Развитието на детето през третата и четвърта година

Развитието на детето през третата и четвърта година

Важни моменти от статията:

Толкова много неща се случват в периода 3-4 години.


На тази възраст децата се развиват изключително бързо в емоционален аспект, откриват своите първи приятелства, започват да съставят по-дълги изречения, паметта им става по-силна, придобиват нови физически умения и т. н.


Четенето, креативните игри, забавленията навън, както и вкъщи, груповите игри с редуване на участниците и готвенето с вашето дете са изключително полезни за неговото развитие.


Говорете с вашият личен лекар, ако се тревожите за развитието на детето си и имате нужда от помощ.

Развитие на детето в 3-4 годишна възраст: какво се случва?

Чувства
Емоционалното развитие на вашето дете претърпява значителни промени в периода 3-4 години. През тази година то наистина започва да разбира, че тялото, умът и емоциите му са негови. То знае разликата между това да е щастливо, тъжно, да се страхува или да се гневи.
Вашето дете също така показва страх от имагинерни неща, вълнува се от това как другите се държат и показва привързаност към познати хора. И тъй като става по-уверено, то започва и да се справя по-добре с емоциите си.

Игра и учене
Играта е важна, защото през нея детето ви се учи и изучава своите чувства.Вашето дете сега е по-заинтересовано да играе и да създава приятелства с други деца. То може да започне да играе по-кооперативно в малки групи. Разбира концепцията за „мое“ и „негово/нейно“ и споделянето започва да става по-лесно за него.

Вашето дете проявява повече творчество и по-богата фантазия по време на игри. Например то може да играе игри с въображаеми приятели или с играчки, като например да прави чаено парти с тях. То ще опитва различни роли – например, може да се прави на доктор или на родител. В тази възраст е често срещано децата да имат въображаеми приятели, въпреки че в повечето случаи добре разбират разликата между реалност и фантазия.

До четиригодишна възраст детето ви може да обича да подлъгва другите и да разказва какво се е случило – например „Мама реши, че спя!“ В същото време, то ще се притеснява да не бъде подлъгано от другите.
В тази възраст започва да се събужда любопитството на детето за тялото – както неговото, така и на другите хора. Например вие може да го намерите да изучава собственото си полови органи или тези на други деца. Комбинацията от естествено любопитство и ролевите игри е типична част от детското поведение. Но ако има нещо, което ви тревожи, винаги е добре да поговорите с вашия педиатър, преподавателите му в детската градина, специалист по ранно детско развитие или друг квалифициран специалист.

Говор
Езикът на вашето дете обикновено претърпява бурно развитие през тази година. То научава много нови думи, слушайки вашия говор и този на околните. Книжките, приказките, стихчетата и песничките имат голям принос за обогатяване на речника на детето. То ще показва по-голям интерес в комуникирането, може да обича да разказва истории и да участва в разговори.

Детето ви ще разбира повечето от това, което му казвате и може да разпознава думи, които не знае. Като цяло то ще разбира много повече думи, отколкото ще използва.

Около тригодишна възраст вашето дете ще използва изречения от 3-5 думи, дори повече. Околните ще разбират какво казва през повечето време. То ще посочва части от картинки – например носът на котето – и ще наименува подобни обекти.

На четиригодишна възраст детето ви ще говори с по-дълги изречения от около 5-6 думи и повече. Околните ще го разбират през цялото време. То ще разбира повечето неща, които казвате и ще следва инструкции от по 2-3 стъпки, стига да са свързани с познати неща – например: „Затвори книгата и я дай на Мама“. То ще разбира прилагателни като „дълъг“ или „тънък“ и ще използва думи за чувства като „щастлив“ и „тъжен“.

Ако вашето дете е на възраст 3-4 години и все още не говори, направете консултация с логопед и детски психолог, които да идентифицират какви са причините за късното проговаряне, както и начини за подпомагане на говорното развитие.

Често родителите се лутат кога е правилният момент да заведат детето при специалист. Истината е, че консултация би могла и е препоръчително да се направи много по-рано от тази възраст. Колкото по-рано се обърнете към квалифицирана подкрепа, толкова по-бързо ще се компенсират затрудненията.

Мислене
Детето на 3-4 години е очаровано от света около себе си и ще задава много въпроси с „кой“, „какво“ и „защо“. Детето знае значението на противоположности като „малък/голям“ и „повече/по-малко“, както и концепции като „отгоре“, „вътре във“ или „под“.
Паметта на детето се развива. Например то може да помни детски рими и дори да ви ги повтаря. То също ще започне да посочва букви и числа, които помни, ще ги наименува, ще брои до четири обекта и ще ги сортира по цвят и форма.

Ежедневни умения
Детето на тази възраст обича семейните хранения заедно. Детето ви започва да разбира семейните обичаи и да уважава специалните събития като рождени дни.

Детето ви също така става все по-независимо. Например може да се храни само, да се обува само, а някои деца дори могат да връзват връзките на обувките си, както и да се разкопчават сами и да се справят с някои действия по обличането си. Все пак имайте предвид, че тези умения може да се развият по-късно при някои деца.

Детето ви най-вероятно знае как да се справя с тоалетната и може дори да прави някои ежедневни хигиенни действия само, като например да ходи до тоалетната, да се забърсва само и да мие ръцете и лицето си. Но то все още ще има нужда от вашата помощ и наглеждане за задачи като миене на зъбите.

Движение
Детето на 3-4 години обича да се движи и да е активно. Детето в тази възраст се справя по-добре с качване по стълбите. Някои деца се научават да карат колело. Подобряват се уменията за хвърляне, хващане, ритане на топка, тичане, катерене, скачане, подскачане и балансиране на един крак.

