Позволете на детето си да чувства

Позволете на детето си да чувства

Когато децата са малки се опитват да управляват емоциите си, но не могат да изразят това, което чувстват. Стават напрегнати, крещят, хленчат, плачат. Това е техният начин за комуникация с нас. Те се нуждаят от подкрепа, за да организират, обработят и изразят чувствата си по здравословен начин. И нека не ги наказваме, когато са емоционални, нека не ги изпращаме в стаята им сами да се справят с тях.

Но често всъщност ги съветваме да не показват емоциите си. “Не хленчи”, “Не плачи”, “Не викай”. Това са заповеди, които противоречат на чувствата им. “Бъди тих”. В крайна сметка те се затварят и спират да изразяват емоциите си, защото им казваме отново и отново, че не искаме да ги чуем и разберем. И те се справят сами. Сами в стаята си, сами в леглото си.

И после се превръщат в тийнейджъри. А и ние очакваме от тях да се чувстват сигурни в нас и да ни споделят. Очакваме да знаят, че СЕГА трябва да разчитат на нас и да ни разказват за всичко, което им се случва. Но те вече са се затворили в тях, защото години наред сме ги учили, да не изразяват емоциите си.

Позволете на детето си да чувства. Кажете му, че чувствата му са важни и че ви интересува какво изпитва. За нас, като възрастни, може да ни се струват маловажни, но за малките човечета това са огромни емоции. Уверете се, че детето знае, че е чуто.

Потърсете подкрепа от детски психолог, който да помогне на детето да изразява и управлява емоциите си. Той ще подкрепи и Вас в изграждането на по-здрава връзка с детето.

Не се колебайте да се свържете с нашите терапевти и специалисти по детско развитие. Можете да запазите час за консултация тук или на телефон 0887 545 446.