Трябва ли да насърчавам детето си да се социализира повече?

Трябва ли да насърчавам детето си да се социализира повече?

“Дъщеря ми е самотна, но не прави нищо, за да промени този факт. Трябва ли да я карам да планира и да участва в групови занимания?”

Малко са нещата, които биха натъжили един родител повече от това да види детето си самотно, след като всички останали деца са отишли да се забавляват след училище, или фактът че детето ви се храни само в училище, или пък да видите тийнейджърът ви да се разхожда унил вкъщи през уикенда, защото няма с кого да излезе.Повечето деца не се нуждаят от много приятели. Но приятелствата, както в ранна ученическа възраст, така и по-късно, са важни за социалния и емоционалния растеж на детето.

Умението да формират успешни и трайни връзки с връстниците е ключово и то ще има определяща роля в живота им. Поради тази причина поставянето насила в различни ситуации няма да помогне. Вместо това трябва да им помогнете да изградят и развият увереност, която ще ги предразположи да се наслаждават на общуването.


Как да помогнете на дете, което трудно се сприятелява?
Разберете какво се случва. Преди да накарате детето да стане част от заниманията на други деца, научете какво му пречи да създава контакти. Можете да научите като се обърнете директно към него. Например може да попитате дали предпочита да прекарва повече време в стаята си, рисувайки или четейки книга.
Ако това не помогне, поговорете с учителя на дъщеря си или с директора на училището. За да помогнете- първо трябва да разберете защо детето ви прекарва толкова много време само.

Ето и примерни въпроси, които да зададете:

 • Детето ми притеснява ли се около другите деца?
 • Тормозят ли я в училище?
 • Проявява ли други признаци на емоционални разстройства?
 • Детето има ли проблем да се впише?
 • Това поведение рязка промяна ли е?


Ако изолацията на детето е внезапна промяна, може да става дума за нещо повече от обикновено притеснение.
Научете какво се случва в живота на детето ви, включително и в училище. Децата, които са жертва на тормоз, често се срамуват да споделят за него на родителите и учителите. Уверете детето си, че няма нищо, от което да се срамува.

Постепенното изграждане на доверието е най-добрият начин да започнете разговор по чувствителна тема. Ако отчуждението на дъщеря ви е промяна в нормалното й поведение, то това може да бъде знак за депресия, която често подтиква децата да странят от социалните занимания и от приятелите си.Ако проявява някои от тези признаци, потърсете помощта на специалист. Лечението на депресията е ключовата крачка към по-добър социален живот.


Необичайно неспокойно ли е детето ви сред деца на неговата възраст?
Тежкото безпокойство също е причина сред малките деца, да се отдръпнат и да избягват други деца.
С настъпването на пубертета някои деца развиват социално тревожно разстройство (социална фобия). Това ще рече, че тези деца са силно притеснени и загрижени какво е мнението на околните за тях. Често избягват ситуации, в които смятат, че биха се изложили.Ако детето ви страда от тревожност, отново е добре да потърсите медицинска помощ и да се погрижите за менталното здраве на детето.

В случай, че не става дума нито за тормоз, нито за емоционално разстройство, предлагаме и други варианти, които биха помогнали.

Как да помогнете на малкото дете да се социализира?
Като за начало, не се притеснявайте излишно, ако детето ви демонстрира колебание в дадена ситуация. Все пак е нереалистично да очаквате да се включи в дадена група и мигновено да стане лидер.
Но съществуват неща, които да правите и да НЕ правите, които ще помогнат на детето да се отпусне на социалната сцена.

 • Не насилвайте нещата. Когато детето се бори вътрешно, не е нужно да го насилвате да прави нещо против волята си. Това ще усложни ситуацията. Вместо това се спрете на три примерни занимания и накарайте детето да избере едно от тях.
 • Не е нужно да държите детето вкъщи. Искате да дадете възможност на срамежливото дете да срещне потенциални приятели, но същевременно искате да му помогнете да се чувства по-спокойно.
 • Планирайте срещи в дома си. Ако имате възможност да бъдете домакин на такива събития, то го направете. Това може да помогне, защото детето ще се чувства спокойно сред уюта на дома си.
 • Насърчавайте го да бъде част от различни клубове, кръжоци и други занимания, те са добър начин да открие приятели, а и затвореният им характер ще намали тревогата.
 • Планирайте семейни събирания, те могат да доведат до контакт на детето с други деца.
 • Репетирайте определени ситуации, които го карат да се притеснява. Като например рожден ден , купон или просто среща с нови хора.
 • Някои деца трудно се вписват сред останалите. Причина за това може да бъдат различията във възгледите или дори умението за въприемане на нова информация. Деца, които трудно се фокусират могат лесно да се разсеят, а това от своя страна прави комуникацията с тях още по-трудна.


Ето няколко идеи, с които да изградите социалните умения на детето.

Тренирайте у дома – споделяйте и разменяйте с вашето дете по време на семейните игри. Обяснете му, че към приятелите трябва да има същото отношение.
Упражнявайте стратегии, с които да се запази мира. Ролевите игри, например, са много полезни в този случай. Разменяйте си ролите на домакин и гост. Опитайте се да предвидите какви конфликти биха могли да възникнат и ги разиграйте.
Формирайте модел за добро подражание. Покажете на детето как бихте искали да се държи с роднините, семейството и приятелите. Да обръща внимание на останалите, да бъде благороден и да разрешава конфликтите мирно.
Отделете време преди събиранията. Попитайте детето как ще разбере, че гостите му се забавляват. Усмихват ли се? Смеят ли се?
Поговорете какво значи да бъдеш добър домакин. Какво ще направи, за да накара гостите да се почувстват удобно?
Нека подбере предварително игри. Попитайте как ще разбере дали е настъпил моментът за следващата игра?


Как да помогнем на тийнейджърите да се социализират?
Приятелствата означават за тийнейджъра много повече от компания и забавления. Здравите приятелства отключват възможност да се създават трайни връзки извън семейната среда.

 • Поговорете. Открийте какъв е проблемът според него и се опитайте заедно да подобрите ситуацията.
 • Задавайте въпроси. Нека детето ви измисли начини как да създаде приятелства.
 • Упражнявайте умението да среща хора и да гради приятелства. Упражнявайте се докато детето не се почувства спокойно да поддържа разговора с непознати.
 • Нека се запише за различни дейности. Това ще помогне да срещне други връстници от училище или от квартала.
 • Създайте контакти с родители на съученици, така ще можете да излизате и да позволите на детето да комуникира с различни хора, дори с тези, които мисли, че не харесва.

Не насилвайте детето да прави каквото и да е, ако няма желание. Това няма да доведе до съдействие, особено при тийнейджърите, които се стремят да станат по-независими. Достатъчно е да открие едно нещо, което обича да прави и да го прави веднъж в седмицата.

Не можете да създавате приятелства вместо детето си. Детето е този, който трябва да свърши (понякога трудната работа) и да създаде социални контакти.
Има много неща, които можете да направите, за да помогнете на детето да изгради умения, с които да създаде няколко близки приятелства. Това всъщност е нещото, от което всеки има нужда.

Източник: https://www.understood.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Кристияна Киркорян