата са толкова по-сладки от нас. По-добре би било да снимаме тях, или поне така си мислим”.
Но, помислете и за себе си, запечатайте и своите “ослепителни”, понякога рошави и изморени, мигове – един ден това ще е мил и скъп спомен.

6. Научете се да казвате “извинявай”
Може и да си мислите, че знаете как, но не е така. Поемете дълбоко дъх и повтаряйте след мен “ Извинявай…” – и по нататък, нека да довършим – “Сгреших като направих/ казах това защото __________. За в бъдеще ще се постарая да _________. Можеш ли да ми простиш?”
Поздравления! Вие усвоихте 85% от родителстването – а именно, признаването на ежедневните грешки – ще има много от тях. Не бива да забравяме, че онова, което е от значение, е как се справяме с проблемите. А не е ли изкуството да се извиняваш едно от най-хубавите неща, на които можем да научим децата си – по този начин те развиват чувство за съпричастност и се научават да поемат отговорност за действията си.

7. Не си и помисляйте за светла бира
Наистина, не го правете. Ако може да си спестите поне едно нещо в живота – нека това да са фантазиите за една халба светла бира.
Сигурна съм, че вече ясно си я представяте. Това доказва теорията, че понякога, колкото повече се стараем да потиснем някоя мисъл, толкова по- настъпателно тя обсебва съзнанието ни. Майчината вина работи по абсолютно същия начин. Ето защо вместо да си казвате “Спри!” когато се хванете да мислите за това, опитайте да насочите вниманието си към нещо друго, което правите добре.
Вместо “Леле, как само си изпуснах нервите, когато бебето реши да напъха половин руло тоалетна хартия в тоалетната, за да провери какво би станало…” – припомнете си 5 неща, които се радвате, че сте направили днес. Твърди се, че са необходими 5-7 комплимента, за да се постигне баланс с негативния ефект от критицизма, така че – научете се да се обичате.

8. Излизайте на повече срещи със съпруга си
И като казвам срещи – имам предвид излизане от вкъщи с нещо различно от анцуг.

9. Научете се да слушате
Нямате си на идея колко бавно минават 17 секунди, докато не опитате да ги вложите в слушането на детето ви без да го прекъсвате, но си струва.

10. Превърнете спането в олимпийска дисциплина
В маратон, за да бъдем по-точни. Набавете си колкото се може повече сън.

11. Децата никога няма да разберат напълно колко много ги обичате
…но това не означава, че не си струва да им го напомняте често.

Като завършек, трябва да допълня, чебъдещите майки непременно трябва да направят изчерпателно проучване за неща като хранене по време на бременността и на кърмаческия период, ваксини, лични лекари и така нататък.

Сещате ли се още някой добър съвет за бъдещите майки?

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Йоана Кичева
Източник и снимки: https://mommypotamus.com