За малките и големи любители на фотографията: как да снимаме със слънчеви лъчи и хартия

За малките и големи любители на фотографията: как да снимаме със слънчеви лъчи и хартия

Голямото слънчево затъмнение от 2017-та година е вече зад гърба ни (беше наистина страхотно, нали?!), но това не означава, че не можете да се забавлявате, експериментирайки със слънцето и неговите сили. Ако децата ви са имали възможност да видят затъмнението, надяваме се, че това е предизвикало тяхното любопитство към нашата слънчева система, слънцето и науката. Създавайки природно изкуство, с помощта на хартия за печат със слънчеви лъчи, е чудесен начин да научите децата за слънцето и сенките. Също така, това ще ги насърчи да бъдат наблюдателни по отношение на формите, шарките и размерите на листата и природните обекти. А като допълнение, получавате наистина великолепни арт отпечатъци, които ще изглеждат толкова красиво в рамка или превърнати в опаковъчна хартия или в поздравителни картички. Печелят всички!

Хартия за печат със слънчеви лъчи
Хартията за печат със слънчеви лъчи съществува от много време. Нарича се цианотипия или “blueprinting” и e най-старият безсребърен фотографски печатен процес. Можете да снимате чрез директно поставяне на негатив или полупрозрачен, или прозрачен предмет върху очувствена с цианотипна емулсия хартия. Когато поставите обекти върху хартията, те блокират слънчевата светлина (хартията остава бяла), а същевременно областите от хартията около обекта се оцветяват в красиво Пруско синьо (железен фероцианид). Водата спира процеса и фиксира изображенията върху хартията.

Можете да намерите хартия за печат със слънчеви лъчи в някои фотостудия или да поръчате онлайн. Хартията е налична в най-разнообразни размери и може да бъде купена в комплект, заедно с включен акрилен лист.

Природни елементи, които да използвате за изкуството на печатане със слънчеви лъчи
Част от забавлението да печатаме със слънчеви лъчи с децата е в самото събиране на предметите, които да използваме, от заобикалящата среда. Можете да изберете и използвате толкова много предмети от ежедневни домакински неща (като кламери, копчета) до изцяло природни обекти. А ето и забавен списък с вдъхновени от природата неща, които децата ви могат да съберат и да използват:

 • цветя
 • цветни листенца
 • пера
 • водорасли
 • мъх
 • детелини
 • листа
 • черупки
 • морски звезди

Стъпка 1 – Какво ви е нужно

 • хартия за печат със слънчеви лъчи
 • акрилен лист или рамка от стъкло
 • плътна картонена основа (или дебела книга)
 • мивка/ вана, пълна с вода
 • забавни и интересни природни обекти, които да отпечатате


Стъпка 2 – Подредете обектите си

Понеже сините молекули, вградени в хартията за печатане със слънчеви лъчи, са чувствителни към ултравиолетова светлина, най-добре би било да аранжирате обектите си върху хартията в тъмно помещение. Директната слънчева светлина ще попадне върху хартията бързо, но дори и заобикалящата светлина, когато сте на сянка, или в помещение с голям прозорец, ще причини бавна експонация на хартията. Изгасете всички светлини и затъмнете, преди да започнете подреждането.

Започнете с плътен картонен слой – ние използвахме дебела плоска тетрадка. След това, подредете обектите си по интересен начин върху хартията за печатане със слънчеви лъчи, със синята страна обърната нагоре. Постарайте се обектите да не се припокриват твърде много и внимателно разстелете индивидуалните листа или цветни листенца. Можете да направите с тях форми, да направите пейзажи, да комбинирате шарки и обекти, или пък да направите нещо съвсем семпло. Няма правилен или грешен начин да подредите всичко, оставете децата да поиграят с предметите и да ги подредят, така че да им харесват.

