Важни етапи в развитието при четиригодишните деца

Важни етапи в развитието при четиригодишните деца

Отглеждането на четиригодишно дете е прекрасно и вълнуващо преживяване. Да, вашето дете все още може би е трудно за контролиране (това е често срещано явление), но децата напредват в развитието си с бързи крачки. Четиригодишните деца са изобретателни и мислещи малки хора. Пригответе се за момента, в който ще започнат игрите с въображение и вие ще можете да водите по-задълбочени и увлекателни разговори с детето си. Фината моторика на вашето четиригодишно дете се усъвършенства с всеки изминал ден и скоро то ще стане много опитно в бягането, катеренето и скачането.

Важни етапи в развитието на речевите и когнитивните умения при четиригодишните деца

На тази възраст вашето дете се превръща в истински бърборко. Според Ерик Балл, Доктор по медицина и педиатър в болницата Providence Mission в Ориндж Кънтри, Калифорния, на четиригодишна възраст децата трябва да могат да използват цели изречения и да водят диалог. Както обяснява д-р Балл, почти всичко, което казват децата на тази възраст, трябва да бъде разбираемо за останалите.

Освен това детето трябва да може да изпълнява по-сложни команди, съдържащи три или повече стъпки, обяснява д-р Балл. Например, след дадени инструкции вашето четиригодишно дете би трябвало да може да вдигне играчка от пода, да я отнесе на разстояние в коша за играчки, след което да се върне обратно и да седне на коленете ви, за да разглежда книжка.

Познавателните умения на вашето дете също се развиват много бързо на тази възраст, обяснява ерготерапевтът и сертифициран специалист по психиатрия д-р Британи Фери.

„Децата на тази възраст би трябвало да могат да броят, да различават цветове, форми, числа и букви, както и да използват правилно местоименията” допълва тя.

Четиригодишните са любознателни и обичат да усвояват нова информация. Ще се изненадате колко много неща може да разбере детето ви. Ако му разкажете или прочетете приказка, то ще може да възпроизведе голяма част от нея. Освен това те умеят да измислят свои собствени истории. Въображението им на тази възраст наистина се развива много бързо.

„Четиригодишните са способни да разберат повечето от случващите се около тях неща” обяснява д-р Болл.

„Те разбират разликата между „истинско” и „измислено” и много често развиват живо въображение (припомнете си приказките за чудовища).”

Важни етапи в речевото и познавателно развитие

  • Започват да добиват представа за времето.
  • Могат да кажат своето собствено и фамилно име.
  • Могат да запомнят и рецитират кратки детски песнички и стихотворения.
  • Могат да изразяват предположения относно развитието на историята или книгата.
  • Могат да говорят с прости изречения съставени от около 5 думи и имат речников запас от около 1000 до 2000 думи.

Вашето четиригодишно дете не само расте на височина, но уменията от неговата фина и обща моторика също се развиват. Сега вече би трябвало да можете да играете с него някои основни игри на открито, като гоненица и ритане на топка. Рисуване и други настолни игри ще бъдат сред предпочитаните занимания.

Относно физическото развитие при четиригодишните, тяхното средно тегло е 18 килограма, а височината им е около 100 см. На височина те са два пъти по-високи от момента в който са се родили.Този растеж изисква здравословно хранене и редовен сън. Вашето дете все още се нуждае от 11 до 13 часа сън на нощ.

Четиригодишното дете с всеки изминал ден става по-силно и подвижно. „Децата на тази възраст могат добре да тичат и скачат, обикновено могат да балансират на един крак и да ходят назад” казва д-р Балл. “Много деца на тази възраст започват да карат велосипеди или скутери. Ако излезете навън да играете с топка, детето ще може да хвърля топката през глава и да рита с вас”, допълва той.

Ще бъдете удивени от развитието на фината моторика на вашето дете.

„Децата на тази възраст могат да използват ножица, да се справят почти самостоятелно с принадлежности за писане и прибори за хранене” обяснява Британи Фери.

Детето ви също така ще може да играе карти, настолни игри, подходящи за деца и ще започне да подрежда пъзели. Вашето четиригодишно дете също така може да се превърне в начинаещ художник, то ще започне да рисува рисунки на хора, както и да изписва букви.

Важни етапи във физическото развитие

  • Могат да скачат, да се катерят и да подскачат
  • Могат да правя кълбо напред, както и да запазват равновесие на един крак за десет или повече секунди
  • Повечето четиригодишни деца са способни да се обличат самостоятелно и се учат да мият зъбите си
  • Могат да си наливат течности без да разливат твърде много, както и да пасират храната си
  • Приучени са да използват гърне, но все още може да подмокрят леглото.

Важни етапи в емоционалното и социалното развитие

Четиригодишните деца започват да имат все повече самостоятелни разбирания и убеждения и започват да се чувстват по-добре в света около тях. Въпреки, че може да изглеждат много по-зрели, отколкото са били само преди няколко месеца, те все още може да бъдат капризни и склонни към внезапна смяна на настроението.