Когато става дума за използване на ръцете, вашето дете може да е способно да нарисува кръг или квадрат, да строи големи кули от блокчета, да използва детска ножица. То ще обича да рисува с моливи, пастели и четки, което е прекрасно, защото рисуването и оцветяването изграждат въображението му.

На тази възраст детето ви може също така:

 • Да развинтва капака на буркан
 • Да разпознава собствения си пол и възраст
 • Да знае имената на някои форми и цветове
 • Да държи молив и да копира някои букви след четири годишна възраст
 • Да се облича и съблича само.


Да подпомогнем детското развитие на 3-4 годишна възраст

Ето някои прости неща, които ще помогнат на развитието на детето ви в тази възраст:

 • Давайте му много време за игра: играта помага да изразяват чувства като радост, въодушевление, гняв и страх. Вашето дете може да обича игри, в които се цапа (например в кал или локви), да разиграва игри с кукли или пък игри на открито, с много тичане, въртене и търкаляне.
 • Оставете време за креативни и артистични игри: могат да бъдат рисуване, оцветяване или свързани с роли с преобличане и маскиране. Музикалните игри са друга идея – вашето дете може да обича да танцува, да подскача и да свири с базови инструменти.
 • Четете му: да четете заедно, да разказвате приказки, да пеете песни и да рецитирате детски рими ще подсили говора, мисленето и въображението на вашето дете.
 • Гответе с детето си: това му помага да изгради интерес към здравословната храна, да научи нови думи и да разбира математични концепции като „половина“ или „една лъжичка“ или „30 минути“. Можете да му давате прости неща като да разбърква салатата или да сглобява сандвичи.
 • Играйте игри, които включват споделяне и редуване. Когато играете казвайте неща като: „Сега е мой ред да построя кулата, после е твой ред“ или „Ти сподели червените си блокчета с мен, а аз ще споделя зелените си с теб.“ Споделянето е още трудно за децата в тази възраст, така че давайте голямо поощрение на детето си, когато го прави.

На 3-4-годишна възраст детето ви ходи на детска градина. Там то може да се научи чрез игрите да се сприятелява, да развива отговорност, независимост и увереност. Детската градина може да подкрепи и окуражи невероятно развитието на детето ви – също така може да бъде много забавно.

Да бъдеш родител на 3-4-годишно дете

Като родител вие винаги се учите. Добре е да чувствате увереност за това, което знаете. Също така е добре да признавате какво не знаете, да задавате въпроси и да получавате помощ.Когато сте фокусирани върху грижите за детето си, вие може да забравите и да пропуснете да се грижите за себе си. Но грижата за себе си физически, ментално и емоционално ще помогне на вашето дете да расте и процъфтява.

Понякога може да се чувствате раздразнени, разстроени или преуморени. Добре е да си взимате почивка, докато се почувствате по-спокойни. Оставете детето си на сигурно място или помолете някого да се погрижи за него за кратко. Опитайте да отидете в другата стая и да дишате дълбоко или се обадете на някой член на семейството или приятел, с когото можете да поговорите за това.Никога не разтърсвайте малко дете. Това може да предизвика вътрешен кръвоизлив в мозъка и е възможно да доведе до трайно мозъчно увреждане.

Добре е да потърсите помощ, ако се почувствате претоварени от грижата за детето си. Може също така да изпробвате различни идеи за справяне с гнева, раздразнението и стреса.

Кога да потърсите консултация със специалист за детето си на 3-годишна възраст?

Посетете специалист, ако имате някакви притеснения или забележите, че тригодишното ви дете има някой от следните проблеми:

Зрение, слух и комуникация

Вашето дете:

 • Не ви гледа в очите
 • Затруднява се да вижда или да чува
 • Не използва никакви думи
 • Не използва прости изречения (до 3 думи)

Поведение и игра

Вашето дете:

 • Не разбира прости инструкции – например „Моля те, подай ми топката.“
 • Трудно му е да се отдели от човека, който се грижи за него
 • Не се интересува от други деца
 • Не участва в ролеви игри – например не се преструва, че пазарува или че се вози на автобус

Движение и моторика

Вашето дете:

 • Е непохватно – например често се препъва когато ходи или тича
 • Трудно му е да се справя с малки предмети – например молив или пастел
 • Не може да нарисува прости форми

Кога да потърсите консултация със специалист за детето си на 4-годишна възраст?

Посетете специалист, ако имате някакви притеснения или забележите, че четиригодишното ви дете има някой от следните проблеми:

Зрение, слух и комуникация

 • Вашето дете се затруднява да вижда или чува неща
 • Вашето дете не говори или използва само отделни думи

Поведение и игра

Вашето дете:

 • Не може да разбере наставления от две части, като: „Остави куклата и вземи топката“
 • Има предизвикателно поведение – например получава неудържими гневни изблици за дребни неща, не може да се отдели от вас или често плаче, когато излизате
 • Не се преструва в ролеви игри – например не се прави на майка или на татко
 • Непохватно е – например често се препъва, когато ходи или тича
 • Трудно му е да се справя с малки предмети – например молив или пастел
 • Не може да нарисува прости форми – например кръг или квадрат
 • Затруднява се да се облича само и да ползва само тоалетна

Децата растат и се развиват с различна скорост. Ако се притеснявате за това дали развитието на детето ви е “нормално”, може да ви помогне да знаете, че “нормално” варира в големи граници. Но ако все пак усещате, че нещо не е съвсем наред – консултирайте се с необходимите специалисти.

Източник: https://raisingchildren.net.au
Превод за Център за детско развитие: Елена Зашева