Когато децата спорят, науката е на ваша страна

Когато децата спорят, науката е на ваша страна

Децата, които се включват в домакинската работа са по-успешни възрастни.

Искате децата ви да бъдат успешни възрастни? Настоявайте да имат домашни задължения. Когато те не са съгласни (доверете ми се: вероятно ще спорят), можете да им кажете, че научните изследвания ви подкрепят.
Звучи страхотно и е истина – но има уловка. (Ще стигнем до това след минута.) Засега науката.

В проучването на Харвард Грант, най-дълго провежданото задълбочено проучване в историята (обхващащо 75 години, от 1938 г. до наши дни), изследователите идентифицират две неща, от които хората се нуждаят, за да бъдат щастливи и успешни:


Какво е на първо място? Любовта.

А на второ? Работната етика.
И какъв е най-добрият начин за развитие на работна етика при младите хора? Въз основа на опита на 724 успешни истории, които са част от изследването (включително хора като президента Кенеди и Бен Брадли, редактор на ерата на Watergate на The Washington Post), има консенсус.

Мисловна нагласа

„Проучването установява, че професионалният успех в живота, който искаме за нашите деца … идва от това да имаш задължения като дете“, казва Джули Литкот-Хаймс, автор на книгата “Как да отгледаме възрастен”, в разговора си с 20XX TED.

„Всичко започва от запретването на ръкави и стъпката в посока на мисленето, че има и неприятна работа, която все някой трябва да свърши, нищо не пречи да я свърша аз… Този начин на мислене развива значително хората в работна среда.“

Уловката
Добре, ето и недостатъкът. Това, да се занимаваш активно с възпитанието на децата си, не е никак леко. Колежката ми Валери Уилямс от Scary Mommy наскоро го каза кратко и запомнящо се:
Това е готино, чувствам се като дама на научните изследвания. Наистина има смисъл. Но имате ли представа за колко много неща трябва да умолявам децата си да правят всеки божи ден? Днес беше победен ден, тъй като и двете ми деца започнаха да мият зъбите си веднага след като ги помолих. Обичайно, когато ги моля да свършат нещо, те ще го направят, но с голяма доза хленчене и резултатът ще бъде по–малко от задоволителен. Никоя майка не иска да отделя време на досадния хленчещ шум, а и виждали ли сте пода след като дете го мине с парцал?”

Да, по-трудно е, отколкото изглежда на пръв поглед. Но ето една аналогия, която вероятно никога няма да направя отново – това ми напомня за моите дни, в които писах за военната контраатака и окупацията на САЩ в Ирак.Понякога, дори ако бихте могли да свършите една работа перфектно, трябва да оставите някой друг да я свърши, ако искате другият човек да се учи от опита си. Това е същият принцип, независимо дали говорим за американски войници, обучаващи иракската армия, или родители, които оставят децата си да изпразват съдомиялната машина.

Защото, както казва Литкот-Хаймс на Tech Insider: „Като ги накарам да се занимават – да изнесат боклука, да оправят собственото си пране и прочие – те осъзнават, че има определена работа, която трябва да се свърши, за да водиш нормален живот. Че не всичко се върти около това какво искат да правят в определения момент, но и какъв резултат ще има от действията им.“.

Автор: Автор: Бил Мърфи
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Яница Маринова
Източник: https://www.inc.com