Защо децата с ADHD мразят времето за лягане?

Защо децата с ADHD мразят времето за лягане?

Решения на проблемите със съня при деца с ADHD
Мозъкът на децата с ADHD е свръхчувствителен към външни стимули. Тази чувствителност се засилва преди сън, когато препускащи мисли, тиктакащи часовници, примамливи екрани и дори обикновена жажда могат да държат децата ни будни до късно през нощта.


Как да научите детето да подготвя ума си за сън?

„Не мога да заспя!“

„Пие ми се вода.“

„Само още една приказка?“

„Мамо, сънувах кошмар.“

От време на време всеки родител се сблъсква с опитите на своите деца да отложат лягането или с проблеми със съня им. Но ако детето ви има ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), подготвянето за сън и пълноценната почивка през нощта могат да бъдат ежедневно предизвикателство със сериозни последици за здравето.

В днешно време много американски семейства полагат усилия, за да могат децата им да получат достатъчен и спокоен сън. Проучване на Националната фондация за съня установява, че повече от една трета от анкетираните родителите твърдят, че обичайните вечерни дейности пречат на добрия сън на детето им. Нещо повече, всеки четвърти родител споделя, че домашните задания са затруднили съня на детето му поне веднъж през предходните седем дни. Като се добавят изкуствената светлина и шумът от медиите, достъпни през цялото време на денонощието, е цяло чудо, че някои от нас изобщо спят.

Симптомите на ADHD изострят сетивата и правят съня труден и непостижим за толкова много хора. Децата и тийнейджърите с ADHD са свръхчувствителни към стимулите на околната среда и техният организъм реагира по-интензивно, което затруднява изключването на мозъка и постигането на вътрешно спокойствие, толкова нужно за съня.

Освен това лошият сън е като омагьосан кръг. Само една нощ на недоспиване може да усили още повече липсата на внимание и съпротивата на детето на следващия ден, което от своя страна прави още по-трудни подготовката и заспиването през следващата нощ. Моделът се повтаря до безкрайност, ако не бъде спрян.

Пациентите могат да попаднат в порочен цикъл при който лошият сън изостря симптомите на ADHD, а те от своя страна още повече го влошават. Лошият сън също така може да повлияе негативно на ученето и на паметта. Не едно проучване през последното десетилетие потвърждава този факт.

Доказано е, че децата по време на сън учат толкова, колкото и докато са будни. Сънят е времето, когато наученото се затвърждава.

Ясно е, че сънят е много важен и не много лесен за постигане. Но какво могат да направят родителите, за да помогнат на своите деца и тийнейджъри да преодолеят ADHD проблемите със съня?

Проследяване на въздействието на ADHD медикаментите

Родителите, чиито деца имат проблеми със съня, породени от ADHD, като начало трябва да се консултират с лекаря на детето си.

Някои ADHD стимуланти могат да влошат съня, затова е важно да обсъдите с вашия лекар времето, в което детето да приема лекарствата, колко дълго действат те, кога намалява действието им и как влияят на съня на детето. Доказано е, че някои стимуланти подобряват съня при пациенти с ADHD, така че разговорът с вашия лекар за това е много важен.

Оценка на ADHD хигиената на съня

Ако приемем, че проблемите със съня на детето не са причинени от медикаменти, родителите трябва да обърнат внимание на основните хигиенни навици, свързани със спането.

Важно е да се фиксират времето и мястото за сън. Подготовката за лягане трябва да се превърне в специална дейност, на която децата да се научат. Това означава процесът да започне достатъчно рано, за да можете да осигурите необходимото количество сън на детето, съобразно възрастта му.

Например за децата в училищна възраст започнете подготовката за лягане около 19:30 часа, за да сте сигурни, че ще получат препоръчителните от 10 до 12 часа сън, необходими на техния организъм. Придържането към редовен и последователен режим за лягане, завършващ с някакъв приятен ритуал, на който детето се радва – четене на книга, пеене на песен, произнасяне на молитва или разговор за най-приятната част от деня, също може да помогне за създаването на положителна нагласа към времето за сън. Целта е детският мозък да разбере, че сънят е приятно изживяване.

Изключете всички устройства

Мозъците на тийнейджърите с ADHD се нуждаят от 8 до 10 часа сън на нощ. Тъй като повечето учебни занятия започват около 8 часа сутринта, това означава да се стремите към час за лягане около 21 часа. Един час преди лягане тийнейджърите трябва да избягват храненето с тежки храни и правенето на енергични упражнения, както и използването на електронни устройства. Това означава след 20:00 часа да не се изпращат текстови съобщения, да не се използват социални мрежи или видеоигри, което без съмнение ще предизвика спорове в повечето семейства. Синята светлина от електронните екрани засяга епифизната жлеза и намалява производството на мелатонин – хормонът, който регулира цикъла сън – бодърстване. Популярните „очила против синя светлина“ филтрират светлината, което може да намали ефекта на екраните върху производството на хормона, но не може да неутрализира стимулиращото въздействие на самите медии.

Дори очилата против синя светлина да решат една част от проблема, те няма да помогнат на тялото и мозъка да се отпуснат и да се подготвят за цикъла на съня. Въвеждането на практиката без електронни екрани след 20:00 часа е предизвикателство за родителите, с което е важно те да се справят. Трябва да стане ясно, че детето не е сгрешило, и че прибирането на телефона в 20:00 часа не е наказание, а по-скоро стратегия за здравословен и пълноценен утрешен ден.

Ако съвместната работа с детето ви не помага за решаването на проблемите със съня или ако изглежда, че детето спи достатъчно, но все още показва симптоми на сънливост, време е да помислите за консултация със специалист. Това може да са симптоми на по-сериозно нарушение на съня като сънна апнея или синдром на неспокойните крака. Добрата новина е, че за почти всички нарушения на съня има ефективни лечения, които да помогнат на децата и тийнейджърите да получат почивката, от която се нуждаят.


Източник: https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Марияна Петкова
Редактор: Райна Янева