Полезни съвети за насърчаване на лепета (бърборенето)

Полезни съвети за насърчаване на лепета (бърборенето)

Днес ще ви върна в най-ранния етап от развитието на езика – лепет (бърборене) . Родителите често (разбираемо) са заинтересовани относно първите думи, които детето им е казало, но преди това съществуват и други етапи в развитието.

Какво е лепетът (бърборенето)?
Бебетата издават звуци от момента, в който са родени. Очевидно, те плачат. Те се смеят, оригват и издават звуци тип гукане. Всички тези звуци са чудесни и важни, но обикновено не се правят целенасочено. След това бебетата преминават към използване на елементарни срички от типа съгласни и гласни (пр. „ бабабаба“ или „ дадада“). Това се нарича лепет и е важна стъпка към думите. Той започва обикновено след 6-7 месец на детето.


Защо лепетът е важен?

Когато бърборят, бебетата придобиват много важни комуникационни умения. Те се учат как да движат устата си, за да създават най-различни звуци. Учат се как да привлекат нечие внимание. Учат се как да отговарят, когато някой им говори. Учат се как да издават звуци в отговор за нещата, които виждат, нуждаят се или искат. Всички тези неща поставят градивни елементи , които ще им помогнат да създават диалог в бъдещото си развитие.

Кога спира лепетът?
Това е градивен процес. Бебетата не спират моментално да бърборят след като са казали своите първи думи. Те ще продължат да бърборят за известно време след това, докато не са напълно готови да кажат, каквото искат с думи. Така че, ако имате малко или по-голямо дете, което има проблем с езика, бърборенето може да е добро нещо, което да се инициира. Това полага всички основи, докато учат повече думи.

Как мога да насърча дете си да бърбори?
Някои деца изпитват езикови трудности и не бърборят често като останалите. Ако се безпокоите, че детето Ви не бърбори достатъчно, ето няколко съвета, които да опитате.

  • Влезте в контакт с очи. Зрителния контакт е винаги важен по време на езиковото развитие. Има много съвети относно изграждането на зрителния контакт, въпреки че някои ще бъдат доста сложни за децата. Вземете детето си близо до вас, така че да бъдете лице в лице. Първоначално бебетата имат ограничени зрение и слух, така че да се намират близо до вас означава, че те могат да виждат лицето ви и да ви чуват възможно най-добре. При по-големите деца може да сядате на пода един срещу друг колкото се може по-често, така че да сте лице в лице.
  • Бърборете! Може да се чувствате леко глупаво когато започвате с това, но го опитайте! Издавайте смешни звуци докато взаимодействате с детето си. Ако това ви се струва прекалено трудно, опитайте да го включите към ежедневието си или да повтаряте по една лесна дума, с която да започнете. Като пример, докато храните дете си, да казвате „ам-ам-ам“ или докато се качвате по стълбите да казвате „горе, горе, горе“. Това ще покаже на детето ви какво да прави.
  • Издавайте други смешни звуци. Всичко, което помага на дете ви да изучава нови звуци е полезно. Подухвайте върху къпини. Всмуквайте въздух в бузите си и ги смачкайте с ръце. Въздушни целувки. Правете фалшиви прозявания, покашляния, кихания и хъркане. Ако детето ви покаже интерес, направете го отново. Не се притеснявайте, че те не могат да ви копират – оставете ги да се радват докато ви гледат и ще видите дали ще дадат индикация, че се забавляват и биха искали да направите нещо отново. Посягат ли към вас? Смеят ли се? Мърдат ли устата си в опит да ви копират?
  • Копирайте звуци, които детето издава. Ако детето издава някакви звуци, копирайте ги! След това изчакайте да видите, дали детето ще вокализира отново. Повтаряйте процеса и наблюдавайте дали можете да имате “бърбореща” комуникация. Някои деца ще имат само една или две комбинации от срички, които използват в своето бърборене. Като пример, съм работила с няколко деца, които казваха единствено „амиамиами“. Ако случаят е такъв, започнете с копирането им, но след това променяйте отговорите си постепенно (пр. ами ами ами). Отново, не се безпокойте ако детето, не започне да ви копира веднага – просто опитайте да го инициирате, така че да ви слуша.
  • Копиране на движения. Насърчавайте децата си да копират и други движения, освен звуци. Пляскайте, потупвайте с ръце по пода, тъпчете, дърпайте лицето си, размахвайте ръце. Вижте дали детето ще започне да копира някои движения, които правите. Използвайте същата техника на копиране с техните движения, за да им давате идеи.
  • Използвайте преувеличена интонация! Тези по-високи гласове, които хората използват, за да говорят с бебета, всъщност имат цел! Бебетата и малките деца реагират добре на промените във височината – разликата в звука им помага да обръщат внимание. Не е нужно да правите това непрекъснато, но понякога го пробвайте и вижте дали има разлика!

В развитието на всички умения, бъдете спокойни защото това отнема време. Бъдете готови да насърчавате позитивно детето си, когато чуете бърборене – ако получат добра реакция, ще бъдат склонни да опитат отново.
Успех!

Източник: https://speechbloguk.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Луиза Попова