Как да се забавляваме, когато трябва да останем вкъщи

Как да се забавляваме, когато трябва да останем вкъщи

Има моменти, когато поради една или друга причина се налага децата да останат вкъщи за по-дълъг период.Това може да е голямо предизвикателство за цялото семейство, но може да е и възможност да се позабавлявате всички заедно.

Тук ще предложим някои идеи за занимания с деца, които освен полезни са забавни за всички и могат да бъдат добър заместител на телевизията, таблетите и телефоните. На първо място ще припомним няколко игри, които са от нашето детство:

„Не се сърди човече“ е една класика, която учи децата на броене, разпознаване на цветовете, спазване на ред, търпение, приемане на поражението

бесеница

„Бесеница“ – Игра, която развива мисленето, помага децата да се справят с правописа и носи доста положителни емоции. Целта е да се отгатне дума, броя на буквите, на която са отбелязани с чертички. Ако сбъркате се рисува част от бесилката.

„Крави и бикове“ Това е игра, която може да се играе, както с цифри, така и с букви. След като играчите си измислят числа и ги запишат (цифрите в числата трябва да бъдат различни, т.е. да не се повтарят), те започват да се редуват като се опитват да отгатнат числото на опонента. Първият играч назовава четирицифрено число, а вторият му отговаря дали има съвпадение посредством фразите „бик“ и „крава“. „Бик“ се използва, когато цифрата е отгатната и е на точната позиция, „крава“ когато е отгатната, но не е на правилната позиция.
Пример:
Числото е 368.
Играчът назовава 381.
В този случай му се отговаря, че има един бик и една крави. Бикът е цифрата „3“, а кравата „8“.

„Въшки“- пишат се числата до 30 разбъркано, като при по-малките деца може да използваме числата до 10. С два цвята започвате да свързвате първо 1 и 2 , после 3 и 4 и така до 30. Целта е линиите да не се пресичат. Ако обаче това стане рисува точка (т.е. въшка) и така който има по-малко той печели.

Конструктори тип „Лего“- с тях може да се създаде замък, кораб, робот и какво ли още не, а след това да развихрите въображението си и заедно да измислите приказни истории за пирати, принцеси, дракони и тн.

ИГРИ С ПОДРЪЧНИ СРЕДСТВА

Домашен сняг от пяна за бръснене и сода за хляб
Омесете заедно солено тесто от брашно и сол ( в равни количества) и вода. След това изрежете формички, оставете да изсъхнат и ги оцветете.

Научни опити – в интернет могат да се намерят безброй забавни идеи за опити с най- различни материали, които може да намерим в нашата кухня. Те са любопитни, забавни и дават много лесно запомняща се информация.

close up girl holding flask with experimental substance 1098 2324

И накрая ще ви споделя моята любима игра от детството, която често играех с моята баба.

Игра на думи – Избираме звук, а участващите играчи започват да измислят думи, започващи с него. Играта приключва, когато вече не можете да се сетите за подходяща дума. Това е от най-хубавите ми спомени с нея.
Приемете периодите, в които сме вкъщи като време, в което да създаваме спомени и споделяме моменти, които ще топлят нас и децата ни, когато те вече са възрастни и са далеч от нас.

Автор: Татяна Митова, логопед към Център за детско развитие “Малки чудеса”