Как да разговаряме с децата за пари?

Как да разговаряме с децата за пари?

Парите не са първото нещо, за което биха се сетили родителите като приоритетна тема за разговор с децата.

Но подобно на секса и наркотиците, нашите деца ще научат за парите отнякъде, по един или друг начин. И подобно на секса и наркотиците, това което научат, може да се окаже от решаващо значение за техния живот.

Както с всяка друга тема, всяко семейство изповядва свои ценности относно парите и, ако смятаме тези ценности за важни, ние бихме искали да ги споделим с нашите деца.

Това споделяне не трябва да е еднократен разговор. Напротив, трябва да се споменава непрекъснато в ежедневието, както и в специални за живота на децата моменти.

Спънка за много родители е провеждането на разговор за парите изобщо. Без значение дали семейството разполага с повече или по-малко пари, много родители не искат да натоварват децата си с парични проблеми или несъзнателно да създават усещане за право над тях.

Реалността обаче показва, че нашето мълчание може да доведе до нежелани последствия. Изследване показва, че родители, отворени към такива разговори отглеждат по-малко зависими от парите деца, отколкото тези, които ги избягват.

Ето 8 съвета как да разговаряме с децата за пари

Започнете отрано

Може би не звучи логично да разговаряте с малки деца за пари. Но в крайна сметка, повечето тригодишни могат да броят.Децата отрано схващат и малките неща. В действителност, изследователи от Университета в Уинсконсин-Мадисън казват, че децата са способни да схванат икономически идеи като стойност и обем (на едно базово ниво) още на три години. Това е и възрастта, когато те започват да правят избори и да се учат да отлагат удоволствието.

Имате възможност да дискутирате темата за парите с децата си, докато сте в магазина например, обяснявайки защо избирате по-евтината кутия крекери.
Подобни разговори може да водите, докато детето ви играе на магазин. Ако използва хартийки вместо пари, може да му обяснявате как да си служи с тях и каква е стойността на монетите и банкнотите. Може би няма да разбере всичко в момента, но ще сте му подсказали, че те са важни и си струва да се разберат.

Бъдете отворени за въпроси

Децата постоянно ще задават неудобни въпроси, включително и за парите.

„Колко пари получаваш?“

„Ние богати ли сме?“

„Защо Сам има по-голяма къща от нашата?“

Въпреки че е по-изкушаващо да не обръщате внимание на тези въпроси, важно е да се отбележи, че децата ви питат, за да разберат света около тях, включително и парите.
Не е необходимо да давате точни данни за доходите си. Вместо това, използвайте въпроса като възможност за споделяне на ценности. Например, бихте могли да говорите как различните хора получават различни заплати или защо някои хора избират не толкова високоплатени професии, само защото те им носят удовлетворение. Може също така да обясните, че има най-различни причини някой приятел да има по-голяма къща.

Ако се чудите какво да отговорите, може да продължите с въпрос. „Защо питаш?“ – въпрос, който може да разкрие неочаквана за вас причина.

Бъдете честни

Ако имате угризения, че сте изпаднали в дългове или не спеставяте достатъчно за пенсия, споделете с децата си. Не само, че те също могат да научат нещо от този опит, но ще оценят вашите откритост и честност.

Бъдете внимателни за начина, по който споделяте историята си за парите. Последното нещо, което бихте искали е да оправдаете грешката – „Изхабих спестяванията си, за да отида на фантастично двумесечно околосветско пътешествие!“ или да създадете извинение за децата си, допускайки същите грешки в бъдеще. Един тийнейджър може да добие представата, че все пак всичко с вас е наред, затова какъв е проблема, да действа по същия начин като вас.

Важно е да бъдете честни и докато пазарувате с децата си. Да кажете, че семейството ви не може да купи нещо, което реално може да си позволи, съвсем скоро ще се превърне в явна лъжа, което може да породи недоверие на детето по всякакви въпроси, а не само спрямо парите.

Вместо това, говорете за стойността на нещата, за желанието на семейството да спести или да не харчи извънредно. Тези коментари ще бъдат много по образователни в дългосрочен план, тъй като децата сами ще започнат да управляват парите си.

Фокусирайте се върху стойността

Родителите понякога се изнервят, когато дискутират въпроса за парите с децата, защото не искат да разкриват точни цифри. Ако детето приеме, че родителят получава много пари, то може да сметне за редно да получава повече. А ако предполага, че родителите не разполагат с достатъчно средства, това може да породи страх и безпокойство.
За да избегнете и двете ситуации е важно да говорите за значението на стойността. Това, което цените като семейство, може да варира от поддържане на минималистичен стил на живот до трупане на спестявания с цел усещане за по-голяма финансова сигурност.

