В един отбор или защо съвместната работа е победа!

В един отбор или защо съвместната работа е победа!

Това е особено вярно за деца и младежи със специални нужди или увреждания, където съвместната работа може да има значителни, дълготрайни ефекти за всички.

Ето и няколко от примерите защо това е така.

Съвместната работа ни помага да подкрепяме нашето дете по-успешно.

Всички ние сме хора и това включва както добрите, така и лошите ни страни.

Без значение дали си го признаваме или не, откликваме по-добре, държим се по-дружелюбно и правим повече за хората, с които се разбираме.

Това важи за всички нас, без значение дали сме член от семейството или имаме професионална роля в живота на детето.

Като членове на семейството, често пъти сме свикнали да се борим за много неща. Но също така трябва да знаем, че останалите хора, дори и на подсъзнателно ниво, ни определят въз основа на нашите действия. Ако ние винаги сме „трудният родител“ или „търсещият конфронтация“, без значение дали искаме да си го признаем или не, това може да навреди на шансовете на нашето дете да получи помощта, от която се нуждае.

Дори и да си мислим, че този подход е единственият шанс за детето ни да получи това, от което има нужда, всъщност да работим заедно в хармония с останалите, може да доведе до по-положителни резултати.

Трябва да променим „те и ние“ и да го превърнем в „ние заедно“.

Добрите идеи се раждат по време на сътрудничество.

Когато работим заедно, можем да развиваме нови и по-добри идеи, които да помогнат на детето ни.

Съвместната работа стимулира креативността. Когато изпробваме оригинални идеи, може да видим нови, позитивни начини за развитие да се откриват пред детето ни.

Нито семействата, нито професионалните работници имат всички отговори, дори и да си мислим, че е така, затова заедно успяваме повече, отколкото поотделно.

Ако се научим да работим заедно, можем да достигнем до нови умения, познание и разбиране, които могат да доведат до напълно нов начин на мислене. 1+1 наистина може да е равно на 3.

Съвместният подход подобрява фокуса и означава, че всички се учат заедно.

Когато семействата и професионалистите работят в хармония, с общи цели, уважавайки един друг и вярвайки, че заедно можем да предложим повече, тогава можем да се фокусираме върху основната причина, заради която сме заедно, а именно в полза на нашето дете.

Този подход, ще намали шансовете за други често срещани конфликти, например финансови несъгласия или усещането, че сме неоценени.

Когато работим заедно в хармония, научаваме повече един за друг и за това как да отключим потенциала на детето или младежа.

Подкрепяйки децата заедно може да помогнем и на всички останали.

Уроците, които научаваме от успешната съвместна работа, могат да бъдат приложени и отвъд конкретното дете или младеж.

Новооткритите стратегии могат да бъдат предадени и към други семейства, които са на подобен път; професионалните работници пък се срещат с много семейства, и на свой ред, могат да споделят плодовете от съвместната работа с широк кръг от хора.

Идеите, които сме оформили, могат да повлияят положително върху ситуацията на много деца.

Да работим заедно е ползотворно във всички случаи, но както видяхме, е от особена важност за деца и младежи със специални нужди, и техните семейства.

Това може да бъде предизвикателство, тъй като означава, че трябва да оставим настрани негативните чувства, придобити от минали преживявания, да се опитаме да развием нови връзки, да намерим нови подходи, дори и когато сме изтощени. Тези усилия, обаче, могат дълготрайно да подобрят ситуацията на нашето дете, което поставя въпроса – защо да не опитаме?

Да работим заедно, означава да победим!


Източник:https://www.fireflyfriends.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Деница Ганчева