9 трика за придирчивите на масата

9 трика за придирчивите на масата

Децата с хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD) или със сензорни проблеми често извръщат глава пред нови, здравословни храни. Научете как да осигурите на любителя на панирани пилешки хапки и нищо друго от необходимите хранителни продукти.

1. Битки по време на хранене
Повечето деца първоначално извръщат глава пред нови, здравословни храни – и децата с ADHD не правят изключение. Всъщност сензорните проблеми или Опозиционно разстройство могат да направят децата ни още по-придирчиви от обикновеното. Ако детето ви приема и някакви медикаменти, те могат да потиснат апетита му още повече, което затруднява набавянето на необходимите хранителни вещества. Ако имате придирчиво дете, опитайте тези съвети, за да поддържате детето си добре нахранено, щастливо и здраво – без караници.

2. Направете храната забавна
Особено при по-малките деца начинът на поднасяне може да повлияе на това дали дадена храна ще бъде изядена. Изрежете храната в забавни форми с помощта на формички за бисквити или отделете няколко секунди, за да направите усмихнато лице от плодове върху палачинките му. Сервирайте зеленчуците заедно с избор от вкусни сосове, така че детето да може да си избере и да се чувства в ролята на решаващия.

3. Уважавайте апетита на детето си
Ако детето ви не е гладно по време на вечеря, но умира от глад в 20:00 ч., не започвайте да се карате. Подсигурете здравословна и засищаща храна, когато то я поиска – дори и това да не се вписва в графика на семейството ви.

4. Скрийте полезни съставки навсякъде, където можете
Някои деца с ADHD са толкова придирчиви в храненето, че не искат и да погледнат зелените храни. Налага се родителите да проявят креативност и да „скрият“ зеленчуци в храните, които поднасят. Ако детето ви обича плодове, пригответе здравословно смути с горски плодове и нискомаслено кисело мляко – и добавете спанак в блендера. То дори няма да разбере!

5. Намалете разсейващите фактори
Малките деца – особено тези с ADHD лесно се разсейват по време на хранене. Въведете домашно правило да изключвате телевизора и другите устройства, докато семейството се храни. Така вниманието на детето няма да се разсейва и ще може да се съсредоточи върху чинията си.

6. Дайте добър пример
Децата често подражават на родителите си – особено когато става въпрос за хранителни навици. Ако ядете бургери и полуфабрикати, но го насърчавате да яде зеленчуци, то ще усети нещо нередно и може да откаже „здравословните“ храни. Спазвайте това, което „проповядвате“, и се хранете така, както бихте искали детето ви да се храни.

7. Включете ги в процеса
Децата се интересуват повече от храната, когато могат да участват. Вземете детето със себе си в магазина или на фермерския пазар и го оставете да избере плодовете и зеленчуците, които иска. След това заедно измислете рецепта и също заедно пригответе ястието за семейството. Разбира се, вероятно бъркотията ще бъде малко по-голяма, но детето ще се радва да поднесе и след това да изяде ястието, за което е помогнало.

8. Давайте витамин
Ако все още се притеснявате, че детето ви не получава достатъчно полезни хранителни вещества, опитайте да добавите витамин към ежедневната му диета. Витамините за деца се предлагат като дъвчащи или желирани бонбони и дори като млечен шейкПпри толкова много варианти със сигурност ще намерите такъв, който детето ви харесва.

9. Продължавайте да опитвате
Има една стара поговорка, според която са необходими 10 опита, преди злоядият да започне да харесва нова храна. Затова не спирайте да им предлагате здравословни алтернативи и ги насърчавайте всеки път да отхапват поне по една хапка. Ако я мразят, не ги насилвайте да ядат повече, но я поднесете отново след известно време. Може да се окаже, че третият път е за късмет – или четвъртият, или деветият.

10.Разстройство на сензорната преработка
Ако детето ви има проблеми със сензорната преработка, то може да изпитва трудности не само с вкуса на храната. Ако сте опитали всичко и имате чувството, че сте на края на силите си, може би е време да разгледате въпроса за това разстройство. Попитайте педиатъра си за ерготерапевт или хранителен терапевт, които могат да помогнат на детето ви да преодолее проблемите с храната.

Източник: https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Пламен Кондев