Как да научим децата си на умения за справяне с проблеми

Как да научим децата си на умения за справяне с проблеми

Независимо дали детето ви не може да намери домашното си по математика или е забравило обяда си, добрите умения за решаване на проблеми са ключът към това да му помогнете да управлява живота си.

Проучване, публикувано в Behavior Research and Therapy, установява, че децата, които нямат умения за решаване на проблеми, може да са изложени на по-висок риск от депресия и самоубийство. Освен това, изследователите откриват, че изграждането на умения за решаване на проблеми, може да подобри психичното здраве на детето.

Можете да започнете да учите и изграждате основни умения за решаване на проблеми в предучилищна възраст и да помогнете на детето си да развие уменията си в гимназията, a и след това.

Децата се сблъскват с различни проблеми всеки ден, вариращи от академични затруднения до проблеми в спорта. И все пак, малко от тях имат “формула” за решаване на тези проблеми.

Децата, които нямат умения за решаване на проблеми, може да избягват предприемането на действия, когато се сблъскат с проблем.

Вместо да вложат енергията си в решаването на проблема, те често инвестират времето си в избягването му. Това става и причини много деца изостават в училище или им е трудно да поддържат приятелства.

Други деца, които нямат умения за решаване на проблеми, предприемат действие, без да разбират напълно избора си. Дете може да удари връстник, който го е прередил на опашката, защото не знае какво друго да направи.

Или може да излезе от клас, когато го дразнят и не може да измисли друг начин да се справи със ситуацията. Тези импулсивни решения могат да създадат още по-големи проблеми в дългосрочен план.

5-те стъпки за решаване на проблеми

Децата, които се чувстват претоварени или обезсърчени, често не се опитват да се справят с проблемите. Но когато им дадете ясна формула, стъпки или план за решаване на проблеми, те ще се чувстват по-уверени в способността си да опитат.

Ето стъпките за справяне и разрешаване на проблеми:

1.Идентифицирайте проблема.

Само заявяването на проблема на глас не променя нищо за децата, които се чувстват в безизходица. Помогнете на детето си да изложи проблема – например „Нямаш с кого да играеш по време на междучасията?“ или „Не знаеш дали трябва да се включиш в курса по математика за напреднали“.

2.Разработете поне пет възможни решения.

Обмислете възможните начини за решаване на проблема. Подчертайте, че не всички решения трябва да са идеални (поне първоначално). Помогнете на детето си да развие идеите си, ако се затруднява. Дори глупав отговор или нереалистична идея са възможни решения. Ключът е да му помогнете да види, че с малко креативност може да намери много различни потенциални решения.

3. Идентифицирайте плюсовете и минусите на всяко решение.

Помогнете на детето си да идентифицира потенциални положителни и отрицателни последици за всяко предложено решение, което е открило за ситуацията.

4.Изберете решение.

След като детето ви оцени възможните положителни и отрицателни резултати, насърчете го да избере едно решение.

5. Изпробвайте го.

Нека да го пробва и да види какво ще се случи. Ако не се получи, винаги може да опита с друго от списъка, който е разработило в стъпка втора.

Практикувайте решаване на проблеми

Когато възникнат проблеми, не бързайте да ги решавате вместо него. Помогнете му да премине през стъпките за справяне с проблеми. Предложете насоки, когато има нужда от помощ, но го насърчавайте да решава проблемите си само. Ако не може да намери решение, включете се и му помогнете да намери такова. Но не му казвайте директно какво да прави.

Когато се сблъскате с поведенчески проблеми, използвайте подход за решаване на трудностите. Седнете заедно и кажете: „Напоследък имаш затруднения с домашното. Нека заедно да решим как да се справим с това предизвикателство.“

Приложете подход за решаване на проблеми, за да помогнете на детето си да стане по-независимо.

Ако е забравило да опакова футболния си екип за тренировка, попитайте: „Какво можем да направим, за да сме сигурни, че няма да забравиш следващият път?“ Нека се опита само да разработи някои решения.

Децата често имат креативни решения. Така че, то може да каже: „Ще напиша бележка и ще я залепя на вратата си, за да не забравя да ги прибера, преди да си тръгна“ или „Ще си подготвя чантата предната вечер и ще направя списък, за да ми напомни какво трябва да има вътре.“

Хвалете детето си, когато то изпълнява на практика уменията си за решаване на проблеми.

Позволете естествените последици да се случват

Естествените последици могат също да научат на умения за решаване на проблеми. Така че, когато е подходящо, позволете на детето си да се изправи пред тях. Просто се уверете, че е безопасно да го направите.

Например, оставете вашия тийнейджър да похарчи всичките си пари още през първите 10 минути, когато сте в парк,търговски център или друго подобно място, ако това е, което иска. След това го оставете да прекара останалата част от деня, без да харчите пари.

Това може да доведе до дискусия относно разрешаването на проблеми и ситуации, за да му помогне да направи по-добър избор следващия път. Помислете за тези естествени последици като за урок, чрез който детето от опита ще се научи да планира и да очаква последици от действията си.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Весела Пенчева
Photo credit: Freepik