Силата на навиците – как да научим децата на полезни навици за цял живот

Силата на навиците – как да научим децата на полезни навици за цял живот

“Ние сме това, което многократно правим.”

Обожавам този цитат. Простичък и кратък, но толкова дълбокомислен. А фактът, че често се приписва на Аристотел, сякаш му придава още повече важност.
Но явно Аристотел никога не е казвал точно това, или поне не толкова лаконично.

За пръв път е записан в този формат от американски историк на име Уил Дюрант, който обобщава някои от трудовете на Аристотел. Пълният цитат, написан от Дюрант, (а не от Аристотел), гласи:

“Ние сме това, което многократно правим. Превъзходството тогава не е акт, а навик.”
Уил Дюрант

Независимо дали тези думи са измислени от Аристотел в Древна Гърция или са префразирани дълги години по-късно от Дюрант, за мен философията зад цитата е една и съща и съдържа много мощно послание…


Ако искате да се промените, променете поведението си.

Или както би се изразил един татко – действията говорят по-силно от думите!
Добре, след като направих пълна дисекция на работата на Аристотел и Дюрант, това, което искам да кажа е следното. Всички малки навици – и добри, и лоши, които многократно вършим всеки ден, се натрупват с времето, за да определят нашата същност.

И ако правим малки, но съзнателни промени в ежедневните си обичаи, това може да има значително и дългосрочно въздействие върху живота ни и този на нашите деца.

Защо е нужно да се фокусираме върху навиците.

Голяма част от личностните характеристики на децата ни са вкоренени в тяхното ДНК още от деня на раждането им и има много малко, което ние като родители, можем или трябва да направим, за да въздействаме на тяхната същност.

Що се отнася обаче до навиците на децата ни, това е област, която е почти 100% повлияна от фактори на обкръжаващата среда, а не от биологични такива. Така че, ако ще се фокусираме върху нещо, то да помогнем на децата си да придобият полезни навици от ранна възраст, е едно чудесно начало.

Но от къде да започнем и върху кои привички трябва непременно да се фокусираме?

Всеки ден вършим множество малки заучени действия, за които дори не се замисляме. И това като цяло е нещо хубаво, тъй като ни позволява да живеем живота си по-ефикасно, без да се налага да се фокусираме съзнателно върху всяко малко решение, с което се сблъскваме. Това означава, че можем да действаме сполучливо на автопилот през голяма част от времето.

Всъщност по-голямата част от тези дребни навици няма да имат кой знае какво дългосрочно въздействие върху живота на децата ни, затова и няма нужда се вманиачаваме в тях. Трябва да се фокусираме върху значимите неща.

Принципът на Парето

Аз съм голям поддръжник на Принципа на Парето (познат също като правилото 80/20). Това правило гласи, че за голяма част от събитията, около 80 % от крайните резултати произтичат от 20 % от първопричините.

Смятам, че това е абсолютно вярно за навиците, които имаме и тези, на които учим децата си. Въпреки че, повечето от привичките няма да доведат до голяма разлика, има няколко ключови области, които са наистина важни и биха оказали най-голямо въздействие.

Затова е важно да идентифицираме тези ключови области, тези 20% с най-съществено значение, и да насочим вниманието си към тях.

Изберете областите от най-съществено значение за вашето семейство

Идентифицирането на тези ключови области е личен процес, който трябва да бъде обвързан със собствените ви основни ценности и визията на семейството ви. Погледнете към бъдещето и помислете какви бихте искали децата ви да станат, когато пораснат и тръгнете от това. Това, което е важно за едно семейство е различно за друго семейство.

В моя случай, ако трябваше да избера три ключови области, в които мисля, че мога да окажа най-голямо влияние върху бъдещето на детето ми, това биха били следните:

1. Здравословни хранителни навици

Това е нещо, което можем да внушим на децата си от най-ранна възраст, което ще има положително въздействие върху целия им живот. Много от най-често срещаните здравословни проблеми, засягащи обществото, могат да бъдат предотвратени чрез следване на здравословнен режим. Това е сравнително лесен навик за приложение, но много хора се борят с него през целия си живот.

2. Полезни навици за учене

Да учим децата си как да се наслаждават на процеса на учене, както в училище, така и вкъщи, ще им даде успешен старт по-късно в живота. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

Доказано е, че четенето, пеенето и заниманията с образователни игри имат значимо дългосрочно въздействие върху способностите им за учене. Развивайки любов към процеса на учене, то може да се превърне в естествена и приятна практика, а не в принудително усилие.

3. Добра финансова култура

Може и да смятате, че е доста странно да включвам точно това в списъка ми с топ три ключови теми и партньорката ми най-вероятно би се съгласила с вас. Всъщност нейният списък е по-различен от моя. Но аз лично смятам, че това е област, в която като баща бих могъл да науча децата си на полезни навици за цял живот още от ранна детска възраст. Малки нещица, които ще имат огромно значение в живота им по-късно.