Когато се фокусираме върху стойността при дискутирането на парите с децата, това ги поучава много повече, отколкото желанието ни да избегнем подобни разговори или да навлизаме в подробности.

Използвайте истории вместо лекции

Колкото и на родителите да не им се иска, децата не слушат лекции. Ние може да имаме най-добрите намерения, но децата – а и някои възрастни, е по-вероятно да схванат и интерпретират информацията, ако е предадена чрез истории.

Кажете, че искате децата да разберат какво представлява лимитът по кредитната ви карта и как може да предизвика поражения върху, иначе, спокойния ви живот. Помислете за история на ваш познат и неприятностите, които е изпитал, когато лихвата по кредитната му карта се е трупала месец след месец. Не използвайте имена, особено ако детето го познава.

Добра идея също е да се опитате да вмъкнете тези истории и уроци в ежедневните разговори, отколкото да накарате детето да седне и да ви слуша. Затова е добре тези разговори да започнат още, докато децата са малки. Така ще имате и повече възможности да обсъждате темата за парите с тях.

Нека разговорите са съобразени с възрастта на детето

Не е необходимо децата в предучилищна възраст, начално или основно училище да знаят подробности около финасовите ви затруднения, но това не означава, че трябва да ги криете от тях. Може да се опитате да им обясните защо някои от покупателните ви навици са се променили, като например да не се храните навън, защото бизнесът на мама се е провалил.

И въпреки че децата-гимназисти не се нуждаят от всеки детайл, те са по-свързани с финансовото състояние на семейството и биха се почувствали измамени, ако такава информация бъде скрита от тях. В този случай може да се изисква малко по-директен разговор. Така, вашият тийнейджър ще разбере по-добре защо изведнъж му казвате, че семейството ви не може да си позволи нова кола, например.

Освен това, ако вашият тийнейджър желае да продължи образованието си в колеж и финансовото ви положение се е променило, той ще трябва да знае каква финансова подкрепа може да получи, когато кандидатства.

Не изпадайте в сексизъм

Направено през 2018 година проучване, разкрива че родителите имат склонност да разговарят за пари по-често със синовете си, отколкото с дъщерите си.
Въпреки че разликата в процентите намалява с всяка следваща година, е важно родителите да са наясно с необходимостта момичетата също да разбират парите, подобно на момчетата.

Да разбираш парите ти дава власт. Позволява на всеки – мъж или жена – да осъществява по-силен контрол над живота си, осъзнавайки как да финансира своите цели и да избягва финансови катастрофи. Така че необразоването на момичетата, ги поставя в неизгодно положение.Понякога жените се омъжват на по-късен етап от живота си или изобщо не го правят, така че, ако сте предполагали, че бъдещият съпруг на дъщеря ви ще се грижи за семейните финанси, това може да не се случи изобщо.

В допълнение към разговорите за пари с момичетата, трябва да се има предвид, че майките също са добър модел за подражание. Колкото повече майките участват в семейните финансови решения, отколкото само да разчитат на съпрузите си, толкова по нормално това поведение би било възприето и от техните дъщери.

Учете се заедно

Не всички разбират какви са тънкостите на стоковата борса и как се търгува с фондове. И това е добре.

Ако има тема, която интересува детето ви или за която знаете, че е добре да е осведомено, покажете че имате желание да се научите.

Вашият пример ще научи децата, че е по-важно да се образовате относно объркващите финансови теми, отколкото да правите предположения и евентуално да загубите пари.

Вземете нещата присърце… ще става по-лесно

Точно, както перспективата да се говори с децата за секс кара сърцата на родителите да забият учестено, така и разговорите за пари изглеждат страховити.Но колкото повече практика имаме, фокусирайки се върху стойностите и нещата, които децата ни искат да научат, толкова по-лесни ще стават разговорите.

И отново, подобно на секса, въвеждайки темите за парите в ежедневието ни, може да бъде по-малко стресиращо и за децата, и за родителите. Особено, ако се възприеме като съвсем нормален разговор.

В крайна сметка, вашето осъзнато усилие да говорите с децата си за пари, ще ги към води овладяване, а не към объркване спрямо един от най-важните и винаги присъстващи аспекти на техния живот.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Татяна Христова
Източник: https://selfsufficientkids.com