Как да намалим времето пред екрана

Как да намалим времето пред екрана

Ако сте родител на деца, които живеят в дигиталния свят, най-вероятно сте мислили дълго и сериозно по темата за времето, прекарано пред екрана. Ако искате да намалите времето пред екраните на цялото семейство, тези съвети ще са ви от полза. Може да ви помогнат да подготвите децата си за една по-здравословна, по-щастлива и лишена от време пред екрана среда.

1. Поставете ясни граници
Експертите твърдят, че децата не бива да прекарват повече от час и половина дневно пред екрана в делничните дни. Направете график, така че децата да прекарват по-малко време от това пред дигитални устройства и се придържайте към него. Децата ще започнат да използват въображението си и сами да измислят как да прекарват времето си щом свикнат редовно да имат свободно време.

2. Използвайте времето пред екрана като награда
Позволете на децата си да използват дигитални устройства само след като са приключили списък от задачи, които е трябвало да свършат. Това означава, че домашните им трябва да бъдат завършени и да се свършат домашните задължения, преди да могат да седнат пред екрана. Можете да направите така че екранът да стане нещо специално, рядко и ценно, а не нормална част от ежедневието.

3. Дайте думата на децата си
Вместо изцяло да диктувате кога може да седнат пред екрана, позволете на децата си да вземат думата по темата. Така ще ги накарате да се чувстват сякаш и те са част от вземането на решението, а не са наказвани. Може вие да прецените колко време имат право да ползват дигитално устройство, а после да оставите на тях да решат кога да използват това време – преди или след вечеря; през почивните или през работните дни и т.н. Това е добър начин да накарате децата да се съгласят с идеята за по-малко време пред екрана.

4. Планирайте повече дейности
Отделете време да планирате някакви дейности през свободното време на децата си. За децата ви (а и за вас) е лесно просто да се обърнат към екрана, когато няма какво друго да се прави. Планирайте време навън и оставете дигиталните устройства вкъщи или поканете приятели на гости, така че децата ви да са ангажирани.

5. Бъдете пример
Децата подражават на родителите си. За да намалите времето пред екрана на децата си, трябва да намалите и своето. Опитайте да прекарате време вкъщи, четейки, подреждайки пъзели, общувайте с други членове на семейството или правете нещо друго, за което не се изисква употребата на дигитално устройство.

6. Използвайте приложения, за да ограничите времето пред екрана
По-точно може да разчитате на приложения за телефон, с които да ограничите времето, прекарано пред екрана. Подобни програми като “Screen time” позволяват да се въведе ограничение на устройствата на децата ви, така че те да не могат да ги използват по-дълго от позволеното време.

7. Фокусирайте се върху семейни хранения
Хранете се във време, когато екраните са изключени и всички са фокусирани върху храната и общуването помежду си. Проучванията показват, че по-голямата част от семействата вечерят на включен телевизор. Прекъснете цикъла и направете храненето време, прекарано без екран. Изследванията показват, че това води не само до по-добри взаимоотношения, но и до по-нисък риск от затлъстяване и по-здравословно хранене.

8. Общувайте
Един от начините да откъснете детето си от екрана е да общувате с него. Прекарвайте свободно време вкъщи в разговори, игри, четене и др. Децата ще се чувстват заети и забавлявани, когато прекарвате време с тях и им обръщате внимание. Това е естествен начин да отклоните вниманието им от екраните.

9. Определете зони в дома ви без екран
Улеснете времето си, прекарано без дигитални устройства, като създадете правила за това къде екраните могат да се използват в къщата и къде – не. Това означава, че на местата, които сте определили като свободна от екрани зона, не трябва да има телевизори, компютри и т.н. Премахването на електрониката от пространството напълно ще улесни детето ви да прекарва свободно време без нея, докато е там.


10. Комбинирайте се с приятели

Говорете със семейни приятели и родители на приятелите на вашето дете. Направете споразумение за игри без екран и уговорете редовни дати за среща с тези приятели. За децата ще бъде вълнуващо да прекарват време с приятели и, ако всички деца и родители изпълняват един и същи план, времето за игра без екран ще се чувства лесно и естествено.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Цветкова
Източник: https://www.brainbalancecenters.com