Така например, навикът да харчат по-малко, отколкото изкарват, да даряват пари за добри каузи и да работят, за да изкарват парите си. Върху всичко това можем да повлияем, както с личен пример, така и с поведението и практиките в семейството.

Замислете се какво е важно за вас

Както казах, това са моите три примера и вашият списък най-вероятно ще е различен. Важното обаче е да се фокусирате върху областите с най-голямо значение за вас самите и тези, които смятате, че ще имат най-дългосрочно въздействие.

След като решите върху кои области ще се фокусите, трябва да помислете какви стъпки трябва да предприемете, за да се изградят тези полезни навици.

Ето какво препоръчвам:

Разделете ги на по-малки навици

Във всяка от областите, върху която пада фокусът ви, има разни дребни действия, върху които можете да се опитате да работите, а всички те събрани заедно, ще доведат до желания резултат. Те често зависят от възрастта и може да се променят с времето.

В някои случаи може да има „лоши“ навици, които искате да промените или „добри“, които искате да доразвиете.

Ето, в моя пример по-горе, една от основните области на фокус е „навиците за здравословно хранене“, което всъщност представлява крайната цел. Но за да я постигнем, можем да идентифицираме поредица от по-малки навици, които ще ни помогнат да стигнем до там.

Можем да групираме тези навици в неща, които бихме желали да започнем да правим (или да продължим да ги правим) и такива, които искаме да прекратим (или да избягваме).

Пример:

Полезни хранителни навици, които искаме да създадем:

 • Да ядем повече зеленчуци
 • Да си приготвяме здравословни ястия в неделя вечер (например предварителна подготвка на храната за седмицата)
 • Да си носим бутилка с вода навсякъдето, където ходим

Лоши хранителни навици, които искаме да избягваме:

 • Да спрем да използваме “фаст фуд” (fast food – бързо хранене) като награда за добро поведение
 • Да се храним пред телевизора
 • Да употребваме предварително опаковани и преработени храни

Придържайте се към новосъздадените навици

След като сме избрали желаните навици, как можем да се уверим, че ще се придържаме към тях, така че те да се вкоренят в начина ни на живот?

Е, има различи стратегии, които бихме могли да използваме, за да ни помогнат да променим установения ред.

Област 1 — Здравословно хранене

Цел: да отгледаме жизнерадостни деца, които да станат здрави възрастни индивиди и да избегнем дългосрочни здравословни проблеми

Желан навик: на децата да им е приятно да ядат зеленчуци (поне 5 пъти на ден) и да не похапват “junk food” (жаргон за храна без хранителна стойност).

– Нека е видимо

 • Можете да направите този полезен обичай забележим като напълните хладилника с всякакви пресни зеленчуци.
 • Същевременно, за да не е вредната привичка толкова видима, скрийте нездравословните храни в друг хладилник или шкаф. Най-добре изобщо не дръжте такива храни вкъщи.

– Нека е атрактивно

 • Подберете много сезонни зеленчуци в най-различни цветове.
 • Използвайте книжки с приказки за плодове и зеленчуци, за да станат по-интересни на децата.

– Нека е лесно

 • Винаги дръжте предварително нарязани моркови на лентички в хладилника за удобно похапване.
 • Пробвайте да смесите плодове и зеленчуци в блендера, за да ги консумират децата по-лесно.

– Нека носи удовлетворение

 • Бихте могли да започнете да отглеждате зеленчукова градина и да включите децата да помагат в нея.
 • Друг чудесен начин да направите един навик по-удовлетворяващ е измислянето на игра или състезание (например всеки ден събират точки в зависимост от различните зеленчуци и се води резултат).

Област 2 — Полезни навици за учене

Цел: да се научат да свирят на музикален инструмент и да развият доживотна страст към музиката

Желан навик: на децата да им е приятно да се упражняват да свирят на китара всеки ден

– Нека е видимо

 • Оставете китарата в дневната (не я прибирайте)

– Нека е атрактивно

 • Представете им ролеви модели на подходяща възраст, които също свирят на китара. Това може да е братовчед, съсед или някоя известна личност. Трябва да е някой, на който те подражават.
 • Даже може да окачите снимки на тези хора по стените

– Нека е лесно

 • Може да започнат с четири-струнно укулеле и да преминат към шестструнно, когато поотраснат.
 • За да подпомогнете процеса на учене, използвайте помощни средства като мобилни приложения и компютърни игри или програми

– Нека носи удовлетворение

 • Помогнете им да организират концерт на следващото семейно събиране. Това ще им даде нещо, заради което да се упражняват и шанс да покажат уменията си.
 • По-големите деца да учат по-малките също би могло да е добър начин да го направите удовлетворяващо.

