Умения за рязане с ножица – защо е нужно детето да ги упражнява още в предучилищна възраст

Умения за рязане с ножица – защо е нужно детето да ги упражнява още в предучилищна възраст

Ако още не работите с детето си в предучилищна възраст върху уменията му за работа с ножица, започнете днес. Разбира се, детето придобива определени практически умения, ако ходи на предучилищна занималня, но допълнително развитие на уменията с ножицата, ще му бъде от полза при порастването.

Овладяването на уменията за работа с ножица е много важно за децата от всички възрасти, поради комплекс от причини:

УКРЕПВАНЕ НА ЗАХВАТА

Разтварянето и затварянето на ножицата помага на децата да засилят захвата на ръцете си. Това е важно умение, което се прилага, когато започнат да пишат, рисуват и дори, когато мият зъбите си.

КООРДИНАЦИЯ МЕЖДУ ОЧИТЕ И РЪЦЕТЕ

Рязането с ножица помага на децата да развият координацията „око-ръка“. Макар, че не се замисляме за това, детето трябва да следи какво вижда и да се стреми да движи ръката си по очертаните линии за рязане.

БИЛАТЕРАЛНА КООРДИНАЦИЯ

Рязането помага на децата да развиват билатералната си координация. Билатерална какво…, ще попитате!? Общо погледнато, това е умението да се използват двете страни на тялото.
Когато детето реже, то трябва да използва другата ръка, за да държи хартията, което изисква сериозни умения.
Съвет: Възможно е детето ви да е в позиция с изцяло изнесен настрани лакът или в друга неудобна позиция. Лесен начин да коригирате тази позиция е да поставите лист хартия между ръката на детето и тялото му. Това ще стабилизира ръката и ще задържи рамото да не се повдига, като по този начин рязането ще се извършва само от ръката.

20200727 094935ПРАКТИКУВАНЕ НА УМЕНИЯТА ЗА РАБОТА С НОЖИЦА

Една от главните причини децата да имат затруднения при работа с ножица е липсата на практика. Знам, че когато синовете ми бяха малки се страхувах да им дам детски ножици. Представете си момчета и ножици, какви ли не неприятности могат да сътворят. С тръгването им на предучилищна занималня, обаче открих чудесни детски ножици, с които можеха да практикуват умения за рязане, без да се тревожа. Разбира се, винаги дръжте ножиците на сигурно място и недостъпни за децата, когато не се използват. Всички сме чували за деца, които са си правили прическа в опит да практикуват новите си умения.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Дияна Христова
Източник: https://mommyevolution.com