Уроците, на които може да ни научи малкото дете

Уроците, на които може да ни научи малкото дете

Всички най-вероятно се фокусираме повече върху това на какво да научим малките деца, а не върху това, което можем да научим от тях. В края на краищата има много неща, които трябва да им покажем – от това да казват “благодаря”, до това как да си облекат блузата.

Но има и много житейски уроци, на които може да ни научи малко дете. Просто трябва да сме отворени към идеята, че то може да има по-добро мислене за определени неща от повечето възрастни.

Ето 13 урока, които можете да научите от всеки малчуган

Не се отказвайте след провал

Малките деца се провалят много по-често, отколкото успяват. Те падат, обличат дрехите си наопаки и изпускат нервите си ежедневно. Въпреки това, те не се смущават от неуспехите си и не стигат до заключението, че са неспособни. Вместо това се изправят и продължават с опитите.

Бъдете любопитни

Малките деца са известни с любопитството си. Независимо дали задават въпроси или отварят всяко чекмедже близо до тях, те искат да научат колкото се може повече. Децата не просто наблюдават нещата – те ги изследват с всичките си сетива. Искат да вкусят, да помиришат, да чуят, да докоснат и да видят всичко, с което влизат в контакт.

Бъдете търпеливи

Децата не са особено търпеливи с повечето неща, както и когато ги помолите да направят нещо, което не желаят. Но когато гледате как едно малко дете се опитва да направи нещо, от което е напълно погълнато – това може да ви научи много що се отнася до собственото ви търпение.

Наслаждавайте се на момента

Едно от големите предимства на това да си двегодишно дете е, че не съжаляваш за миналото и имаш още по-малко притеснения за бъдещето. Възрастните често прекарват много време в опити да научат и практикуват техники, с които да бъдат пълноценно в настоящето. За малките деца да живеят в момента е втора природа. Без значение каква дейност извършват, те се фокусират върху това, което е тук и сега.

Яжте, само когато сте гладни

Предлагането на храна на малките деца може да бъде разочароващо занимание. Те са известни със своята придирчивост към храната и често отказват да ядат каквото и да било.

Добрата страна на това е, че малките деца се хранят, само когато са гладни. Те не ядат защото часовникът показва, че е време за обяд, и не мислят за това, че трябва да изядат всичко в чинията си. Те се вслушват тялото си и знаят кога е време за храна.

Бъдете себе си

Независимо дали косата им е разрошена или са единствено дете в стаята, малките деца не се притесняват от това как ги възприемат другите хора. Те са твърде заети да бъдат себе си.

Това не означава, че понякога не са срамежливи – има моменти когато много бавно стоплят отношенията с други хора. Но това обикновено се случва, когато не са сигурни в другите, а не защото не са сигурни в себе си.

Потърсете помощ когато имате нужда

Въпреки че малките деца искат да бъдат силно независими и често се борят с това да признаят своите неуспехи, те също търсят помощ. Не се срамуват да признаят, че не могат да направят нещо, а когато някой им помага, той често го прави благосклонно.

Оценявайте малките неща в живота

Децата не се интересуват от луксозни предмети или скъпи пътувания. Те са склонни да се впечатляват най-много от малките неща в живота – цвете в полето, дъжда, който вали от небето или нова кутия, с която да си играят. Те могат лесно да се забавляват с различни неща и често намират голяма радост в най-простите удоволствия в живота.

Възприемайте хората без предразсъдъци

Малките деца нямат предубедена представа за това какви трябва да бъдат хората според тяхната възраст, раса, пол, религия или професия. Те търсят знаци за това дали някой е мил в поведението на този човек и са непредубедени към хората, с които общуват.

Изразявайте чувствата си

Една от най-забележителните черти на нашите малки деца е, че те често се нуждаят от помощ, за да регулират емоциите си, тъй като не винаги знаят как да покажат чувства си по социално приемлив начин. Независимо дали крещят, защото са тъжни, тропат с крак от гняв или са изключително възхитени, те със сигурност не сдържат емоциите си.

Децата нямат проблем да покажат на хората своето емоционално състояние. Поради това обикновено не се налага да гадаете как се чувства едно малко дете. И това е нещо, от което възрастните могат да се поучат, тъй като често сме склонни да задържаме емоциите в себе си.

Обичайте с цялото си сърце

Малките деца знаят кога обичат някого и не се страхуват да бъдат наранени от хората, на които държат. Те не броят милите жестове и не се тревожат за това кой показва повече любовта си. Те просто обичат хората с цялото си сърце.

Повечето деца показват силна привързаност към хората, които чувстват най-близки. И го правят редовно. Те прегръщат, казват „обичам те“ и се качват в скута на любимия човек, просто защото им се иска.

Въпреки че се ядосват, те не таят разочарованието за дълго. Минават бързо напред и са щедри в желанието си да споделят и проявяват доброта. Те изразяват любовта си често, без да се притесняват кой последен е казал „Обичам те“.

Бъдете откровени

Ако искате да знаете дали новата ви шапка е грозна, попитайте някое малко дете. Малките деца не се колебаят да споделят искреното си мнение – дори когато отговорът не е този, който бихте искали да чуете.

Те не се опитват да угодят на хората и не са склонни да се тревожат как да не обидят някого. Вместо това смело казват истината на почти всеки, който ги попита.

Използвайте шеги и трикове

Макар малките деца да не са известни със своите социални умения, те се справят страхотно с тихите паузи в почти всеки разговор. Независимо дали дават малини на баба или показват големите си мускули на леля, повечето от тях разполагат с няколко трика, които със сигурност ще разсмеят хората около тях. И обикновено откликват когато ги помолите да покажат някой свой трик или да разкажат шега.

Истината е, че макар малките деца да не се справят с повечето социално приемливи поведения и социални умения, те все още не са възприели обичайните лоши навици на възрастните. Така че, дори когато вашето мъниче има трудно поведение, то може да ви научи на много неща, стига да го наблюдавате внимателно.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивелина Георгиева
Photo credit: Freepik