Област 3 — Добра финансова култура

Цел: да помогнете на децата си да не задлъжняват като възрастни

Желан навик: да изкарват, спестяват и харчат собствените си джобни от ранна възраст

– Нека е видимо

 • Използвайте касички за банкноти и монети вместо банкови сметки
 • Поставете касичките до леглата им, за да ги виждат всяка вечер

– Нека е привлекателно

 • Оставете децата да изрисуват касичките си.
 • Оставете ги да изберат за какво ще спестяват и сложете съответната картинка до касичката.

– Нека е лесно

 • Давайте им джобни в дребни банкноти и монети, за да са по-осеаземи за тях.

– Нека носи удовлетворение

 • Нека да дарят част от спестяванията си за благотворителна кауза като посетите мястото и те лично дарят парите.
 • Може да съберете спестяванията им за по-големи покупки.

Цел без план е само желание

В горните примери, виждате как тези 4 въпроса могат да бъдат приложени към абсолютно всеки навик, за да увеличите шанса си наистина да се придържате към него.
Обаче, ключовият момент на това упражнение е, че първо идентифицирате целите си и след това разработвате процеса, чрез който ще ги постигнете.

Цел като „да се храня здравословно“ е малко вероятно просто да се изпълни, ако не се придържате към процес, или поредица от навици, които да ви помогнат да го постигнете.

Важи и за възрастните

Ще ви дам един последен пример. Този път пример „за възрастните“ от реалния живот относно цел, която наскоро си поставих. Не забравяйте, че не става дума само за това да научите децата си на добри навици, можете да приложите същата стратегия, за да подобрите собствената си рутина, да постигнете собствените си цели и да дадете добър пример за децата си.

В моя случай, реших, че искам да чета повече. И по-точно – поставих си за цел да прочитам по 52 книги на година. Като се има предвид, че досега книгите, които прочитах за една година, се брояха на пръстите на ръката ми, това си е доста амбициозна цел.

Да си поставя тази е цел е едно, но за да я постигна, трябваше да изградя процес.

Първото нещо, което направих бе да мина курс за бързо четене. Това веднага удвои скоростта ми на четене, следователно ефективно намалява наполовина времето, което трябва да посвещавам на постигането на тази цел.

Второто нещо, което трябваше да направя бе да започна да ставам по-рано всеки ден. Нагласям си алармата за 5 сутринта и използвам този допълнителен един час за четене.
Това означава, че вместо постоянно да да се фокусирам върху главната цел да прочитам по 52 книги годишно, единственото, което трябва да правя е да ставам от леглото всеки път, когато алармата звънне.

В момента, в който постигна това, а то буквално отнема 5 секунди, сутрешната ми рутина стартира и процесът на четене в продължение на един час следва естествено.
Това е известно като струпване на навиците. Привързвате по-трудния навик (например един час четене) към по-лесен (събуждане един час по-рано).

Така постигате целта си.

“Пътуване от хиляда мили започва с една стъпка”.

Ето, започнах тази статия с грешно цитирана гръцка сентенция и я завършвам със също толкова грешно префразирана китайска поговорка.

Както и да е, основното е следното…

Крайната цел е важна, но всъщност най-важен е пътят, който следвате към нея.

Обобщение

Следва кратко обобщение на процеса, който предлагам като баща и как може да бъде приложим за вас.

Първо, използвайте правилото 80/20, за да идентифицирате основните области, които смятате, че ще имат най-силно въздействие върху семейството ви и после си поставете няколко дългосрочни цели във всяка една от тези области.

След това създайте процес, чрез който да постигнете поставените цели. Започнете с идентифициране на малките привички, които искате да промените и/или развиете. Те може да са пряко свързани с възрастовото развитие и може да се изменят с времето, но винаги са пряко свързани с основната ни цел.

А сега се замислете как бихте могли да направите всеки от тези навици забележим, привлекателен, лесен и носещ удовлетворение, за да успеете да се придържате към тях.
И накрая, практикувайте ги ежедневно, всяка седмица, всеки месец, докато се вкоренят във вас.

Ще разберете, че са се вкоренили, когато вместо „ в нашето семейство се опитваме да се храним здравословно“, кажете „в нашето семейство се храним здравословно”.
Когато нещо се превърне в истински навик, то не се усеща като усилие, а е част от вас самите.

И след като сте усвоили тези навици, можете да продължите постепенно да надграждате нови привички върху старите, за да постигате още повече.

Това, което ще видите е комплексен ефект, защото с течение на времето всички тези малки промени се натрупват, за да доведат до осезаема разлика в живота ви и този на вашите деца.
Онези толкова амбициозни цели, които първоначално изглеждат неосъществим, могат да бъдат постигнати, следвайки процес, който ще ви отведе там с малки стъпки.


Източник: https://medium.com/a-parent-is-born/the-power-of-habits-how-to-teach-kids-good-habits-for-life-7cdc5ce86eca

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Милена Балтова