Синдром на раздрусаното бебе

Синдром на раздрусаното бебе

Какво представлява синдромът на раздрусаното бебе?

Неслучайните травми на главата при бебета и малки деца се наричат още синдром на раздрусаното бебе, тъй като те най-често са причинени от прекалено силно раздрусване, което има подобен на камшичен удар ефект върху кърмачето или малкото дете. Такива травми могат да се случат също вследствие на силно разтърсване, подхвърляне или удряне на детето.

Синдромът на раздрусаното бебе е индикатор, че детето е малтретирано. Той може да бъде фатален или да има сериозни и дългосрочни здравословни последици, понякога дори и за цял живот. Най-често жертви на такъв тип физически тормоз са бебета до една годинка, но той може да се наблюдава и при деца до петгодишна възраст.

 

Симптоми на синдрома на раздрусаното бебе

При тежки случаи на такъв тип травма детето може да загуби на съзнание, да има гърчове или да изпадне в шок.

Други първоначални симптоми може да са:

 • повръщане
 • раздразнителност
 • нетипична сънливост
 • липса на интерес към храната или трудности при засукване и преглъщане
 • вдървеност
 • промени в съзнателното състояние
 • различни по големина зеници
 • детето да не се усмихва, гука или говори, при положение че обикновено го прави
 • детето да не може да вдигне главата си, да фокусира очите си или да проследява движение

В много случаи този синдром води до дългосрочни проблеми, които оказват влияние върху физическото и интелектуално развитие на детето. Дете, което е претърпяло такава травма може да се нуждае от медицинска намеса, специално обучение и социални услуги докрая на живота си.

 

Какви са причините за синдрома на раздрусаното бебе?

Неслучайните травми на главата се причиняват, когато бебето е умишлено силно разтърсвано, удряно по главата, хвърляно или изпускано. Обикновено това се случва ако родителят или детегледачът е преуморен, чувства се безпомощен и не може да се справи, когато бебето не спира да плаче. Или пък той не е достатъчно подготвен да се грижи за малко дете.

Силното разтърсване или удар в главата кара мозъка на малкото дете да се разклаща напред-назад, удряйки се в черепните кости. Особено уязвими са съвсем малките бебета, които все още нямат напълно развити мускули на врата. Такова прекомерно рязко движение предизвиква подуване, оток и кървене в мозъка на детето, вследствие на разкъсани кръвоносни съдове, нерви и тъкани.

Подхвърлянето на бебето във въздуха и улавянето му също не е добра идея. Това може да му навреди също така, както преднамереното силно раздрусване.

 

Как се диагностицира синдромът на раздрусаното бебе?

Ако имате подозрения, че детето ви е претърпяло такъв тип нараняване, веднага трябва да потърсите спешна помощ. Някои симптоми (например повръщане или раздразнителност) често се срещат и при други болести. Затова е важно лекарят да бъде уведомен, че бебето е било силно разтърсено или ударено по главата. Лекарите задават въпроси, за да се изясни причината за състоянието на детето. За съжаление обаче човекът, отговорен за травмата, не винаги е откровен относно условията, при които детето е било наранено.

Лекарят ще извърши редица прегледи и тестове, за да постави диагноза и да прецени колко сериозни са нараняванията. Като например – да установи дали има кръвоизливи в очите, да огледа за следи от наранявания по черепа, ръцете и краката, както и за синини по врата и гръдния кош на детето. Образната диагностика (рентген, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс) могат да покажат оток или кървене в мозъка. Тези изследвания също могат да констатират и фрактури на черепа и ребрата на детето.

 

Може ли такъв тип травма да бъде избегната?

Тъй като нараняванията, свързани с този синдром, се случват вследствие на действията на родителя или детегледача, предотвратяването им е напълно възможно. За всеки, който се грижи за бебе или малко дете, е изключително важно да се научи как да се справя в стресови ситуации (например какво се прави, когато бебето не спира да плаче).

Един от начините да се справите със стреса е да си поемете дълбоко дъх няколко пъти, да оставите детето на безопасно място (например в креватчето му) и да отидете в друга стая за 10-15 минути, за да се успокоите. Ако почувствате, че губите контрол, обадете се на приятел или роднина, който може да ви помогне с гледането на детето или да ви успокои, така че да възвърнете контрола си.

Осъзнаването на последствията от такава травма може да ви накара да полагате съзнателни усилия, за да не допуснете да нараните детето си.

Успокояването на плачещо бебе не е лесно. Но има няколко начина, които могат да помогнат, като например:

 • да му пеете
 • да го люлеете
 • да го повиете или загърнете в одеялце
 • да го изведете навън на разходка или да го повозите с колата
 • да го накърмите
 • да му дадете шише с мляко или биберон
 • да го поставите по корем в скута ви и леко да го галите или потупвате по гръбчето

Съчетаването на тези стратегии с пускане на „бял“ шум или ритмични звуци (като например музика, сешоар или сушилня) обикновено помага. Може също да опитате да приспите детето като го сложите да легне на лявата му страна, което помага за храносмилането или да го сложите да легне по гръб. Ако нищо от гореизброените не проработи, детето ви може да е болно. Обадете се на личния му лекар за съвет.

Ако имате бавачка, важно е да ѝ обясните колко опасно може да бъде силното раздрусване за бебетата. Дайте ѝ инструкции какво да прави когато се почувства изнервена. Избирайте внимателно детегледачката и продължете да следите дали детето ви е в безопасност, докато тя се грижи за него.

 

Лечение при синдрома на раздрусаното бебе

При по-леки случаи детето може да се нуждае от лекарства, престой в болница и наблюдение вкъщи. При някои от най-тежките случаи обаче лечението може да започне в спешното отделение или на операционната маса, където ще бъдат предприети животоспасяващи мерки. Това може да са вкарване на дихателна тръбичка в гърлото на детето, която да улесни дишането му или извършване на операция, чиято цел е да спре кървенето или да намали отока в мозъка на детето.

 

Последици от синдрома на раздрусаното бебе

В зависимост от това колко сериозна е травмата, във времето детето ви може да се нуждае от наблюдение. Претърпелите такава травма може да страдат от дългосрочни здравословни проблеми, като:

 • трайна загуба на слуха
 • проблеми със зрението (включително пълна загуба)
 • гърчове
 • забавяне в развитието, включително забавяне в говора и трудности с ученето
 • сериозни интелектуални увреждания
 • проблеми с паметта и вниманието
 • церебрална парализа

 

Какво да попитате личния си лекар?

Как мога да определя дали симптомите, които проявява детето ми са причинени от синдрома на раздрусаното бебе и са вследствие на обичайна болест?
Може ли мозъчното увреждане да бъде напълно излекувано?
Има ли местни услуги или ресурси, които помагат на родителите да се справят?

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса: Петя Ковачева
Източник: https://familydoctor.org
Редактирал: Петя Радева