„За четиригодишните все още е нормално да имат трудности в регулирането на емоциите си и избухливостта е често срещана” казва д-р Балл.

Той допълва, че децата на тази възраст лесно привикват към определени дейности и създаването на точен дневен график би им помогнало в изграждането на навици.

От социална гледна точка, четиригодишните деца научават много за създаването на приятелства. Те започват да развиват умения в създаването на истински връзки с връстниците си, стават по-добри в отношенията си с другите и в това да се съобразяват с техните емоции. Тези умения ще продължат да се развиват, когато детето тръгне на училище.

Децата на четири години вероятно имат и няколко въображаеми приятели. На тази възраст въображението се развива с нарастващи темпове и голяма част от игрите им са изключително креативни. „На този етап децата ще използват въображаемите игри за развитие на фантазията си” обяснява д-р Балл.

Други важни етапи в развитието на четиригодишните деца

На тази възраст вашето дете ще осъзнава все повече своята сексуалност. Това може да изненада родителите, но е напълно нормално.

Имайте предвид, че вие ще се чувствате по-некомфортно от вашето дете, когато говорите за секс. Опитайте се да използвате обикновен речник. По-добре употребявайте правилните термини за гениталии (като “пенис” и “вагина”), отколкото някакви евфемизми. На тази възраст можете да забележите вашите деца да изучават своето тяло. Важно е те да не бъдат упреквани, но можете да ги научите да не правят това на обществени места.

Как да помогнете на вашето четиригодишно дете да се учи и расте

Като родител на четиригодишно дете вие може би се питате каква е вашата роля по отношение на подпомагането на правилното му развитие, осигуряването на подходящи за възрастта му дисциплина и граници, както и осигуряването на неговата безопасност.

Има много неща, които бихте могли да направите, за да помогнете на детето си да се развие и израсне. Най-лесните стъпки, които можете да предприемете са: да разговаряте с него колкото може по-често, да му четете, както и да насърчавате неговите интереси. Четиригодишната възраст е периода, в който децата имат милиони въпроси. Да отговаряте на техните въпроси по достъпен за тях начин, както и да им осигурявате подходящи образователни възможности (книги, подходящи за възрастта медии и други дейности), също е чудесен начин.

На тази възраст трябва да създадете структура, с която да наложите правилни навици. Четиригодишните са способни да разбират правилата и социалните обичаи, но имайте предвид, че те все още се учат и е нормално да имат нужда от напътствия.

Бихте могли да започнете да учите детето си на някои основни домашни дейности, като подреждане и почистване на масата. Полезно би било да създадете рутинни ежедневни процедури, за да знае детето какво да очаква. Това ще му помага да уравновеси емоциите си. В тази възраст вие ще трябва да наложите правила за гледане на телевизия и да осигурите на детето си достатъчно физическа активност.

В какви случаи трябва да обърнем внимание

Всички деца растат със собствен темп и по техен собствен начин, но съществуват определени признаци, които подсказват, че вашето дете има забавяне в развитието си.

“На тази възраст се притеснявам, ако децата не участват в колективни игри или срещат трудности при общуване с техни връстници или с други деца” казва д-р Балл. „Загрижен съм, когато речта на децата на тази възраст е неразбираема или те трудно следват указания или не могат да изпълняват команди.”

CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията, USA) изрежда няколко важни показатели, които трябва да бъдат следени когато става дума за растежа и развитието на децата. Относно моториката, ако вашето дете не може да скача или има трудности с писането и рисуването, съответстващо на възрастта, трябва да се консултирате с вашия педиатър. Други признаци за безпокойство са ако децата не могат да се обличат сами, не могат да използват гърне, или не могат да отговарят на прости въпроси.

В социално отношение признаците, които могат да са сигнал, че трябва да се консултирате със специалист, са липсата на интерес към игрите с въображение или игрите с други деца, както и трудното установяване на връзки с хора извън най-близкото обкръжение. Ако вие или други хора не можете да разберете речта на вашето дете, ако то не използва правилно местоименията, или ако изглежда, че не може да си спомня истории, които са му разказани, непременно се обърнете към специалист.

И накрая, ако способностите на вашето дете в дадена област са се влошили по някакъв начин, CDC подчертава, че това би могло да бъде индикатор, че нещо не се развива правилно.

Няколко заключителни думи

Някои биха ви казали, че след като преминат най-ранните години, ще имате дете, което е много по-лесно за комуникация и управление. Макар да е вярно, че четиригодишните деца са по-съзнателни от две и тригодишните, те все пак са деца и понякога могат да бъдат трудни за възпитание. В определени моменти те са дори по-своенравни, отколкото когато са били по-малки, а вербалните им умения им дават възможност да спорят дори за най-малките неща.

Така че, ако според вас отглеждането на четиригодишно дете е предизвикателство, вие съвсем не сте единствените. За щастие тази възраст обикновено носи много удоволствия и изненади, които компенсират трудните моменти.

И трябва да знаете, че ако срещате трудности с вашето четиригодишно дете, това не е поради родителски грешки.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Диян Иванов
Photo credit: Freepik