Граници, навици и ранно време за лягане

Граници, навици и ранно време за лягане

Съдържание: С толкова много противоречиви съвети за родители, може би се чудите как да отгледате едно добре възпитано дете? Преди да се скриете от ужас под възглавницата, вижте тези 13 навика, които всеки родител може да наложи.

Често виждам да циркулират публикации за „невъзпитани деца“ напоследък. Даже, не ти трябва да търсиш много, преди да видиш нещо, написано за това колко „мързеливи“, „нарцистични“ и „направо ужасни“ са децата днес.

Като родител на малки деца, четейки тези статии, се чувстваш парализиран от едно смазващо чувство, от страха и от обърканите послания. Какво точно е правилното нещо, което трябва да направя? Къде греша? Трябва ли направо да се откажа и да отворя спестовна сметка за бъдещите терапевтични срещи на детето ми?

Частта, която най-много ме плаши, е, че ние толкова много държим на мнението на модерните родители, че намираме за по-безопасно (и за много по-лесно) да не правим нищо, да включим телевизора и да се скрием в технологичния Невърленд.

Трябва да знаете нещо!

Промяната започва с един родител и едно дете. Вие имате невероятната възможност да създадете опората, от която детето ви не само отчаяно има нужда, но и за която копнее.

Основата за неща като щедрост, отговорност, признателност, топлота, доброта, услужливост и трудолюбие се поставя още в първите години.

Ето я трудната част.

Започва с нас – родителите. Децата дори не могат да си представят нивото на зрялост, което е необходимо, за да се прекъсне един поведенчески цикъл, камо ли пък да направят нещо по въпроса. Затова като родители това трябва да започне от нас. Основата за добре възпитани деца се поставя винаги от нас.

Ето 13 начина, по които да отгледате добре възпитани деца. Нека започнем с основното.

Граници

Лесно, нали? Но… трудно е да се определят граници за децата и те да се спазват. Това е особено вярно, когато децата се противопоставят, крещят безкрайно или заплашват с неща като „Мразя те“. Помнете, че когато децата се държат по този начин, те се опитват да отговорят на нуждите си по единствения начин, който познават. В зависимост от границата, може да отнеме много време, преди детето да приеме с любов границата на един родител.

Когато децата започват да се противопоставят по-малко или да крещят по-малко, това означава, че детето ви се движи към това да приеме границата. Ако границата ви е като стена (а не като врата, която объркващо се отваря от време на време), детето ви ще отскочи и евентуално ще поработи над това да отговори на собствените си нужди по алтернативен начин.

Светът е много хаотично място. Границите помагат на детето ви не само да се чувства заземено, но и да просперира. Погледнете към себе си и се замислете какви са вашите истински граници. И тогава помнете, че те са тухлени стени, а не врати.

Навици

Има толкова много неща в детството, които са нови и са предизвикателни за децата. Да се научат на самоконтрол и емпатия. Да се научат как да бъдат приятел и как да общуват с другите. Това са много големи неща за децата. Всъщност, това да знаят какво да очакват по време на хранене, сутрините и когато си лягат, може да доведе чувство на спокойствие дори на най-безгрижното дете.

Ако имате упорито дете? Това е още по-хубаво. Рутината позволява на детето да се чувства сякаш има контрол, нещо, което е много важно за упоритите деца.

Ранно време за лягане

Сънят е основният елемент за здравословното развитие на мозъка. Помага ни да възприемем събитията от деня и да се поучим от тях. Детските мозъци постоянно се развиват и създават нови невронни връзки. На тях задължително им трябва сън, за да могат да се подхранват тези връзки.

Между всички дейности, училището и необходимостта винаги да се вмъква време за технологиите, децата си лягат по-късно и трудно заспиват. Едно от най-основните неща, които може да направите за поведението на детето ви, здравето му и доброто му състояние, е да им дадете нужния сън.

Емпатия

Какво им трябва на децата, за да бъдат щастливи и успешни? Отговорът, който изненадва най-много е: Емпатия. Това е черта от характера ни, която ни позволява да се поставим на мястото на другия. Нови проучвания показват, че емпатията играе важна роля в това да се предскаже щастието и успеха на детето.

Въпреки че децата са програмирани да са загрижени, те не са родени емпатични, както не са родени, знаейки как да си поръчат лате в Старбъкс (намигване). Това е поведение, което се учи.

“Емпатията насърчава доброта, просоциално поведение и морална смелост и е ефективен антидот срещу тормоза, агресията, предразсъдъците и расизма. Ето защо Forbes призовава компаниите да възприемат емпатията и перспективни принципи и ето защо Harvard Business Review я посочва като една от основните съставки за успех в лидерството и отличното представяне“ – д-р Микеле Борба, психолог.

