Как да помогнем на децата си с математика, която не разбираме

Как да помогнем на децата си с математика, която не разбираме

Затварянето на училищата остави в ръцете на много родители отговорността за образованието на децата им у дома. Ако вие сте един от тези родители, може би се борите най-вече с математиката – не на последно място, защото трябва трябва да се изправите пред теми и техники, които са ви непознати, като например числови връзки, съставни числа, делене на сложни числа и други.

Тук могат помогнат позитивното мислене и способността да приемете, че вие също се учите. Ето и някои съвети относно как да се справите с математиката, която не ви е позната.

Работете заедно
Мислете за себе си повече като за човек, който придружава детето си в разбирането на нова концепция, отколкото за човек, който му я обяснява. Като родител, имате естествено желание да осигурите на детето си и да го подкрепите с вашия собствен опит, но това не е възможно, когато не разбирате това, което искате да обясните.Това, което можете да направите е да се си спомните предишни ваши преживявания в миналото, когато сте успявали да решите проблеми и да се справите с предизвикателства. Просто бъдете честни и кажете на детето си, че този метод е нов и за вас, но че ще работите, за да го разберете заедно.

Започнете от най-лесното и използвайте примери
Новите концепции могат да бъдат объркващи. Започнете от най-лесното, с което можете и работете с конкретни примери – като например копчета, стотинки или части от лего – за да помогнете и на двама ви да разберете концепцията. Например, детето ви може да работи по концепцията за числови връзки, изучавайки двойките числа, които се събират, за да формират конкретна сума.

Например: числовите връзки на числото 7 са 2 плюс 5 и 3 плюс 4. Ако физически поставите седем копчета и ги разделите на две и пет, а после на три и четири, това ще помогне и на двама ви с детето да се запознаете с концепцията и после да разберете как работи.

Помислете за ползите от това
Ученето на математика може да изглежда безсмислено, а това може да доведе до разочарование. В края на краищата, не ви е особено необходимо да знаете как да разделите 155 252 188 на 19 838, когато калкулаторът на телефона ви може да го изчисли вместо вас.

Но това не означава, че няма нужда да правите никакви изчисления наум изобщо през живота си. Може би имате бюджет например от 50 лева и искате бързо да разберете дали три артикула от 13, 20 и 17 лева ще се вместят в бюджета ви или ще излязат извън него. Знанието ви за числените връзки ви казва, че три плюс седем прави десет, така че 13 плюс 17 прави 30, което с добавените допълнителни 20 се вмества перфектно в бюджета ви.

След 1980, теориите за най-добрите методологии за обучение са изместили т.нар. „обучение чрез механично повторение“ (rote learning), което може да накара учениците да се откажат от математиката. И вместо това, образователните експерти налагат по-ангажиращи методи, основани на ученето чрез опит. Националната учебна програма по математика изоставаше от тези идеи, докато през 1999 г. не стартира националната стратегия за смятане. Настъпи и последваща преработка на националната учебна програма през 2013.

Сега фокусът е върху обучаването на учениците да се превърнат в хора, намиращи решение на различни проблеми: добре владеещи математика със способността да разсъждават и да прилагат онова, което са научили. Учейки числови връзки, вие помагате на детето си да развива уменията си за работа с числа, което ще му позволи ефективно да борави с прости изчисления, което на свой ред прави децата по-способни да се справят с проблеми в живота или в работата си в бъдеще.

Избягвайте фактора страх
Лесно е да се поддадете на паника, особено ако сте имали лош опит с математиката в миналото си. Преподаване на непознати понятия може да доведе до така нареченото „математическо безпокойство“ – това е ирационалният страх от всичко свързано с математиката.
Рискът е, че може да предадете този страх на детето си. Това може да повлияе върху начина, по който детето се наслаждава на училището – а дори и върху решения, които би вземало на по-късен етап в живота си.

Един прост трик е да не мислите, че се занимавате с математика, а по-скоро че помагате на детето си да придобие полезни умения за живота си. Ако дадете на математиката по-приятелско име, като например “трикове за решаване на проблеми” или “инструменти за изчисление”, име което да отговаря по-добре на вашите способности, това може да повиши вашата увереност и да ви държи далеч от „математическото безпокойство“.

Поддържайте връзката с реалността
Веднъж след като вие и вашето дете сте научили конкретна математическа концепция, опитайте се да я направите по-реална, като я използвате в ежедневието си. Направете примери за числовите връзки с бисквити и парчета плод например. Добавете цени на артикули от супермаркета. Бъдете креативни и направете цветни модели на числовите връзки с градивни елементи като пръчки и листа – предмети, които можете да намерите по време на разходка.

На последно място – не се обезкуражавайте, ако понякога ви е трудно. И дайте време на себе си и на детето си да усвои нова идея. Някои математически концепции могат да бъдат неинтуитивни или трудни, и понякога е ок да ги оставиш, да направиш нещо друго и да се върнеш обратно на същото след като мине малко време. Опитвайте да се възнаграждавате за успеха си и помнете, че ученето по един по позитивен и игрив начин ще помогне да превърне домашното обучение в положително преживяване.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елия Атанасова
Източник: https://theconversation.com