6 дейности, които не подозирате, че са полезни за децата Ви

6 дейности, които не подозирате, че са полезни за децата Ви

Възпитанието на добри, мотивирани и независими деца може да бъде по-лесно, отколкото си мислите. Ето някои често пренебрегвани дейности, които развиват познавателните, социалните и емоционалните умения при децата.

Като родители, искаме да отгледаме щастливи, мотивирани, добри и независими деца. За целта, често се чувстваме длъжни постоянно да правим все повече – да купуваме всички образователни играчки, да ги записваме на многобройни извънкласни дейности и да ги учим на дълъг списък от неща, за да не изостават от останалите.

Аз съм майка на три деца на възраст под 5 години, учител в държавно училище и привърженик на целенасочената самостоятелна игра. Силно вярвам, че по-малкото е повече, когато става въпрос за играчки, занимания и дори преподаване.

Ето някои често пренебрегвани дейности, които развиват познавателните, социалните и емоционалните умения, необходими на децата, за да успеят.

Насърчавайте свободната игра с прости играчки

Едно от най-добрите занимания е играта, водена изцяло от детето. Играта е начин децата получат умения, които са необходими да успеят далеч отвъд академичната среда. Даването на време на децата да играят с приятели, братя и сестри или сами, без каквато и да е насока или помощ от възрастните, е от решаващо значение за развитието. Често чувстваме, че трябва постоянно да общуваме с детето или да го забавляваме, но е важно да разберем, че дейностите, ръководени от възрастни, не са свободна игра. Затова оставете идеите от Pinterest, извадете няколко кутии, LEGO или дървени блокчета и оставете детето да води играта си само.

Намерете време за игра на открито

Излизането навън е изключително важно за физическото и психическото развитие. Времето сред природата помага да се развият умения като слушане, внимание, емоционална регулация и способност за сътрудничество. Играта сред природата в локви, кал, дъжд, сняг и трева осигуряват невероятни естествени сензорни преживявания, които често липсват на децата в наши дни.

Организирайте си поход или игра в полето, вместо да прекарате времето си на детската площадка. Оставете децата да ходят боси, където е безопасно, и им позволете да взимат пръчки и да наблюдават природата около тях.

Позволявайте здравословното поемане на риск

Здравословното поемане на риск, докато децата са малки, е това, което им позволява да се научат как да управляват риска, когато пораснат. Липсата на възможност за поемане на риск може да доведе до страх или агресия. Поемането на риск при децата не означава, че трябва да участват в опасни дейности, които застрашават живота им. Здравословното поемане на риск може да бъде бягане с висока скорост, въртене и падане, търкаляне по малки хълмове и скачане от малки височини. То е всичко, което би предизвикало малка доза страх, с която децата трябва да се научат да се справят.

Така че, когато усетите, че искате да се намесите и да кажете на детето си „Внимавай!“, помислете дали вместо това да не се въздържите. Да им оставите малко повече свобода да се качват нагоре по пързалката, да скочат от дивана или да балансират върху паднало дърво е прост начин да им помогнете да изградят увереност, издръжливост и психическа и емоционална сила.

Дайте на децата време и пространство далеч от възрастните

По-големите деца трябва да имат време да играят сами, но също се нуждаят и от пространство далеч от погледа на възрастните. За да могат децата да се отдадат на играта си, те се нуждаят от периоди от време, в които не ги прекъсваме. Обмислете определянето на място в друга стая или на друг етаж на Вашата къща или апартамент, което да е далеч от Вас и да е посветено на децата, за да могат да се съсредоточат върху играта си.

Не забравяйте, че не сте длъжни да забавлявате децата си през целия ден – тяхната работа е да си играят. Упражнявайте се да им казвате „Отивай да си играеш!“ и бъдете уверени, че те ще се справят с предизвикателството.

Включете децата в ежедневния си живот

Практическите житейски умения, известни още като домакинска работа, са всичко друго, но не и „работа“ за децата. Децата са родени помощници. Те искат да участват в ежедневния ни живот и за тях е изключително важно да бъдат включвани в него. Това им дава чувство за отговорност и възможност да усетят, че допринасят за домакинството.
И можете да започнете отрано! Дайте на Вашето малко дете кърпа, за да помогне да избършете нещо разлято, оставете го да слага прането в пералнята и да натисне бутона Страт, или купете малка прахосмукачка и го оставете да чисти заедно с вас.

Практическите житейски умения помагат и за развитието моториката. Например, събирането на листа, риненето на сняг или носенето на кошницата за пране включват общата работа на големи мускулни групи. Беленето на мандарини, сипването в чаша на вода от малка кана и мазането на сладко върху филия развиват фините двигателни умения.

Не се страхувайте от скуката

Приемайки скуката, ние позволяваме на нашите деца да развият способността да си създават забавления сами и да си измислят дейности с по-малко помощ от нас. Чрез скуката, децата се научават да преодоляват дискомфорта и да започнат да разбират по-добре себе си. Бездействието дава възможност на децата сами да осмислят нещата, да разберат какво им носи радост и помага за насърчаване на креативността, независимостта и самостоятелността.
Опитайте се да отделите време от деня, в което нямате нищо планирано или целенасочено не носете играчки със себе си по време на кратки пътувания, докато чакате на опашка в магазина или когато сте на ресторант. Започнете с малко и им помогнете да изградят толерантност – ще се изумите от креативността на децата, на които им се отделя време да скучаят.

Алана Гало е учителка, майка на три малки деца и основател на „Играй. Учи. Преуспявай“. Те предоставят обучения и инструменти за насърчаване на целенасочената независима игра и самостоятелното учене. Можете да научите повече, като посетите playlearnthrive.com или следвате в Instagram @playlearnthrivekids

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Диана Гергова
Източник: https://www.parents.com