Прегръдки

Вирджиния Сатир, уважаван семеен терапевт, казва „Трябват ни четири прегръдки на ден, за да оцелеем. Трябват ни осем прегръдки на ден, за да се поддържаме. Трябват ни дванадесет прегръдки на ден, за да растем.“

„Прегръдките предизвикват отделянето на окситоцин, познат и като хормонът на любовта. Този хормон, който те кара да се чувстваш по-добре, има много важни ефекти върху телата ни. Един от тях е стимулирането на растежа.”

Проучвания показват, че прегръщането може мигновено да увеличи нивото на окситоцин. Когато се увеличи нивото на окситоцин, няколко хормона на растежа като инсулиноподобния растежен фактор-I (IGF-1) и нервния растежен фактор (NGF) също се увеличават. “Подхранващото докосване на прегръдката може да подпомогне растежа на детето“ – Памела Ли, създател на Parenting for Brain.

Игриви родители

Децата не казват, „Имах тежък ден (…) Може ли да поговорим?“ Те казват, „Ще си играеш ли с мен?“

Вече нямаме много място в живота си за забавления и игри. Дните ни са изпълнени със стрес, задължения и тежка работа и без да го осъзнаваме, ние сме по-несвързани с децата си от всякога. Играта е работата на децата и за да се свържем с тях, ние трябва да се включим в игрите им.

Отделете време да оставите телефона си и да осъзнаете, че децата ни имат нужда да си играят с нас. Звучи глупаво, но всичките безсмислени забавни клипчета с котки и случайните рецепти на Tasty все още ще са там, дори след години, но децата ни няма да бъдат.

Време навън

„Движението чрез активната свободна игра, особено навън, подобрява всичко от креативност до академичен успех и емоционална стабилност. Децата, които не могат да правят това, имат толкова много проблеми: от проблеми с регулирането на емоциите – например, плачат за най-малкото нещо – до това да не могат да държат молив или да хващат други деца с прекалено много сила.“ – Мерил Ландау, автор на книгата “Интелигентно родителство” .

Домакинска работа

„Въпреки че е по-трудно понякога да караме децата да вършат домакинска работа, това всъщност е от полза за тях.“

Проучване показва, че тези деца, които имат определен брой домакински задачи, имат по-високо самочувствие, по-отговорни са и се справят по-добре с разочарованията, което допринася и към по-добър успех в училище.

Още повече, проучване на Марти Росман показва, че като се включват децата в домакинските задължения от ранна възраст, това може да има позитивен ефект върху живота им по-късно. Всъщност, Росман казва‚ че най-добрият гадател за успеха на младежите на около 25 е това, дали са участвали в домакинските задължения, когато са били на три или четири.

Повече лимити на времето им пред екрана

„За да може невронните мрежи на мозъка да се развият нормално през критичния период, детето има нужда от специфични стимули от околния свят. Това са правила, които са развивали през вековете на човешката еволюция, но неизненадващо тези основни стимули не се откриват на екраните на днешните таблети. Когато едно малко дете прекарва прекалено много време пред екрана и не получава достатъчно от нужния му стимул от истинския живот, неговото развитие спира.“ – Dr. Liraz Margalit, Behind Online Behavior

Преживявания, а не неща.

„Децата имат нужда от по-малко вещи и повече значими преживявания. Когато пораснат, няма да помнят вещите в своя живот, а онзи път, в които се опитвахте да хванете попови лъжички на езерото или онзи пясъчен замък, който двамата изградихте, който беше съборен от морска вълна (…) Най-хубавите житейски преживявания струват почти нищо, като пикник в парка или да правите мехурчета в задния двор, да рисувате с тебешири по тротоара или да си подавате футболна топка, но те всички имат едно общо нещо: правите ги заедно. Това, което децата наистина искат от живота, е да прекарат ценно време с родителите си.“ – Сали Уайт, писател.

Бавни дни

„Окуражавам родителите да намерят време просто да погледат децата си, независимо дали си играят, пишат домашно или ядат нещо. Намерете момент, в който да ги видите наистина. Помнете и си напомняйте колко невероятни са децата. Този момент, даже да е мигновен, може да доведе до промяна на хода на развитието им“, Джон Дъфи, клиничен психолог.

Четете им книги

„Едно от най-важните неща, които родителите могат да направят, освен да поддържат децата си здрави и в безопасност, е да им четат. Това означава да започнете, когато са новородени и дори не могат да говорят, и да продължите дори отвъд годините, в които могат сами да си четат. Проучване след проучване показва, че ранното четене на децата им помага да се научат да говорят, да общуват, да се свързват с родителите си и самите те да се научат да четат отрано, а четенето с деца, които вече знаят как да четат, им помага да се почувстват по-близки с родителите си, да разбират света около тях и да бъдат емпатични граждани на света“, Ами Джойс, писател.

Музика

Науката е показала, че когато децата се учат да създават музика, техните мозъци започват да чуват и приемат звуци, които не биха чули в противен случай. Това им помага да развият неврофизиологично разграничение между конкретни звуци, което може да помогне в грамотността, което довежда до по-добри академични резултати на децата.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Шудипта Султана
Източник: https://themilitarywifeandmom.com