Как песните помагат на децата да учат и да се развиват

Как песните помагат на децата да учат и да се развиват

Музиката развива паметта, обогатява речника и улеснява четенето и смятането

Децата и музиката имат специална връзка. Пеем на бебетата си още преди да се родят, а и науката твърди, че те могат да разпознаят и да се успокоят от мелодията на песни, които са слушали в утробата. От момента на раждането инстинктивно използваме песните, за да успокоим децата си, да ги накараме да се усмихнат и да изразим своята любов и щастие.

Но ползите от музиката далеч надхвърлят чистото удоволствие. Изследванията показват, че музиката въздейства върху децата и може да помогне на малките да учат и развиват основни житейски умения. Според едно проучване за децата, които слушат и експериментират с музика с родителите си, има и други познавателни ползи, освен напредък в четенето. Ето няколко забавни начина, по които децата могат да се учат от музиката:

1. Музиката помага на децата с четенето и смятането

pexels photo 4091199Бебетата се развиват и учат със забележителна скорост. Те разпознават и се успокояват от модулацията и тембъра на майчиния глас още от самото раждане. От най-ранна възраст могат да разпознаят разликите между звуците. Докато порастват, във възрастта от около една 1 година, слушането на музика им помага да развият способностите си да декодират и идентифицират различни звуци, тонове и думи.

Слушането на музика с детето му помага да разпознава звукови модели. Също така спомага ученето чрез повтаряне, ето защо толкова много от най-любимите ни детски стихчета са повтаряеми. С времето децата започват да очакват какво следва, което ги окуражава да се присъединят.

Да научим как да подреждаме модели в последователност е основополагащо за грамотността и смятането. Като разпознават структурите в песничките, по-късно децата започват да откриват модели и в числата. А що се отнася до грамотността, римите и песните играят огромна роля, защото първите такива умения се отнасят повече до слушане и говорене, а не до четене и писане.

2. Музиката подпомага сетивното развитие

Мозъкът е забележителен орган, а при малките деца той се развива с изумителна скорост. Много фактори могат да повлияят на формирането му. Наред с различните текстури, цветове и вкусове, музиката е средство, което силно въздейства върху сетивното развитие.

Ако отрано започнете да пускате музика на децата си, ще помогнете да се формират повече връзки между мозъчните клетки.

3. Музиката развива детската памет

Като слушате музика с децата и играете на нея заедно с тях, чрез действия и движения, вие помагате за укрепване на паметта им. Музиката и танците се свързват с последователност, мелодии и ритъм. Съчетаването на всички тези елементи развива паметта на мъниците.

На пазара има и музикални плейъри с интерактивни персонализирани образи, които детето да асоциира с любимите си плейлисти. Например, един от символите представлява детенце, което заспива. Този образ е идеален за плейлист с успокояващи мелодии. Така децата се учат как, като използват конкретни изображения, биха могли да сменят песните. Не след дълго те ще запомнят кой образ да изберат, за да достигнат до плейлиста с животинките, танцувалните мелодии или този за ваканцията.

4. Музиката обогатява речника им

pexels photo 4393219Децата имитират думите преди да започнат да ги разбират напълно – това го знаят всички родители. Що се отнася до любимата им музика, те могат да си припяват думички, които са запомнили, но не знаят значението им. В детските рими и песнички обикновено се повтаря една и съща фраза, което улеснява запомнянето. Това ще накара детето ви да се поинтересува и да попита какво означават тези звуци и думички, което развива езиковите им умения.

5. Музиката помага за развитието на координацията на децата

Може ли детето ви да схване нещо от песента, въпреки че не разбира думичките? Естествено, че може!

За мъника не е нужно да знае текста, за да танцува на любимата мелодия. Всички родители са наясно, че децата, дори и в най-ранна възраст, имат собствен вкус и силно изразени предпочитания. Те показват, че определени песни или мелодии им харесват повече от други.

Когато детето ви слуша музика, то изгражда склонност да се движи и танцува – по свой собствен уникален начин, което пък развива фината и грубата моторика. Вашето бебе може даже да подскача нагоре-надолу, докато слуша любимата си песен, укрепвайки силата, мускулното развитие и баланса си.

За да насърчите детето си да стане и да потанцува, избирайте песнички с текст, който го насърчава да пляска с ръце, да скача или да потропва.

Източник: jooki.rocks
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Милена Балтова
Редакция: Янина Здравкова