Използвайте неструктурираната (цапаща) игра, за да насърчите ранното детско развитие

Използвайте неструктурираната (цапаща) игра, за да насърчите ранното детско развитие

Позволете на малчугана си да поразхвърля!

Думата „разхвърлян“ кара ли ви да мислите за бебешки кърпички, чистене и може би дори да потръпнете мъничко? Чувството всичко да е чисто и подредено е страхотно, но позволяването на детето да поразхвърля малко може да бъде в полза за развитието му по много начини.

Тук може да научите какво значи разхвърляна игра, защо е важна за развитието и как можете да я включите в ежедневието си. Опитайте се да мислите за предимствата ѝ, за да облекчите стреса или безпокойството, които можете да изпитате по време на разхвърляната игра на детето ви.


Какво е неструктурирана игра?

Неструктурираната игра, понякога наричана още сензорна игра, е всяка активност, която позволява на детето ви да използва тялото си, за да създаде „контролирана бъркотия“, която стимулира различни сетива. Често това е опознаване на различни текстури с ръце, но също може да бъде и с крака и пръсти.

Тя може да бъде от полза за всички възрасти, но днес ние ще се фокусираме върху играта с вашето бебе или малко дете. Неструктурираната игра предлага вълнуващо сензорно изживяване. Тя позволява на децата да изследват заобикалящата ги среда, да се отдадат на любопитството си и да подобрят ученето, творчеството и езика си.

Когато детето ви докосва различни текстури, това помага на мозъка му да разбере различни усещания – как нещо се усеща, как може да мирише и да изглежда, или дори как звучи, докато се мачка. Това е изключително важно за бебетата, тъй като им дава основни умения за понасяне и ядене на различни храни (които могат да съдържат различни текстури, цветове, миризми и вкусове). Когато бебето има положителен опит с тези различни усещания, придобит чрез игра, то научава, че е безопасно и съвсем наред да опитва храната.

Може да мислите за неструктурираната игра само като за сензорна дейност, но тя може да помогне и за развитието на двигателни умения, като фина моторика и визуално-моторни умения. Когато едно дете стиска пластилин, движи ръце през бита сметана или използва четка за рисуване, то укрепва мускулите на пръстите, дланите, китките, ръцете и раменете, за да прави фини и целенасочени движения. То се учи да гледа какво има пред себе си, след което координира мускулите си, за да се ангажира и да играе с него.

Как да се подготвим за играта?

 • Поставете постелка или торба за боклук на пода под столчето на детето или под масата. Това ще помогне за улавянето на каквито и да е боклуци и ще позволи лесно почистване. Достатъчно топло ли е да сте навън? Когато е възможно, цапащата игра навън прави почистването много по-лесно и по-малко стресиращо за вас.
 • Използвайте празен детски басейн с всичко, което ще използвате за вашата игра, вътре. Това държи всичко много по-прибрано и може да помогне и на детето ви да е по-прибрано.
 • Добавете играчки, кофички, чаши или четки за рисуване, за да насърчите двигателните умения и да задържите вниманието на детето си.
 • Ако работите вътре на масата, използвайте пластмасов контейнер или постелка, за да контролирате вашата игра и да улесните почистването след това.

Идеи за игри

Игра по време на хранене

Подтиснете инстинкта веднага да избършете ръцете или устата на детето си, ако са целите в храна. Следвайте тези съвети, за да направите времето за хранене богато сетивно преживяване:

* Тези дейности винаги трябва да се извършват под надзор на възрастни.

Докато храните бебето си в столчето му, не дръжте бурканчето или купичката му надалеч. Поставете храната масичката им, за да я видят и почустват, да я размажат и дори да си пъхнат пръстите в устата след това.

Нека изпробват лъжицата! Това е чудесно както за играта, така и за усвояване на умения за хранене. Да, ще си изцапат лицето, ръцете и пода. Все пак би било полезно упражнение за детето ви. Така те учат как да уцелят устата си с лъжицата и какво е усещането да е в ръцете им.

Отказва ли детето ви храната, която му предлагате? Насърчете го да се ангажира с нея по друг начин. Опитайте рисуване с пръсти с подправки или сосове, или направете дизайн с макароните им. Така могат да усетят текстурата в ръцете си – хрупкава ли е, мека, лигава?

* Не забравяйте, че не е нужно да правите това по време на цялото хранене или за всяко хранене! Изпробвайте различни идеи за последната част от храненето, или пък го правете няколко пъти седмично.

Други забавни храни за използване в играта
Храната е идеална за игра, защото както знаем, бебетата и малките деца слагат всичко в устата си. Винаги можете да разнообразявате храните, като добавите към тях малко оцветител за ярки и забавни цветове. Седнете до детето си и участвайте в активностите, за да наблюдавате какво ще направят. Стискайте, ръчкайте или рисувайте, мачкайте, пляскайте, дърпайте и какво ли още не!

Ето няколко чудесни възможности за безопасна и забавна игра!

 • Бита сметана
 • Пудинг
 • Желе
 • Овес
 • Сурова или сготвена паста
 • Маршмелоу (големи, защото с малките могат да се задавят)
 • Брашно
 • Ядливи бои или пластилин
 • Лед или замразени зеленчуци в горещ, летен ден

Кои идеи ще изпробвате първо? Само не забравяйте – поемете дълбоко въздух, приемете бъркотията и се забавлявайте с детето си!

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса: Антония Кочос,
Източник: https://skills4lifeot.com/