„Една постоянна битка“ – Джейми Оливър описва живота си с дислексия

„Една постоянна битка“ – Джейми Оливър описва живота си с дислексия

Джейми Оливър е известен в цял свят с невероятните си кулинарни способности в кухнята и многобройните си книги и никога не е крил, че се бори с дислексия и ADHD (Разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност) от ранното си детство.

В края на 2022 г., 47-годишният шеф-готвач сподели в поредица от постове в Инстаграм профила си с над 9,2 милиона последователи, своята „изпълнена с трудности и обиди“ борба с дислексията. Той си припомня детството си, затрудненията в обучението и обяснява как се е справил и как вече се е „примирил“ да учи по различен начин от другите и е преодолял негодуванието си към училището.

„Нещо, за което всъщност не говоря много, е постоянната битка, която водя с думите и четенето – без съмнение връзката ми с тях е на любов и омраза”, пише Джейми Оливър.

“Навремето в училище това ме караше да съм разочарован и да се възмущавам от училището като институция, но с годините се примирих, че не уча по същия начин като повечето хора и не го приемам като провал, а като възможност. Възможност да погледна на нещата по много различен начин, защото вече съм достатъчно пораснал, за да нося и малко мъдрост на раменете си – спечелена, между другото, предимно чрез неуспехи и поуките от тях. Чрез желание за развитие и оставайки верен на мечтите си, чрез опитване отново и отново“.

Шеф-готвачът разказва, че усвояването на писмена информация в училище е било „почти невъзможно“ за него и е “мразел от дъното на душата си думите и четенето“. Той признава, че винаги използва коректор за правописните и граматически грешки, когато пише. ”Понякога това ми създава и проблеми и може би изглежда, че не се изразявам добре, но ако разбирате какво искам да ви кажа, съм си свършил добре работата”, добавя той.

Джейми Оливър е известен и със своите готварски книги – той е издал над 20 книги за различни видове кухни и стилове на готвене. Но признава, че „никога не е написал нито една дума“ за нито една от тях.

„Ето ме, на 47 години, автор на 26 книги! Явно съм един от най-публикуваните автори на планетата? Не, не се фукам, аз съм толкова шокиран, колкото и вие – никога не съм написал дори една дума от тях!”. Той споделя, че е “пишел” книгите си с помощта на диктофон, докато най-сетне успял да си позволи да наеме редактор, на когото да диктува. “Така работя, всъщност е дори по-сложно от това, защото лесно се разсейвам и работният ми ден трябва да бъде структуриран по начин, който да ме държи бодър и да не ми позволява да скучая т.е. да заспя“, допълва Джейми.

„Но само това е в нашите възможности – да се опитваме да управляваме времето си по най-добрия начин, за да се развиваме и да намерим баланса, който търсим, нали?”, продължава кулинарът. “Когато развеждам хора из офиса си, те често питат: „Какво правят тук всичките тези служители?”. Отговарям им, че те са наистина добри в неща, в които аз правя много зле! А аз правя зле много неща…Това е самата истина.“

Джейми Оливър завършва публикациите си като обяснява мотивите за своето откровение с желанието си да помогне на онези „които не са подготвени да приемат урока от провалите си“.

„Вярвам, че ако отношението ни към провала се контролира правилно, това би било ключ към много по-щастливо и по-здравословно бъдеще. Ако в момента се борите с нещо, може би трябва да погледнете на тази борба по различен начин и да предприемете различен подход, отбелязва той. „Всеки се бори, всеки има история, която може да го тласне напред или да го дърпа назад, и аз вярвам, че начинът, по който избирате да погледнете към дадена ситуация, определя кой път ще поемете. Просто трябва да намерите начин да я преодолеете, да намерите своето решение и…моля, не спирайте да мечтаете“.

В заключение Джейми Оливър отбелязва, че вече е преодолял горчивите чувства от ученическите си години.

„Ще бъда откровен и ще призная, че вече не изпитвам негодувание към училището – точно обратното, мисля, че нашите учители и нашите училища са нашето тайно оръжие! Мисля, че революцията в образованието е повече от необходима, особено във времена като тези! Трябва да се погрижим за бъдещето и това ще даде отражение във всичко, към което се стремим и за което мечтаем, дори в сегашната влошена икономическа ситуация“.

Източник: www.dailymail.co.uk
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Светлана Савова
Photo credit: David Loftus