Стъпка 3 – Поставете акрилния лист отгоре за изравняване
Когато подредите всичко върху хартията, точно както го искате, поставете лист плътна акрилна хартия или стъкло отгоре върху всичко, за да се задържи всичко на място. Моят комплект за печатане със слънчеви лъчи пристигна с плътен лист акрилна хартия, но можете да използвате стъкло от рамка за снимка например, вместо това. Използването на акрилна хартия за натискане и изравняване на всичко, не само че ще изравни обектите и ще ги фиксира на местата им, но също така и ще спомогне за подсилване на контраста на контурите между синия и белия цвят във финалния принт. Околната слънчева светлина на открито ще намери начин да проникне под ъгълчетата на обектите ви, ако не са притиснати добре към хартията и ще получите печат със слънчеви лъчи с недобър и смесен контраст.

Стъпка 4 – Изнесете вашата хартия за печат със слънчеви лъчи навън
След като сте фиксирали всичко (картон, хартия за печат със слънчеви лъчи, природни предмети, акрилен лист), вече сте готови за слънчевата светлина! Изнесете всичко навън и оставете слънцето да направи своята магия за 2-5 минути, в зависимост от силата на слънчевите лъчи. Зоните от хартията, които са били изложени на слънчева светлина ще избледнеят от синьо към бяло. Когато видите, че повече от цвета е изчезнал от хартията, вашият принт е бил напълно експониран. Ако нямате налична директна слънчева светлина, не се притеснявайте – просто оставете вашия принт за малко повече време изложен на светло и изчакайте същия ефект на избледняване да настъпи. Ако е облачно например, процесът може да отнеме 5-20 минути, в зависимост от плътността на облаците.

*Какво се случва на тази стъпка? Две ключови молекули в хартията си взаимодействат, формирайки нова молекула. Тяхното взаимодействие е инициирано от специфична дължина на вълната на ултравиолетовата светлина. Новата молекула е безцветна, така че сините молекули се преобразуват, бялото на хартиената основа започва да се показва през нея. Частите от хартията, покрити с вашите обекти все още съдържат оригиналната синя молекула, така че те остават сини.

Стъпка 5 – Измийте вашата хартия за печат със слънчеви лъчи
След като експонираната хартия е станала почти бяла, премахнете обектите и изплакнете хартията с вода, за да спрете химическата реакция. Докато хартията е потопена, наблюдавайте как бялото ще стане синьо, а синьото – бяло. За да получите най-наситеното синьо, което хартията може да предложи, оставете хартията във водата за 1-5 минути.

* Случват се две вълнуващи неща, докато хартията е потопена във вода. Първо, оригиналното синьо съединение е водоразтворимо, така че когато потопите хартията във вода, водата го отнася, оставяйки само бялата хартиена основа в тези зони. Второ, безцветното съединение, което се е формирало вследствие на слънчевата светлина не е водоразтворимо, така че то не може да се измие във водната баня. То е чувствително към водата по друг начин. Точно по начина, по който слънчевата светлина стимулира химическа промяна в предишната стъпка, водата стимулира друга химическа промяна в него. Водата предизвиква реакция на окисляване, която превръща безцветното съединение в наситеното синьо, когато принтът е готов на финала.

Стъпка 6 – Оставете вашия печат гладко изпънат на повърхност и го оставете да изсъхне
След измиването, оставете вашата хартия за печат със слънчеви лъчи върху абсорбираща повърхност и я оставете да изсъхне. Можете да използвате хартиена кърпа или парче картон. С поставянето на хартията върху абсорбираща повърхност, ще помогнете да не се образуват водни петна при изпаряването на водата от хартията и ще помогнете на хартията да не се накъдри по краищата. Когато извадите хартията от водата, активният химикал няма да е приключил с процеса на окисляване. Водата, която остане в хартията ще свърши тази задача, преди да се изпари. Преди това да се случи, вие вече ще имате наситено син слънчев принт!

Намерете приложение на вашите принтове със слънчеви лъчи
След като хартията ви изсъхне, има толкова много неща, за които можете да я използвате. Рамкирайте я и си направете галерия с природно изкуство. Прегънете хартията и я превърнете в поздравителна или благодарствена картичка. Използвайте хартията като опаковъчна хартия за малки подаръци и предмети. Покрийте кутия с хартията и я използвайте, за да пазите на сигурно място малки съкровища. Възможностите са безброй!

Експериментирали ли сте някога с хартия за рисуване със слънчеви лъчи?

Източник i снимка: https://runwildmychild.com
Преводач: Елия Атанасова