Как да използваме пластилин и игра „play doh“ за обучение на малките деца

Как да използваме пластилин и игра „play doh“ за обучение на малките деца

Не се нуждаете от специални ресурси, за да работите върху езика и комуникацията – с малко мисъл и планиране можете да използвате играчките, които имате из къщи, в училище или детската градина.

Днес ще говоря за пластилина за моделиране и игра Play Doh. Толкова много деца се радват на играта с пластилин, а и това е много гъвкава играчка, която може да се използва по много различни начини. Това го прави чудесно средство при обучението на езикови умения!

Скоро работих с дете, което е диагностицирано с разстройство от аутистичния спектър. Често използвам множество визуални играчки, за да работя върху уменията за внимание и слушане при тези деца, тъй като те често ги намират за мотивиращи. Това конкретно дете обаче не се мотивираше нито от визуалните стимули, нито от звукови стимули (отправени думи, звуци и т.н.). За известно време той беше един пъзел за мен. След консултация с неговия ерготерапевт обаче разбрах, че той обича всяка дейност, при която може да докосва и усеща нещата, особено да стиска и бута неща. Така се роди изцяло нов логопедичен план, който включваше много игра с пластилин play doh.

Ето някои от идеите, които съм прилагала спрямо това и други деца през годините:

  • Първи думи. Докато играем с пластилин play doh, говорим за това, което правим, използвайки кратки единични думи. Колкото повече повтаряте думите, толкова повече помагате на детето да ги използва. Има много глаголи, които лесно можете да използвате – стискам, навивам, бутам, издърпвам, режа и т.н. Комплектът от различни формички за пластилин също може да е много полезен. Можете да назовавате различните фигури, които детето ви изрязва.

toddler sculpts from colored plasticine white table

  • Внимание и слушане. Хвърлянето на топка пластилин върху земята е много приятно занимание! Можете обаче да вкарате в него елемент за слушане, като накарате детето да изчака да кажете „давай“, преди да хвърли топчето пластилин.
  • Разбиране на прости инструкции. И тук често използвам формите за пластилин, за да кажа на детето какво да изреже. Например „направи куче“ или „направи котка“. Дори и без формите, можете да моделирате различни неща като топка, змия или чаша. Можете да направите тези инструкции по-сложни, като поискате от детето да направи предмети по функцията им (например „изрежете нещо, което прави гнездо“) или като добавите други елементи като размер и цвят (например „изрежете зелена крава“). Mоже да ги помолите да изрежат и повече от едно неща или да изрежат нещо и след това да направят друго по-специално с него.

toddler sculpts from colored plasticine white table 1

  • Местоположения.Поставете изрязаните обекти или топчета от пластилин на различни места (под стол, в кутия и т.н.). Помислете къде е добре пластилинът първо да отиде! Ако искате да запазите пластилина на съвсем определено място, като например в табличка, можете да опитате да отпечатате и ламинирате картина и да помолите детето да постави своите форми от пластилин на различни места от картината.
  • Първи концепции.Можете да работите върху редица концепции чрез пластилина, като особено ефективно е за схващане на концепциите за голямо / малко и дълго / късо. Направете дълги змии и къси змии, големи топки и малки топки. Говорете за тях, докато ги правите, или помолете детето да направи голям или малък обект, за да проверите дали разбира думите. Можете също така лесно да работите върху умения за просто броене.

Дори по-големите деца обичат да играят с пластилин, ако се отпуснат. Ето няколко идеи за работа по езикови умения с малко по-големи или по-словесни деца:

  • Описване на умения. Редувайте се, като първо вие направите нещо от пластилин, след това дайте на детето инструкции стъпка по стъпка да направи същото нещо.
  • Речник. Колко глаголи можете да измислите за различните неща, които правите с пластилин? Това е и леко опасно, тъй като не бихте искали пластилинът да бъде захвърлен и сплескан в килима. Затова, когато правя това, използваме пластмасово животно или някаква пластмасова фигура (Батман или някакъв любим герой), за да видим какви неща може да направи с пластилина, докато все още го държи на таблата! Може ли да го изяде? Да направи печат върху пластилина? Да го носи? Да го разтегне? Да го завърти?
  • Мотиватор. При ученето на думи с ламинирани флашкарти, играта с пластилин може да се окаже бърз и лесен мотиватор за някои деца. Заедно с детето правим множество малки топчета пластилин и слагаме по едно топче върху всяка флашкарта. След като детето е казало думата или е говорило за картинката, то може да постави пластилиновото топче върху нея.

Източник: https://speechbloguk.com/how-to-use-play-doh-in-speech-therapy/

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Христина Кулова