Проприоцепция – какво е това усещане и защо е важно да знаем за него

Проприоцепция – какво е това усещане и защо е важно да знаем за него

Какво представлява проприоцептивното усещане?

„Проприоцепцията (от латинското “proprius”, което означава „собствен“ и “capio” – получавам, възприемам) е мускулно усещане – усещането за положението на части от собственото ни тяло една спрямо друга и в пространството.

Проприоцепцията е несъзнаваното усещане, което ни дава информация за позицията на собственото ни тялото в пространството. Стимулира се всеки път, когато използваме мускулите си или разтягаме и сгъваме ставите си. Рецепторите на това усещане са по цялото ни тяло, дълбоко в ставите и мускулите. Всеки път, когато бутаме, дърпаме или вдигаме тежки предмети, ние стимулираме това усещане.

Терапевтите често наричат проприоцепцията „чувството за безопасност“. Това е така, тъй като дейностите, които стимулират това усещане, имат организиращ ефект върху мозъка.

Дейности, които стимулират проприоцептивното усещане:

  • Бутане (например упражняване на натиск върху пода в йога позициите „обърната маса“, „планина“ или „куче“);
  • Дърпане (на въже от няколко човека в противоположните му краища или лекото гребане с партньор в йога позата „лодка“) ;
  • Свиване на тялото (в йога поза „дете“);
  • Катерене или повдигане;Разтягане (например разтягане на цялото тяло в йога поза „цвете“ – модификация на „лотос“ или „морска звезда“).

Проприоцептивно усещане и съсредоточеност
Можем да управляваме собствените си нива на съсредоточеност чрез проприоцептивни дейности (като изброените по-горе). Това е така, защото чрез проприоцептивните усещания (като например масаж или голяма прегръдка!) най-добре усещаме тялото си.

Проприоцепцията допринася за регулиране и успокояване на тялото, като изпраща организационни или предупредителни сигнали към мозъка, в зависимост от състоянието на нервната система.

Например – ако детето ви е превъзбудено, ако му е трудно да се фокусира, проприоцептивните дейности могат да му помогнат да се успокои и да се съсредоточи.

Ако детето ви се чувства сънено, трудно му е да се събуди и концентрира, проприоцептивните дейности могат да го разбудят, без да го свръхстимулират.Стимулацията на няколко сетива, включително проприоцептивните и вестибуларните усещания, помагат на детето ви да се съсредоточи, което е от основно значение, за да се подпомогне ученето.

Оптимизиране нивата на концентрация за подобряване на ученето
През деня нивата на концентрацията ни естествено се изменят. Сутрин трябва да ги повишим, за да се събудим. Вечер пък би трябвало да ги намалим, за да можем да заспим.

За оптимално учене нивото на съсредоточеност трябва да се поддържа в средни стойности. Трябва да сме „умерено бдителни“ (нито превъзбудени, нито уморени). В това спокойно будно състояние можем да се концентрираме върху това, което правим достатъчно дълго, че наистина да го разберем.

Какво представлява Ретикуларната активираща система и какво прави тя, за да подобри способностите ни за учене?
Ретикуларната активираща система (РАС) е малка област с широка мрежа от връзки в основата на мозъка ни. Всички наши сетива (с изключение на обонянието) следват пътища от нервната ни система, свързани с нашата Ретикуларна активираща система. РАС има основна роля в регулирането на преходите от будност и сън-будност (наред с други функции).

Ретикуларната активираща система ни позволява да фокусираме вниманието си, действайки като филтър, за да намали ефекта на повтарящите се стимули. Например докато четете това, муха влиза и жужи в стаята. Отначало се разсейвате от шума, но след известно време вашата РАС система „филтрира“ жуженето. По този начин ви позволява да задържите вниманието си върху публикацията. Нашата

Ретикуларна активираща система не трябва да е нито прекалено отпусната, нито превъзбудена, за да може тялото ни да бъде на „точното“ ниво за учене. Тя ни поддържа в състояние на „спокойна концентрация“, като постоянно филтрира нежеланата сензорна информация. РАС системата допринася за регулиране на общото ни ниво на съсредоточеност, включително за цикъла сън/будуване.

Сутрин нашата РАС система става по-възбудима. По това време ние постепенно осъзнаваме идващата към нас сензорна информация. Това може да включва пеещите птички навън или пък будилника ни. В резултат на това, ние ставаме по-бдителни. През нощта нашата РАС система трябва да е по-малко възбудима. Това означава, че нашето тяло не възприема така активно света наоколо. Това състояние ни позволява да се отпуснем и да заспим.

Как проприоцептивната стимулация може да повлияе Ретикуларната активираща система?
Лекото докосване, слуховите и болезнените усещания следват пътища от нервната ни система, които имат тесни връзки с нашата РАС система. Често свързваме тези усещания с опасност.Ако се върнем към примера с мухата, вие може да сте успели да пренебрегнете жуженето, благодарение на РАС системата. Ако обаче мухата внезапно започне да жужи силно в ухото ви и се докосне до лицето ви, вашата РАС система веднага ще се възбуди. Цялото ви внимание ще се насочи към мухата и ще се „отдалечи“ от публикацията.

Използване на проприоцептивни дейности за подобряване на фокуса и успокояване на тревожността
В противовес на казаното дотук се смята, че силният натиск и проприоцептивните усещания следват невронни пътища, които не са толкова тясно свързани с нашата РАС система. В същото време, чрез преживяването на този тип усещания, ние действително можем да помогнем на нашата РАС система да не се превъзбужда така лесно. Това обяснява защо дейности, които активират проприоцептивното чувство ни помагат да се успокоим и да намалим тревожността си.

Съвет: дълбокият масаж и специалните тежки одеяла също могат да помогнат за успокояване, особено при работата с деца със сензорни нарушения.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Петкова-Пенчева
Редактор: Петя Петрова
Източник: https://childreninspiredbyyoga.com