Закопчаване на копчета? Мисия възможна!

Закопчаване на копчета? Мисия възможна!

Закопчаването на копчетата на ризата може да се окаже голямо предизвикателство за децата. Това действие изисква добра визуална концентрация, координация между двете ръце и умение за планиране и последователност. Ако децата Ви не се справят с копчетата, ето няколко полезни съвета.

Започнете с откопчаването!
На първо място децата трябва да разберат как всъщност се използват копчетата и илиците. За да се научат да закопчават, те трябва да разберат как да приплъзнат копчето в илика. Откопчаването помага за усвояване на умения, които са нужни за закопчаването, като сила на ръцете и пръстите и билатерална координация (координация между двете ръце). Всъщност, когато детето овладее откопчаването, ще има желание да придобие нови умения и да се научи да закопчава копчетата.

Финалната стъпка.
Когато възрастният направи по-голямата част от стъпките и закопчае почти всички копчета, но остави последното за детето, то тогава и детето взима участие. То ще има честта да закопчае последното копче и така става човекът, който свършва работата. Доста мотивиращо, погледнато отстрани.

Назовавайте стъпките.
Това определено ще помогне за развитието на планирането на действията. Не се страхувайте да използвате и емоциите в стъпките на закопчаването на копчетата, например “Прибираме копчето в дома му”.

4 стъпки в откопчаването:

  • Хвани копчето
  • Намери илика
  • Раздели се с копчето
  • Плъзни навън.

И 5 стъпки в закопчаването:

  • Хвани копчето
  • Намери илика
  • Плъзни вътре
  • Хвани копчето
  • Издърпай копчето


Важна е последователността.
Децата учат най-добре когато се забавляват. Използвайте играта и стъпките в предишната точка. Изграждането на това умение ще отнеме седмици, така че е бъдете търпеливи и не бързайте да прескачате стъпки.

„Хвани копчето!:
Помолете детето да хване копчето с пръстчетата на едната ръка. В зависимост от това на коя страна се намират копчетата зависи коя ръка ще се използва в дадения момент. Но, хващането и стискането на копчето е единственото нещо върху което трябва да се съсредоточи детето в този момент. Игра, подходяща за практикуване на това умение е “имитиране на СУПЕРМЕН” – детето е с разкопчана риза, инструктирайте го да си хване копчето с едната ръка, докато другата изправя напред и имитира движенията на Супермен. И нека играта започне!

„Намери илика!“
В тази стъпка детето се учи да открие илика с другата ръка и да я притисне с палеца. Това подобрява тактилното усещане и усещането за разпознаване на различни предмети със затворени очи. Направете си игра: откриване на илика и копчето; поставяне на палеца върху илика, хващане на бутончето с палеца и показалеца на другата ръка. Повтаряне на същата игра със затворени очи.

„Плъзни вътре!“
След като детето овладее позициониране на пръстчетата върху илика и копчето, е готово да плъзне вътре копчето. Кажете на детето да си представи, че копчето е змия, която се плъзга в дупката си в земята.

„Хвани копчето!“
Това е най-трудната стъпка и тогава наистина помагат по-големите копчета и по-големите илици. В тази стъпка детето трябва да хване копчето с другата ръка. Постарайте се през цялото време да му повтаряте “хвани копчето”, така че детето да разбере концепцията. Тази стъпка ще отнеме най-много време, подкрепяйте детето през цялото време, не му позволете да се ядосва, когато се провали.

„Издърпай копчето!“
След като детето овладее стъпката за хващането на копчето, то е почти на финала. Кажете на детето да си представи, че копчето е зайче, на което трябва да се помогне и да се издърпа от дупката, в която се намира.

„Използвайте игла и конец!“
Ще са ви нужни една стара тениска и големи копчета. С иглата и конеца зашийте големите копчета и направете големи илици. Колкото по-големи са копчетата, толкова по-лесно се усвяват уменията за откопчаване и закопчаване!

„Започнете от долния край на ризата!“
Определено е по-лесно на децата да наблюдават пръстчетата си докато закопчават. За да им е по-лесно самото наблюдение по-удачно е да започнат от долния край на ризата.

Игра “Аз съм копче”.
Игра, която може да научи детето на цялата концепция на закопчаването. Копчето влиза или излиза от илика, в зависимост дали за закопчава или откопчава. Това може да се свърже с влизането или излизането през вратата. Играта е елементарна, когато възрастния каже “закопчавам”, детето излиза през вратата, когато каже “откопчавам”, то влиза обратно през вратата.

Ако имате притеснения, свързани с фината моторика при детето си, не се колебайте да се свържете с нашия ерготерапевт. Можете да запазите час за консултация тук или на телефон 0887 545 446.