Една от най-често пропусканите причини за отказа на детето ви да яде

Една от най-често пропусканите причини за отказа на детето ви да яде

Детето не се храни? Има една причина, която родителите често пренебрегват и която може дори да доведе до избирателно хранене. В тази статия ще научите тази причина, както и 5 начина да се справите с проблема.

„Ииииискаааам слааадкооо!!!“, извика детето. Силно. Много ясно. Беше само на две и половина, но се справяше чудесно с предаването на тази информация. До края на вечерята то не изяде нищо. Нито едно грахче. Нито една хапка спагети. Родителите опитаха всичко. „Ако изядеш три грахчета, ще получиш бонбони.“
Нищо.
„Няма да ядеш нищо друго, докато не си довършиш вечерята.
Нищо.
Това беше краят. Детето не изяде нищо до края на вечерята.
Това дете е обсебено от десерта и това е често пропускана причина, защо детето не яде друга храна. Решението на този проблем обаче не е това, за което родителите обикновено биха се сетили. Много родители използват десерта по начин, който всъщност предизвиква вманиачаване по него!

Ще споделя с вас пет подхода, с които да прекратите фикс-идеята за десерта вкъщи и да помогнете на детето си да започне да се храни.


Използването на десерта като подкуп може да накара детето да спре да се храни

Какво означава да изпозваме десерта като подкуп? Познати ли са ви някои от тези фрази?

„Ако си изядеш вечерята, ще ти дам десерт.“
„Още три хапки и ще ти дам десерта.“
„Трябва да си изядеш всичко в чинията, иначе няма да получиш десерт.“
“Ако си изядеш броколите, ще ти дам нещо сладко.“
“Браво! Изяде си всички зеленчуци, за това може да получиш десерт.“

Във всички тези фрази десертът е използван като подкуп за изяждането на вечерята. Това изглежда логично. Разбира се, че децата не бива да ядат десерт, преди да са приключили с основната вечеря! Защо да се тъпчат със сладко, при положение че имат нужда от зеленчуци и питателна храна.Съгласна съм….Ноооо всеки път, когато използвате определена храна като награда, тя става още по-желана. Това означава, че децата започват да искат десерт повече, отколкото преди. И не само това, започват да искат да получават друг вид храна ПО-МАЛКО. Какво означава това?

pexels photo 1467992Означава, че ако използвате десерта като средство, с което да накарате детето си да яде зеленчуци, колкото повече прибягвате до това средство, толкова повече детето ще иска десерт и по-малко зеленчуци или друг вид храна.Това бързо се превръща в проблем. Изведнъж десертът е поставен на пиедестал и е толкова невероятен, че не може да се сравни с никоя друга храна. Всичко останало става второстепенно или може би дори е оценено като нещо, което не си струва да се яде.

Виждала съм случаи, в които детето отказва да яде, ако не бъде възнаградено за това. Добре е да се сложи край на хранителните подкупи, преди да се стигне до там.
Най-доброто, което може да направите с хранителните подкупи, е да ги прекратите.Това означава, че ако поднасяте десерт, го правите независимо от това какво е изяло детето. Ако то си е изяло вечерята, не го награждавайте с десерт.Тоест, просто да дадем на детето бисквитка, без да си е изяло вечерята? Да.

 

Поднасянето на десерта заедно с основното ястие може да помогне, когато детето отказва да се храни

Сега ще ви предложа нещо още по-трудно за преглъщане, готови ли сте?
Дайте на детето десерта ЗАЕДНО С основното ястие, без да поставяте условия.(Дали вече официално не откачи тази жена?)

Виждала съм хиляди семейства, които успяват да помогнат на децата си да свалят десерта от пиедестала, като сервират малка част от него заедно с яденето, без да коментират и да се обясняват.Всъщност, това е основния начин, по който сервирам десерт вкъщи. Обикновено казвам:“Ще хапнем малко сладко с обяда.“ Една малка част десерт е сервирана с обяда без допълнителни обяснения.

Разбира се, първоначално детето може да поиска още десерт, но просто му обяснете, че “това е всичко, което има към този обяд“. Моите деца дори не питат. Те просто знаят, че има малка порция. Най-хубавото е, че в 99,9999999% от случаите ядат много повече от основното ястие, отколкото от десерта.

