Как да помогнем на детето да се справя успешно с училищните задължения

Как да помогнем на детето да се справя успешно с училищните задължения

Първите години в училище са изпълнени с много предизвикателства за децата. Нерядко те сменят своите приоритети, обръщайки повече внимание на социалния си живот и оставяйки на заден план училищните задължения. Но с някои правилни насоки и ясни очаквания, децата може не просто да “оцелеят” в училище, но и да се справят повече от успешно.

 

1. Помогнете им да бъдат организирани

 

Бихте могли да подготвите детето си за бъдещите отговорности в училище, като му обясните какво да очаква. Нека от самото начало свикне да взема решения за организирането на времето си. Много училища предлагат планери. Обяснете ползата им и начина на употреба, но нека ученикът сам реши кой вид ще удовлетвори най-добре нуждите му.

 

2. Поставяйте времеви граници

 

Важно е да поговорите с детето как най-реалистично ще бъде разпределено времето му за подготовка на домашните, за извънкласните дейности и разбира се – за почивка. В тази възраст, децата често желаят да се включат в не една извънкласна дейност. Помогнете им да установят приоритетите си и сами да си поставят ограничения.

 

3. Изразете ясно своите очаквания

 

Комуникацията е от съществено значение още преди началото на учебната година. Важно е децата да черпят от вашите знания и да участват във вземането на решения. Така те ще се почувстват самостоятелни и уверени. Въпреки това, трябва да знаят какви са вашите очаквания спрямо тях. Ще има ли последствия след получаване на лоша оценка? Ще преглеждате ли редовно оценките и домашните им работи? А какво ще се случи, ако изпитват затруднения? Как трябва да постъпят? Разговорите с ученика му помагат да бъде по концентриран, особено, знаейки, че вие сте до него, за да го подкрепите.

 

4. Поставете ограничения на времето пред екрана

 

Проучванията показват, че родителите, установили подобни граници, имат по-здрави и емоционално стабилни деца. Американската педиатрична асоциация препоръчва престоя на най-малките ученици пред екрана да не надвишава един час дневно, а на по-големите – два часа дневно или 14 часа седмично. Този престой включва видео игри, сърфиране в интернет и гледане на телевизия, но не и писане на домашни на компютъра. Един вариант да подпомогнете контрола на децата спрямо времето пред екрана е да им зададете 14-часов седмичен лимит, който те имат право да разпределят според желанието си и домашните задължения. Така например, те могат да гледат телевизия 7 часа в съботните дни и по един час през всички останали. Те управляват времето си, но границите са предварително зададени от вас.

 

И накрая, спазвайте предварителните правила, които сте договорили с детето. Това ще му даде усещане за граници и устойчивост – нещо изключително важно за спокойствието и пълноценното развитие на всяко дете.

Източник: https://childdevelopmentinfo.com
Превод: Татяна Христова