Сензорни трикове: Рутини при лягане за помощ при проблемно заспиване

Сензорни трикове: Рутини при лягане за помощ при проблемно заспиване

Време за лягане. Звучи като лудост е да помислим как едно нещо може да предизвика безпокойство и спасение едновременно. Като родители единственото време, през което можем да дишаме свободно, е когато децата ни са заспали. И е трябвало да положим доста усилия, за да заслужим тази глътка въздух.

С четири деца вкъщи, подготвянето за лягане се усеща като да дърпам тежък камък по висок баир. Най-голямото похапва лакомствау след като си е измило зъбите. Следващото приготвя книжки с истории, които иска да чуе, преди да заспи. По-малкото, най-вероятно държи кутия с какао или някаква друга храна, която ще е трудно да бъде почистена, след като я е хвърлял във въздуха, докато бебето реве за още мляко преди заспиване. Въпреки това, всичките ми деца спят добре.

В някои семейства заспиването е по-трудно. За деца с разстройство в сензорната обработка (РСО) заспиването може да бъде като кошмар. Нещата, които ни се струват като малки дразнители могат да държат съня далеч от деца с РСО. Тиктакащи часовници, перални и сушилни, говор, идващ от другата стая могат да попречат на съня. Децата, които са чувствителни към текстил могат да се оплакват от етикетите на пижамата, текстурата на завивките или температурата в стаята. И дори, всички тези неща да са осигурени, те се сблъскват с това да успокоят своите неспокойни тела и всякакъв малък стрес може да направи задачата непосилна.

За всяко дете добрият сън е важен за успехите му в училище. Децата с РСО имат нужда от добър сън, за да могат да се фокусират по-добре. Какво можем да направим за да успеят да се справят с този проблем?

 

Отделете ги от братя и сестри

 

Децата с РСО имат нужда от сън – затова трябва да осигурите подходящи условия, като например, да ги оставите сами в помещението, в което спят. По този начин ще задоволите нуждите на всички деца. Да не говорим и за допълнителните звуци и разсейвания, идващи от детските игри. С този метод вие ще осигурите тиха и спокойна среда, която да помогне за по-добър сън.

 

Спиращи шума слушалки или тапи за уши

 

Очевидно е, че не винаги можем да осигурим на детето отделна стая, за това, спиращи шума слушалки или тапи за уши са добра алтернатива. Те са добри, също така, за спиране на звуци, които дори ние не забелязваме, като звуци от коли, далечно преминаващи влакове, шумни съседи и дори щурци.

 

Тежко одеяло

 

Всички външни стимули могат да натрупат напрежение в мускулите на детето. Тежките одеяла могат да предоставят чувство за сигурност, което да успокои вашето дете, за да може да заспи.

 

Рутина преди лягане

 

Рутините преди лягане са подходящи за деца, но най-вече за деца с РСО. Рутината помага на умовете и телата им да разпознаят, че е време да се отпуснат и да се подготвят за сън. Тези повтарящи се действия, помагат и при случаи на промяна като пътуване. Пътуването може да е трудно, но ако следват рутина като миене на зъби последвана от четене на история, те имат чувство за познатост, за да се справят в новата обстановка.

 

Удобни дрехи и завивки

 

Както споменах, текстурата на дрехите и завивките може да е сериозен дразнител. Ако детето изпитва сърбеж, то ще прекара цяла вечер фокусирано върху дискомфорта си, а не върху съня. Повечето деца с РСО предпочитат меки текстури, но най-подходящият начин е да оставите детето да избере само текстила, който ще му е комфортен. Това ще попречи то да получи криза, ако не сте подбрали правилния материал.

 

Дейности, стимулиращи сетивата преди лягане

 

Идеята да им предложим да гледат телевизия или да играят на видео игри преди лягане е доста привлекателна. Така децата ще седят на едно място за дълго време, нали? Но дали тези действия ще изморят децата, за да може сънят да ги настигне? Много пъти имат точно обратният ефект. Могат да ги стимулират и раздразнят, което би довело до това децата да се ядосат или притеснят. Поощрявайки ги да си играят със сензорни играчки като тактилни топки, дъвчащи играчки или дори лека физическа активност може да ги уравновеси. Тихата музика може също да помогне на деца със слухова чувствителност.

 

Крепост от възглавници или „бурито“

 

Все пак стигаме отново до чувството за сигурност. През топлите вечери, тежкото одеяло може да не е подходящо. Да направите крепост от възглавници, слагайки лек чаршаф отгоре е добра алтернатива. Буритото (леко повиване) също може да бъде направено във форма на прегръщащи ръце за отпускане на мускулите.
Понякога е трудно да се намерят подходящите комбинации, които да помогнат на децата с РСО да намерят спокойствие, но не се предавайте, защото решение винаги има. И можете да се забавлявате, докато намерите правилното решение. Всеки един метод, който успокоява и премахва стреса е стъпка в правилната посока.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Стефанова
Източник: https://ilslearningcorner.com