 

Използването на сладкото като награда може да доведе до това детето да не иска да се храни

Точно както използването на десерта като подкуп на вечеря може да го направи неустоим и важен, същият ефект има и сладкото като награда за добро поведение. Този подход води до това, децата да не искат да се хранят с питателна храна. Здравословното хапване просто не е толкова интересно, когато децата са фиксирани върху сладкото и знаят, че има бонбони в шкафа.

Хранителните награди изглеждат така:

„Довърши си домашните задължения и ще ти дам сладко.“
„Ако спреш да плачеш, ще ти дам бонбони.“
„Не вдигай шум, докато работя, и ще ти дам близалка.“
„Ако се изакаш в гърнето, ще ти дам нещо сладко.“

Осъзнавам, че много хора използват сладкото като награда за използването на гърне. Не казвам, че не трябва да го правите, или че сте лоши родители, ако го правите. Каквото и да сте направили, вече е направено.Всъщност, аз също използвах сладко, за да науча първото ми дете да използва гърне. Не харесах ефекта върху отношението му към сладкото, до който този метод доведе. Детето разви силна пристрастеност към сладкото дълго време след това, както и аз научих доста за хранителните награди.

Когато се роди второто ми дете, не повторих този метод и въпреки това то успя да се научи да ползва гърне съвсем навреме.
Вместо сладко, използвахме други поощрения според това, от което се интересуваха децата в дадения етап:

  • устна похвала
  • танци
  • хвалебствени телефонни разговори с роднини
  • каране на колело или друга дейност навън
  • стикери
  • малки играчки
  • разходки
  • определено време телевизия
  • джобни пари
  • посещение на приятел или роднина.

 

Децата може да не се хранят, защото отделяте твърде голямо внимание на десерта

Понякога децата много се влияят от това как са поднесени бонбоните или десерта. Ако десертът е сложен на пиедестал, е по-вероятно те да не искат да ядат нещо друго.
Например, замислете се дали не казвате нещо подобно, когато сервирате десерт:„Оооо виж, сладолед! Какъв късмет имаш! Сладоледът е толкова вкусен. Каква почерпка! Какъв специален десерт има за теб!“Така децата научават, че сладкото е нещо много специално, а другите храни са по-скоро задължение. Всъщност, сладкото си е сладко, но другите храни също могат да бъдат невероятно вкусни.

Вместо да обяснявате на децата как сладкото е толкова вкусно, когато сервирате десерт, просто го сервирайте. Не е необходимо да казвате нещо, десертът ще бъде достатъчно приятен за децата ви, ако те го харесат.

 

Прекаленото ограничаване на децата от определени храни може да ги накара да не се хранят

Един от методите, които родителите използват, за да помогнат на децата да се хранят по-добре, е да ограничат достъпа им до всякакви сладки неща. Когато това се случи, децата започват да ядат по-малко сладко и повече питателна храна. Проблемът е, че това може да доведе до мания по сладкото.Деца, които са развили такава мания, може да да започнат тайно да си набавят бонбони и други сладкиши. В резултат те може да да започнат да отказват да си изядат основното ястие.

Ако детето ви често крие сладки неща, една възможна причина (от многото) може да бъде чувството за твърде голямо ограничаване. Криенето може да се дължи и на нещо друго, но тук ще се фокусирам върху ограничаването.Ако откриете, че детето ви крие сладко или друг вид храна, замислете се какво може да се случва с него. Дали не крие винаги храна, която му е забранена?

Ако е така, препоръчвам ви да започнете да позволявате на детето да приема тази храна като част от ежедневното си меню. Означава ли това, че трябва да му позволявате да яде сладки неща винаги, когато поиска? Не.
Вие все още сте тези, които решават кога и каква храна ще бъде поднесена вкъщи.

Когато открия, че децата ми са развили мания към определена храна, често я поднасям с основното ядене 2-3 дена подред и още няколко пъти в рамките на следващите седмици. Това помага на детето да види, че бонбоните и сладкишите могат да бъдат част от менюто.
Когато поискат допълнително, им казвам: „Това е всичко, което има към това ястие. Утре ще има още.“ Винаги им казвам кога ще получат още, за да не се вманиачават, мислейки за това кога ще е следващият път.

Сега, след като прочетохте тези пет възможни причини относно отказът на детето ви да яде, припознавате ли някоя от тях? Има ли нещо, което ви напомня за ситуацията вкъщи?

Източник: https://kidseatincolor.com
Превод за Център за детско развитие: Мариела Комитова