10 начина да подкрепим приятелка след спонтанен аборт

10 начина да подкрепим приятелка след спонтанен аборт

Някога запитвали ли сте се какво се казва, след като близък човек е претърпял спонтанен аборт? Може би сте избягвали темата, защото сте се страхували да не кажете „грешното“ нещо?

Един от най-често задаваните ми въпроси от хора, които са запознати с моята лична история на повтарящ се спонтанен аборт, е как бихме могли да подкрепим любим човек при подобна загуба. За това реших да споделя 10 лични съвети и идеи.

Долупосочените предложения са основани на моя личен опит, преминавайки през три спонтанни аборта, както и на наученото от разговори с други скърбящи родители.

Няма универсален метод, когато става дума за подкрепа на любим човек по време на загуба, но се надявам, че тази статия ще помогне поне малко.

1. Винаги признавайте загубата по един или друг начин.

Много е лесно да избягваме трудни теми на разговор или да мълчим от страх, че ще кажем грешното нещо. Истината е обаче, че мълчанието е по-лошо.
Дори с добро намерение, мълчанието не показва нищо. Показва само, че не сте достатъчно заинтересовани, за да се подкрепите за този човек, или не приемате загубата като нещо значително. Вместо да си спестите думите, защо не пробвате някои от следните фрази:

„Много съжалявам за загубата ти.“

„Не мога да си представя през какво преминаваш в момента“.

„Не съм сигурен какво да кажа, но искам да знаеш, че съм до теб.“

„Минавала съм през нещо подобно и знам колко е трудно. Тук съм, ако някога имаш нужда да поговориш за това.“

„Кажи ми ако има с какво да ти помогна.“

„Нямам много думи, но си постоянно в мислите ми.“

Ако на живо, подобни разговори са ви некомфортни, то едно съобщение или една ръчно написана картичка би било много по-добре от липсата на думи.

2. Вземете подарък

В дните непосредствено след загубата, малък подарък като цветя, книга, шоколад или бутилка вино са важни, защото показва, че не сте безразличен, че мислите за този човек и не бихте го изоставили.
Един от най-вежливите подаръци, който съм получавала от приятел е кошничка съдържаща всичките ми любими неща: една книга, малко чай, шоколад, един дневник, свещ и соли за вана.

3. Покажете малки прояви на доброта

Практическата подкрепа в дните и седмиците непосредствено след загубата са от голямо значение. Малки неща като например да приготвите вечеря или дори да поръчаш храна за вкъщи (ако нямате време за готвене) е от голяма помощ. Ако вашите приятели имат и друго дете, предложете да го гледате за няколко часа или го вземете да си играят с вашето дете. Така ще им дадете малко време и пространство, за да си починат и да поговорят.

4. Бъдете на разположение да изслушаш

Разбирам, че не е приятно да говорите за смърт и загуба, но се постарайте да изградите място за подобни разговори във връзките си с приятелите. Естествено, някои хора са много по-комуникативни от други, но най-важното е да покажете, че сте на разположение да поговорите.

Постарайте се да бъдете директни с предложението си – ако все пак вашите близки пожелаят да бъдат изслушани, е, направете точно това. Слушайте ги. Не чувствайте нужда да отговаряте на всички въпроси или да поправяте нещата.

5. Бъдете на разположение и в случаите когато не искат да говорят

В някои етапи в скръбта си човек не иска да говори за чувствата си или за случилото се. В такива случаи, присъствието ви е достатъчно.

Защо не им предложите да отидете на разходка или да гледате кино заедно? Изведете ги на някое хубаво място, за да сменят обстановката за малко.

6. Бъдете на разположение след първите няколко седмици

Това го казвам с оглед на това, че непосредствено след загубата, обикновено има приливна вълна от подаръци, съболезнования, подкрепа, съобщения и др. Всичко това е страхотно, но какво се случва след това? Какво се случва в седмиците и месеците след това?

Да бъдем добри приятели, често означава да признаем, че понякога мъката трае по-дълго. Възстановяването не продължава само няколко седмици или месеци, а процесът рядко е праволинеен.

За това се посветете да бъдете опора на вашия приятел в дългосрочен план. Бъдете готови да се смеете, когато те се смеят и да плачете, когато те плачат. Също така бъдете нащрек за събития, които могат да отключат тъгата, като например новината, че ваша позната е забременяла или покана за бебешко парти.

7. Запомнете ключови дати

Това е особено важно, ако сте част от семейството или в тесния кръг от близки приятели. Запишете си важни дати като годишнини от загубата. Запомнете също, че и дни като Денят на майката могат да отключат чувства на тъга.

Ако сметнете за уместно може директно да изразите признаването на тези дати, ако пък ли не, то бъдете наясно, че това е чувствителен период и трябва да покажете подкрепа.

8. Не се опитвайте да рационализирате или да обяснявате загубата

Разбирам, че лесно се стига до използването на обобщителни фрази и духовни изрази като „Просто не беше писано“, или „Природата е такава“, или пък „ Ще се случи в подходящия момент“, а също и „Всичко се случва с причина“.

Разбирам също, че не го казвате с лоша умисъл, но ви моля да се замислите преди да използвате подобни фрази.

Например, наистина ли всички спонтанни аборти се случват за добро? Проби от последната ми бременност показаха 100% генетично здрав ембрион, но въпреки всичко загубих бебето.

Дори и ако смятате, че изразите са напълно верни, просто се замислете дали това е най-подходящият момент да ги изкажете. Може би има подходящо време, в което да се направи опит за рационализиране на загубата, но това време със сигурност не е когато болката и емоциите са все още пресни. Всъщност, аз винаги бих почакала отсрещният човек да поеме инициативата за подобен разговор.

9. Никога не казвайте „поне… “.

Тази малка фраза… често изглежда сякаш предлага сигурност, но всъщност може да разкрие многопластови безполезни мнения.

„… Поне се случи по-рано.“

„… Поне можеш отново да забременееш.“

„… Поне вече имаш дете.“

Тези и подобни фрази съм ги чувала безброй пъти. И знаете ли какво? Никога не се приемат добре. Разбира се, че нещата винаги може да са по-зле, но колкото и да е изкушаващо да посочваш позитивите в дадена ситуация, не можете ли просто да седнете с някого в мъката им за малко? Загубата си е загуба и скръбта си е скръб. Нямат различни степени.

10. Проучете къде може да запишете някого

Въпреки че в повечето случаи, да покажеш загриженост и готовност да изслушаш човека срещу теб са достатъчни, понякога той може да „заседне“ в тъгата си и да има нужда от по-специална подкрепа.
В такива случаи е хубаво да знаете къде може да запишете човек за допълнителна подкрепа, ако му потрябва, това включва книги, онлайн сайтове, различни групи за подкрепа, дори обучени консултанти.


Източник: https://themighty.com

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ема Хазаросян