Пет фиджет играчки за деца с ADHD, които са подходящи за класната стая

Пет фиджет играчки за деца с ADHD, които са подходящи за класната стая

Седенето в класна стая по цял ден е предизвикателство за всяко дете, но да стоиш мирно и да внимаваш може да бъде изключително трудно за дете с хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ). За щастие, има разработени методи, които помагат да децата с ХРНВ да се справят по-добре с традиционната учебна среда, като например фиджет играчки.

Фиджетите са малки играчки или предмети, които не пречат и осигуряват сетивно удовлетворение по време на учебния ден. Експертът по ХРНВ, Сидни Зентал, обяснява, че фиджетите улесняват вниманието в час, защото правенето на две неща едновременно помага на детския мозък да се концентрира по-добре над главната задача. За да научите повече за фиджетите, които са подходящи да дадете на детето да носи със себе си в училище прочетете петте идеи по-долу.

1. Хлебна гума
Хлебната гума е фиджет с много приложения. Наподобява Плейдо/Play-Doh или пластилин, но също се използва и за изтриване на молив от хартия. Хлебните гуми са добър избор за фиджет, тъй като могат да бъдат мачкани от децата постоянно, а и са добри училищни пособия.

2. Гумени пружинки за пръсти
Гумените пружинки за пръсти са прекрасни против нервниченето в час. Меките, гъвкави пружинки могат да се свиват и разтягат и да се увиват около пръстите на детето. Те не пречат и не вдигат шум, затова няма да нарушат учебната среда.

3. Антистрес топка
Често използвана от възрастните за намаляване на стрес, антистрес топката е страхотна, защото подобрява концентрацията и намалява напрежението. Направена от балон, пълен с пясък, тя е достатъчно малка, за да бъде държана на чина.

4. Гумен ластик за стол
Понякога, фиджетите, които са предназначени за игра с ръце, могат да бъдат прекалено разсейващи. Вместо тях, около краката на стол, може да бъде увит дебел ластик. Детето може да го бута с крака и да го рита. Компанията “Bouncy Bands” e разработила ластици, с точно такова предназначение.

5. Флумастери и лист хартия
Въпреки че да рисуваш в тетрадката в час се наказва, е доказано, че работи страхотно срещу нервниченето на учениците с ХРНВ. Пратете децата си в час с флумастери и малко тефтерче. Така ще могат да си рисуват, докато слушат преподавателя и в края на учебната година ще разполагат с колекция от рисунки.

Ако желаете да помогнете на Вашето дете с ХРНВ да се концентрира в час, помислете дали да не му вземете предмет, с който може да изразходва енергия, без да се разсейва прекалено много. Просто преди да го пратите на училище проверете дали учителите нямат нещо против предмета, който сте избрали.

Източник:https://www.brainbalancecenters.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Ковачева