Примитивни рефлекси: изпускане през нощта. Защо вашето дете се изпуска в леглото или носи пелени след 5-годишна възраст?

Примитивни рефлекси: изпускане през нощта. Защо вашето дете се изпуска в леглото или носи пелени след 5-годишна възраст?

Тази статия съдържа полезна информация, ако Вашето дете се изпуска нощно време след 5-годишна възраст.

Като родители сме добре запознати с приучаването на детето към гърне и колко изтощително може да бъде това. Тези обезсърчаващи опити на подмяна на пелените с бельо, честото посещение на тоалетната и инцидентите, които се случват в най-неподходящото време, без да споменаваме един от най-неприятните моменти в този процес, а именно – изпускането през нощта. Въпреки че развитието на тези умения може да бъде предизвикателство, за повечето деца приучаването към гърне и изпускането през нощта могат да бъдат контролирани между възрастта от 3 до 5 години. Въпреки това, тези способности не са овладени от всички деца.

Много родители срещат затруднение при приучаването на техните деца да ходят до тоалетна, но има все повече и повече родители, чиито деца са над 5-годишна възраст и все още се изпускат в кревата през нощта, дори и по време на деня. Децата често се срамуват и понякога отказват да спят извън дома си, защото се притесняват да не намокрят леглото, върху което спят. Това може да продължи дори след като детето стане тийнейджър.

Ако Вашето дете или ученик страда от този проблем, сме сигурни, че вече сте направили своето проучване и сте изпробвали различни стратегии, за да му помогнете. Интернет е пълен с предложения като например намален прием на течности преди лягане, използване на метод за възнаграждение или поставяне на цели при ходенето на гърне, избягването на пелени или дори аларма при изпускане. Ако някоя от тези стратегии е проработила, което се надяваме да е така – страхотно! Няма за какво да се притеснявате. Обаче ако не сте намерили работещо решение и все още търсите отговори, може да има друга причина за проблема.

Въведение в примитивните рефлекси

Примитивните рефлекси контролират движенията на бебето по време на първата година от неговия живот и са изключително важни за развитието на детската моторна, сензорна и мозъчна дейност. Тези рефлекси се развиват докато бебето е все още в утробата на майката. След раждането и докато детето расте рефлексите „изчезват“ със заздравяването на мускулите на врата и раменете, докато то лежи по корем, със започването на пълзенето, ходенето и достигането на всички етапи на развитие. Тези рефлекси не са нужни вече при развитието на детето. Въпреки това, ако детето е преживяло травматично раждане или е пропуснало ключови етапи на развитие, рефлексите, които трябва да са изчезнали, може да са все още налични.

Ако тези примитивни рефлекси останат налични във Вашето дете или ученик, е възможно да откриете знаци или симптоми на лош мускулен тонус, проблеми с визуално-пространствените умения, хиперактивност, лошо академично представяне, и друг вид забавяне на развитието, което се наблюдава в дома или класната стая. Сред тези знаци и симптоми е и изпускането по време на сън.

Рефлексът на Галант

След като вече знаем, че възможна причина за нощното изпускане е примитивен рефлекс, който не е „изчезнал“ при растежа на детето, тогава кой е той? Нощното изпускане обикновено е знак, че детето Ви е запазило рефлекса на Галант. Този рефлекс обикновено се намира, когато се докосне долната част на гръбначния стълб. Без да влизаме в подробности, рефлексът на Галант е рефлекс, който затруднява контрола върху движенията на пикочния мехур и червата. Той може да се задейства, като се приложи лек натиск върху долната част на гърба, която предизвиква неконтролируемо движение на гръбначния стълб, означавайки че дори чаршафите, върху които спи детето, може да предизвика уриниране у него, намокряйки ги дори след като то е тренирано да ходи на гърне.

Ако детето Ви все още има наличен този рефлекс, това може да е отговор на въпроса защо то все още се изпуска по време на сън. Сега е време да се осигури правилната подкрепа за интегриране на рефлекса, за да може детето да поддържа контрол върху пикочния си мехур. Някои от интернет предложенията, изброени по-горе, най-вероятно няма да подействат, ако детето Ви се затруднява с някои от тези примитивни рефлекси, като също е възможно да наблюдавате академични забавяния заедно с тях.

За повече информация върху рефлексът на Галант, както и други такива, прочетете книгата на Сали Годард Блайт “Добре балансираното дете”.

Как да тествате детето Ви за Рефлекса на Галант?

Ако смятате, че детето Ви има сериозен проблем с изпускането през нощта, както и други забавяния в развитието, съществуват няколко лесни теста, чрез които да видите дали е запазен рефлексът на Галант. Моля имайте предвид, че е възможно детето Ви да има и други рефлекси, за които може да тествате, ако забележите други забавяния. В тази статия следващия тест е само във връзка с Рефлекса на Галант.

Ето как да започнете:

Стъпка 1

Накарайте детето или ученикът да застане на ръце и колена. Уверете се, че ръцете и гърба са напълно изправени. Гърбът трябва да е плосък като плот на маса.

Стъпка 2

Вземете маркер или тънкописец и внимателно начертайте от лявата страна на гърба на детето (от началото на врата до долната част на гърба). Повторете от дясната страна на гърба.

Стъпка 3

Обърнете внимание на реакцията на детето. Беше ли го гъдел? Изпита ли болка? Изви ли си гърба, след като минахте с тънкописеца? Знаците бяха ли по-сериозни когато достигнахте до долната част на гърба? Ако детето покаже какъвто и да е дискомфорт, го е гъдел или си извива гърба, и това се засилва с доближаването до долната част на гърба, значи е симптом на примитивен рефлекс.

Стъпка 4

Ако детето ви има някоя от изложените реакции, попитайте го въпроса „Колко те беше гъдел?“, „По скалата от 1 до 10, колко те болеше?“.
Тези видове въпроси ще Ви помогнат да разберете колко леки или тежки са симптомите, които детето изпитва, и от каква намеса се нуждае, за да се коригира запазения примитивен рефлекс.

Как да предотвратим изпускането през нощта?

Ако сте тествали детето или ученика за рефлекса на Галант и сте сигурни, че той е запазен, трябва да продължите да третирате изпускането през нощта като една рутина. Вашето дете може да се нуждае от допълнителна помощ, за да интегрира рефлекса, който е трябвало да затихне с времето, за да е в състояние да контролира пикочния си мехур автоматично през нощта без да се замисля.

Напомняме ви, че нашите материали не могат да предоставят диагноза или лечение за определено заболяване или затруднение при Вашето дете. Ако се нуждаете от поставяне на диагноза и лечение е необходимо да се свържете с професионалист, който може дапостави оценка на състоянието.Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 илитук.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Валентина Николова

Източник: https://ilslearningcorner.com