Как да научим децата да се справят сами в кухнята, съобразно тяхната възраст и възможности?

Как да научим децата да се справят сами в кухнята, съобразно тяхната възраст и възможности?

„Обикновено ям зърнена закуска или пък си приготвям пържени яйца за вечеря.“ – това е, което една от моите приятелки ми сподели. А аз вътрешно въздъхнах:„Сериозно ли?“. А след това до ушите ми долетя и поредната изповед „Или пък си поръчвам храна за вкъщи“.
Леле….

Ето ни и нас, почти сбогували се със сладките двадесет, а приятелката ми умееше да готви само яйца. Нищо друго, само и единствено яйца! Просто не можех да повярвам на ушите си.

И докато разговорът ни си течеше, на мен ми стана ясно, че готвенето бе непозната територия за нея. Тя просто никога не е била научена дори на базови техники за справяне в кухнята (освен умението да разбива яйца, което сам-сама е придобила). Това оказваше и голямо влияние върху диетата й (Зърнена закуска за вечеря? Сериозно?). А и в допълнение – сега харчеше безобразно много пари за храна, която дори не е здравословно, а не би трябвало да е така.Ето тази история се бе загнездила в съзнанието ми с години и се превърна в основна причина зад желанието ми да науча моите деца как да готвят, преди да са напуснали семейното гнездо.

Винаги съм обичала готвенето – вероятно за това и обожавам да тествам нови рецепти и храни. След дългия и изморителен ден на работни задължения, за мен суетенето в кухнята представлява начин да дам воля на своята креативност и да почувствам неописуема удовлетвореност от крайния резултат. Освен това, това е идеалният повод да се съберем с приятели или семейството.

Но дори и да сте като мен, обичащи творенето в кухнята, вероятно се питате и чудите как да предадете вашите кулинарни знания на децата си. И така, ето няколко забавни предположения за справяне със ситуацията, които могат да помогнат на мъниците да се почувстват комфортно в кухнята и същевременно да усвоят онези основни техники на приготвяне на храна, които ще им помогнат в даден момент да бъдат уверени готвачи.

Стъпка 1. Накарайте детето да се почувства комфортно в кухнята
Децата над 18-месечна възраст са напълно способни да помагат (или по-скоро „да помагат“) на родителите си в кухнята. Дори и малчуганът да не е способен реално да мери или миксира съставките – все пак го оставете да вземе участие с нещо в приготвянето, като например да си поиграе с брашното или със солницата. По този начин ще добие представа за това какво става в кухнята.

С времето, хлапетата в предучилищна възраст ще могат спокойно да помагат със задачи, с които реално ще допринасят за крайния резултат в готвенето. Като например:

 • Разбъркване на тесто в купа
 • Миене на плодове и зеленчуци
 • Рязане на меки плодове и зеленчуци
 • Смесването и месенето на тесто с мая
 • Точене на хляб или тесто за пай
 • Ползване на формички за сладки и бисквити
 • Бъркане на смес за палачинки
 • Отмерване и наливане на течни и сухи съставки за готвене
 • Мазане на масло върху хляб
 • Мачкане на картофи и други сготвени зеленчуци.

Също така, в процеса на научаване на готвене, за малчуганите е много важно да разполагат с подходящите за целта инструменти – идеално пасващи на малките ръце, които не са и прекалено остри-като така те ще могат да се упражняват в кухнята.

Стъпка 2. Помогнете им да изградят увереност в кухнята
Щом децата станат по-големи – около 6-8 годишни, спокойно може да им се гласуват повече отговорности. Това ще рече, че може да им се доверим сами да сготвят неща, които не изискват много усилия и техника.

Едно от първите неща, които моите момичета направиха сами бяха яйца върху канапе. С форма за сладки те отрязаха кръгче от филия хляб. Загряха масло в тигана, изпържиха отрязаното хлебно кръгче, а отгоре поставиха пържено яйце. Тази лесна рецепта се превърна и в любима закуска за тях, като освен това с нея понаучиха и няколко основни техники – като например как да счупят яйце и как безопасно да ползват печката за готвене.

Други задачи, подходящи за деца на тази възраст включват:

 • Препичане на филийка
 • Запичане на сирене
 • Приготвяне на яйца – бъркани, пържени, твърдо сварени и/или рохки
 • Приготвяне на полуготови макарони със сирене
 • Приготвяне на лесна салата
 • Смесването на различни смутита

И не на последно място – Стъпка 3: Научете децата на всичко онова, което ще им е от полза, за да могат сами да си приготвят храна.
Предварителната подготовка на децата за успешно справяне в кухнята е чудесен старт за тях, но за да могат изцяло да се справят, е нужно да придобият реални умения.
Ако сте като мен и се занимавате с готвене от години, вероятно даже не се и замисляте за своите умения с кухненските пособия – как безопасно да се ползва ножа, как най-добре се дозират съставките, как се ползва фурната без да се стига до изгаряния.

Знаейки на какво точно трябва да науча моите момичета относно самостоятелното готвене и как най-добре да им го обясня, не е нещо, което инстинктивно знаех как да направя.

Да отгледаш независими готвачи
Моите момичета се учат да готвят вече от няколко месеца и познайте какво? Предният уикенд направиха семейната вечеря сам-сами.Най-малката успя безпроблемно да се справи с приготвянето на тортиля, а най-голямата с – нахутени рулца. И докато двете се суетяха трескаво в кухнята, аз просто стоях настрана и само отговарях на въпроси относно това, къде могат да намерят нужните продукти и как най-удачно се разточва тесто в кръгла форма.Около час по-късно, вечерята вече беше готова и всички седнахме на масата. Момичета бяха изпълнени с гордост, гледайки ни как вкусно похапваме приготвената от тях вечеря. Аз пък с радост си отдъхнах, че когато заживеят самостоятелно ще имат алтернатива на зърнената закуска за вечеря.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Дияна Илиева
Източник: https://selfsufficientkids.com