Майкъл Койн живее с аутизъм, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание, както и биполярно разстройство. Майкъл има високи постижения като атлет в олимпийските игри за хора със специални потребности “Спешъл Олимпикс”. Обича да приготвя храна и преди години участва в програма за гостоприемство, а една от мечтите му е да работи в кухнята на някой ресторант.
Когато става на 21, Майкъл решава, че е време да се опита да сбъдне мечтите си и да започне работа. Има само един проблем. Нито един работодател не желае да даде шанс на мъж с аутизъм.
“Кандидатствах на много места, но никой не пожела да ме наеме”- казвай Майкъл пред WRRI-TV.
Толкова много откази биха накарали всеки да се откаже. Не и Майкъл, който казва, че всичко това му е подействало по-скоро мотивиращо.
Той решава, че след като никой не иска да го наеме – той ще направи така, че да работи за себе си.
След като се записва в бизнес клас към центъра за развитие на хора с увреждания Rhode Island и получава подкрепата на родителите си, той успява да отвори собствена кафетерия Red, White & Brew.
Заведението е официално открито през 2019 г и неговият горд собственик не може да е по-щастлив от случващото се.
Майка му Шийла казва, че се надява бизнес моделът на сина й да помогне и на други хора със специални потребности да намерят своята мечтана работа.
„Като родители, ние се грижим за децата си и виждаме колко са ценни. Виждаме на какво са способни, независимо от всички, които постоянно им слагат етикети и поставят бариери пред тях.”
В официалната Facebook страница на заведението се казва, че мисията на Red, White & Brew е да насърчи обществената ангажираност и да промени начина, по който са възприемани хората с увреждания.
Освен горещо кафе, можете да се насладите на мъфини и други сладкиши, вкусни напитки и италианско калцоне или да си купите кафе на зърна. В заведението могат да се намерят също уникални сувенири и подаръци, някои от които са ръчно изработени от приятели на Майкъл. Майка му Шийла споделя, че бизнесът на сина й е уникална възможност както за хората с увреждания, така и за останалите, защото им дава възможност да се опознават взаимно.
„Ние се опитваме да покажем на хората, че ‘Да, той има специфично състояние, но хей, виж какво прави с живота си. А за него това е чудесна възможност да общува повече, да бъде част от това общество, да развива социалните си умения. Той се справя страхотно и е постигнал много. Майкъл е истински добър човек. И го усещаш веднага, щом влезеш в заведението.”
Койн споделя, че целта му е да наема както хора с, така и без специални нужди, които да му помагат да развива неговото обично заведение.
“Просто искаме да сме част от това общество.” – завършва той.