Как страхът от провал осакатява тийнейджъра с ADHD/ADD?

Как страхът от провал осакатява тийнейджъра с ADHD/ADD?

Тийнейджърът ви у дома лесно ли се обезкуражава? Избягва ли дейности, при които “успехът” не е гарантиран? Тези признаци обикновено сочат към ниско самочувствие, вероятно развито поради получаване на негативна обратна връзка през годините. Причините за това може да се крият в:

  • СДВ (Синдром на дефицит на вниманието). На английски
    ADD (Attention deficit disorder)

или

  • СДВХ (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. На английски
    ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder)

Ето как можем да помогнем на своето подрастващо дете да преодолее страха от провал.

Въпрос: “Не зная дали е свързано с ADHD/ADD или просто с характера на моя тийн, но той просто не може да губи. Трябва да бъде перфектен във всичко, иначе получава криза. Когато изпитва затруднение в дадена ситуация, той иска да бъде друг човек в този момент, защото “всички останали правят всичко както трябва”, за разлика от него – той винаги се проваля. Как бих могла да му помогна да превъзмогне този неоснователен страх?”

Отговор: Нормално е да искаме да правим нещата както трябва, без да допускаме грешки. Много тийнейджъри с ADHD/ADD обаче се борят с губенето и чувството на провал, поради многократната информация и обратна връзка (директна и индиректна) за всичко, което не са успели да направят както трябва назад във времето.

ADHD/ADD и негативните послания/коментари

Смята се, че до 10-годишна възраст дете с ADHD може да получи до 20,000 коригиращи или отрицателни коментара. Този тип послания влияят върху тяхното самочувствие и усещането за личните им възможности.

ADHD/ADD и емоционалната дисрегулация

Тук могат да действат и други фактори. Много хора с ADHD/ADD се борят със собствените си чувства и справянето с тях, което може да обясни защо провалът е свързан с толкова силни и изтощителни емоции за вашия тийн.

Заедно с емоционалната дисрегулация идва и чувствителната към отхвърляне дисфория (RSD) – термин, използван за описване на интензивната и екстремна емоционална болка, свързана с чувство на отхвърляне и срам, които често засягат хората с ADHD/ADD. Когато добавим към микса и все още развиващия се моък на тийна, получаваме неизненадващия резултат – страх от провал.

ADHD/ADD и стремежът към перфекционизъм

Страхът от провал може също да се породи от желанието за съвършенство. Ако детето ви иска да бъде перфектно през цялото време, това вероятно е неговият начин да отблъсне критиките, с които може да е живяло дълго време. Тогава децата могат да проявят свръхбдителност към начина, по който се представят и към всяка критика, реална или измислена, градивна или обезсърчаваща, с която се срещат. Те също така могат да се борят с повтарящи се мисли като: В кой момент ще направя нещо грешно? Кога ще се разочаровам отново?

Тази стремеж към перфекционизъм означава, че вашият тийнейджър няма да иска да се захване с дейност, която смята, че не може да направи “перфектно”. Това води до вид протакане и отлагане с тенденция детето да се затвори в себе си, за да се защити.

Как да помогнете на вашия тийн с ADHD/ADD да изгради самоувереност?

За да започне вашият тийнейджър да възприема неуспеха като естествена част от живота и да се тревожи по-малко кога това се случва, то той трябва да се намира в среда, която активно му напомня за неговите лични успехи и постижения. Tова не е задължително да се случи изневиделица. И няма. Малки дози позитивизъм през седмицата се натрупват и водят до повишаване на самоувереността.

По време на семейната вечеря, например, помолете вашето дете да изкаже гласно три хубави неща, които са му се случили днес. Това ще помогне на мозъка да помни и да се фокусира върху позитивните постижения, въпреки всички препятствия по пътя.

Един мой приятел споделя всяка вечер по време на вечеря едно хубаво и едно неприятно нещо, което му се е случило през деня. На следващата вечеря накарайте всеки член от семейството да направи това – дори да посочи две хубави и едно неприятно нещо. По този начин ще насочите фокуса върху позитивното.

Противопоставяйки позитивното срещу негативното ще покаже на вашия тийнейджър, че не става въпрос за това да се справяме с всичко непрекъснато и на всяка цена, а за постоянство и знание, че понякога пътят към успеха минава през спънки и провали. По този начин всички ние се учим. Провалите са част от процеса.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: София Павлова
Източник: https://www.additudemag.com